Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Форма Української держави за Конституцією.

а) за формою державного устрою — унітарна держава, хоча в її складі перебуває Автономна Республіка Крим (як складова частина системи адміністративно- територіального устрою);

б) за формою правління—республіка (переважно президентсько-парламентська, тобто змішана);

в) за формою політичного режиму — демократичне держава.

В умовах територіальних зазіхань щодо України з боку інших держав (Росія, Румунія тощо) особливо важливого значення набуває закріплення в Конституції (ст. 2) цілісності й недоторканості території України в межах існуючого кордону. В Основному Законі держави наголошується на тому, що захист територіальної цілісності України—найважливіша функція держави, всього українського народу.

Важливою ознакою державності є наявність в незалежній державі Збройних Сил, готових захистити її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканість, забезпечити державну безпеку та захистити її кордони. В Конституції функції Збройних Сил України визначаються в ст. 17. Наголошується на тому, що Збройні Си- ли не можуть бути використані з метою повалення конституційного ладу, обмеження прав і свобод громадян, усунення органів влади чи перешкоджання їх діяльності. Передбачено також Конституцією соціальний захист з боку держави військовослужбовців та всіх, хто перебуває на службі у Збройних Силах, та їх сімей.

Україна — поліетнічна, багатонаціональна держава. У зв'язку з цим особливого значення набувають ст. 10,11, 53, в яких констатуються такі важливі положення як:

а) державне сприяння консолідації і розвитку україн­ської нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та ре- лігійної самобутності всіх корінних народів та національних меншин в Україні; б) державне забезпеченняі всебічного розвитку й функціонування української мови, як державної мови, в усіх сферах суспільного життя і на всій території держави, а також гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської та інших мов національних меншин в Україні; в) державна турбота про задоволення національно-культурних і мов­них потреб українців, що проживають за її межами.

Державна символіка України—Державний Пра­пор, Державний Герб, Державний Гімн, її столиця за­кріплені статтею 20 Конституції України.

З а п и т а н н я:

1. Як би Ви дали визначення понять: „державний суверенітет», «народний суверенітет», «національний суверенітет»?

2. Які законодавчі акти закріпили незалежність й суверенність Української держави?

3. Дайте характеристику України за формою державного уст­рою, формою державного правління, формою політичного режиму.

ЗНАЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

1. Для утвердження української державності:

а) підсумовано попередній розвиток суспільства і держави, враховано досвід конституційного законо­давства;

б) створено конституційно-правові передумови для політичного, економічного, соціального, духовного роз­витку суспільства, зовнішньо-політичної діяльності дер­жави:

— в політичній сфері — розподілені функції влади між трьома гілками, створені правові умови для фор­мування багатопартійної системи та активізації діяль­ності громадських організацій тощо;

— в економічній сфері — закладені правові основи для формування ринкових відносин, розвитку різних форм власності, підприємництва тощо;

— в соціальній сфері особливого значення набуває закріплення соціально-правового статусу особи, соці­альних прав людини, реалізації принципу соціальної справедливості в житті суспільства тощо;

— в духовній сфері — закріплено ідеологічний плю­ралізм, рівноправне існування будь-якої ідеології; рів­ноправність конфесій, свобода совісті і віросповідання; право інтелектуальної власності (не лише створювати духовні цінності, але й самому вільно розпоряджатися ними);

— в зовнішньо-політичній діяльності держави — закріплені принципи цієї діяльності, спрямовані на за­безпечення національних інтересів і безпеки незалежної держави.

в) Чи не найвідмітніше значення Конституції поля­гає в тому, що з її прийняттям український народ юри­дичне закріпив втілення в життя споконвічної національ­ної ідеї, за яку боролися десятки поколінь українців: створення незалежної соборної української держави та перетворення її в демократичну, правову і соціальну державу. Ці риси з ідеалу поступово почали перетворю­ватися в реальність, набувати нсзворотного характеру.