Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ligachova_n_chernenko_s_telebachen...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

5. Посередник з питань преси

Цей інститут взаємозв'язку між читачами і газетою виник порівняно недавно. Вперше його застосувала редакція газети "Луїсвіл Кур'єр Джорнал" (штат Кентуккі) у 1967 р.

Зараз посередників з питань преси мають приблизно 50 американських газет, а також багато видань в Англії, Іспанії.

Посередник з питань преси виконує роль зв'язкової ланки між читачами і газетою. Як правило, ця роль доручається найбільш досвідченим співробітникам газети, хоча інколи, як у "Вашингтон Пост", посередником запрошують незалежну від газети людину.

Посередники виконують приблизно такі ж функції, як відділи листів у наших газетах. Вони розглядають скарги читачів, проводять з приводу них спеціальні журналістські розслідування, а результати повідомляють в окремій рубриці.

Тут же публікуються і думки читачів. Таким чином, і читачі переконуються в тому, що газета служить їхнім інтересам та прислуховується до їхніх думок, і журналісти отримують відомості про сподівання та очікування аудиторії.

6. Журнали, що спеціалізуються на критичному огляді матеріалів преси

У Сполучених Штатах існує чимало періодичних видань, які ставлять за мету критично досліджувати роботу своїх газет.

Вони вміщують на своїх шпальтах оцінку газетних матеріалів, а також відомості про факти, які були перекручені чи приховані в інших виданнях. Першим в цьому напрямку працював журнал "Іni fact" ("У дійсності"). Його засновником був Дж.Селдж, і часопис виходив у 40-50-х рр. А найвідомішим серед видань цього типу був "Колумбія джорналісм рев’ю", заснований у 1961 р. в окрузі Колумбія.

Бум розвитку газет, що спеціалізуються на оглядах матеріалів преси, прийшовся на 1968 р. Але і зараз деякі з них почувають себе непогано. Наприклад, "St Louіs JR" ("Журналістський огляд міста Сен-Луі") у 80-90-х рр. поширив свій вплив майже на всю територію США.

На радіо - і телебаченні Америки існують передачі, роль яких подібна до ролі вищезгаданих видань. Як приклад, можна навести передачу "Іnsіde Story" корпорації PBS.

Підвищена увага до питання безсторонності та об'єктивності інформації в медіа пов'язана з загальною настановою американської преси. Ще в 1923 р. американське товариство редакторів прийняло один з канонів журналістики: "Необхідно проводити чіткий кордон між інформаційним повідомленням і висловленням думок. Інформаційні повідомлення повинні бути вільними від висловлення будь-якої думки чи пристрасті в усякому вигляді". Американські дослідники не раз ретельно перевіряли, наскільки ж газети виконують гасло "news not vіews" (новини без поглядів) і виявляли, що все одно через добір новин чи тенденційну їх подачу газети мимоволі впливають на читача у певному дусі. Радянські дослідники, на відміну від західних, вважали, що тексти являють собою не нейтральний інформаційний потік, а фрагмент ідеології.

Істина в цій, як, мабуть, і в багатьох суперечках, лежить десь посередині. Газетні повідомлення можуть бути цілком позбавлені ідеологічного впливу, але вони за своєю суттю так чи інакше впливають на читача. Напрям того чи іншого органу преси та симпатії до нього можна дослідити по тому, перевага яким новинам та іншим повідомленням надається в газеті та як вони розташовані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]