Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ligachova_n_chernenko_s_telebachen...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Презентація каналів

Загальна картина ще не показник для каналів, що виявили власні пристрасті у представленні політичних гравців. Використання “синхрону” каналами є нерівномірним, як і відрізняються комбінації персон, виведених в ефір. На загальні показники істотно впливає позиція каналу УТ-1, що дав великі інтерв’ю з керівництвом Кабміну. У цілому ж установки каналів маніфестувати точки зору на події виглядають у такий спосіб:

Виключно фігурам опозиції надане слово в ТСН на каналі 1+1.

“Подробиці” та “Вікна-Новини” віддають лівим лідерам дві третини/три чверті “синхрону” (75%, 67%)

“Репортер” на Новому каналі і “Факти” на ICTV витримують рівновагу сил (48%, 52%)

У “Новинах” на УТ-1 домінує офіційна точка зору. Уже на рівні простих показників – уваги до події й учасників у термінах ефірного часу, фіксуються нерівномірне представництво реальних політичних сил. Шанси окремих лідерів і прихильників політичної опозиції виразити свою точку зору на телебаченні свідомо невеликі навіть тоді, коли вони виступають ініціаторами обговорюваного в новинах політичного акта.

3 Жовтня 2002 р.

В цей день відбувся “круглий стіл” “Політична цензура в Україні”. На ньому був прийнятий Маніфест з приводу політичної цензури.

На жаль, далеко не всі телеканали знайшли місце в ефірі для висвітлення цих подій. Більшість “гейткіперів” мабуть вирішили застосувати методику замовчування цієї події. Таким чином, серйозна акція протесту столичних журналістів, до яких згодом приєдналися регіони, залишилася у реальній дійсності. Віртуальна картинка світу у черговий раз не відбивала реальну. Таке замовчування небезпечне через те, що аудиторія не має достатньо відомостей та орієнтирів для вироблення своєї позиції у реальному світі.

Панорама, УТ-1, [2002-10-03 21:00]

Серед 22 сюжетів “Панорами” були відомості про обговорення перспектив створення організації телерадіомовників країн – учасниць Чорноморського економічного співробітництва, про відзначення трьох років журналу „Человек и закон”, але питання “круглого столу” висвітленні не були.

Підсумки, Ера, [2002-10-03 23:00]

Серед 9 сюжетів “Підсумків” також не знайшлося місця для повідомлення про “круглий стіл”.

ТСН, 1+1, [2002-10-03 19:30]

Інформації про “круглий стіл” не було.

Підсумковий випуск ТСН,1+1, [2002-10-03 23:59]

Останнім з 9 сюжетів нічного ТСН було повідомлення про “круглий стіл” з питань політичної цензури та часткове вирішення конфлікту в УНІАН. Але власне “круглому столу” було присвячена тільки два речення: “Під час „круглого столу” „Політична цензура в Україні” близько 70-ти наших колег з різних ЗМІ, зокрема з усіх провідних телеканалів, підписали Маніфест з приводу політичної цензури, в якому висловили готовність до загальноукраїнського страйку. Маніфест відкритий до приєднання”. При висвітленні конфлікту в УНІАН “останнє слово” було надано виконавчому директору, який заперечував існування цензури.

Подробности, ИНТЕР, [2002-10-03 20:00]

Передостаннім з 11 сюжетів пройшло повідомлення про “круглий стіл” журналістів з питань політичної цензури. Повідомлення почалося з констатації того, що конфлікт в УНІАН вичерпано. В репортажі з місця події говорилося про те, що журналісти “не могут выполнять свои профессиональные обязанности, – информировать читателей, слушателей, зрителей, – в условиях политической цензуры”.

Були подані синхрони М.Томенко, Н.Лігачової, Р.Скрипіна, О.Медведєва, А.Тичини. Всі вони висловлювалися за різні кроки протидії політичної цензури. В коментарях кореспондента були відомості про те, що “столь активное участие Николая Томенко в борьбе с цензурой по душе не всем журналистам. В кулуарах они даже договорились, что следующую дискуссию проведут в более узком кругу, без участия народных депутатов”, “Сегодня подписали Манифест против политической цензуры. Другие в эффективности такой формы протеста сомневаются”, але синхрони, які давалися після цих слів, не підтверджували думку кореспондента “Інтера”.

Подробности. Итоги дня, Интер[2002-10-03 23:55]

Відомостей про “круглий стіл” не зафіксовано.

Подробно с Дмитрием Киселевым, ICTV [2002-10-03 18:45]

Відомостей про “круглий стіл” немає.

Факти (підсумковий випуск)ICTV [2002-10-03 21:45]

Четвертим з 11 сюжетів було повідомлення про підписання Маніфесту щодо свободи слова в Україні і проти будь-якої політичної цензури. В коментарі та синхроні Є.Глібовицького коротко говорилося про цілі журналістів та підкреслювалося, що це не є дією на підтримку будь-якої політичної сили.

Репортер,Новий канал

Відомостей про “круглий стіл” немає.

Вікна-новини, СТБ, [2002-10-03 19:00]

10 сюжетів. Відомостей про “круглий стіл” немає.

Вiкна-опiвночi, СТБ[2002-10-03 23:55]

5 сюжетів. Відомостей про “круглий стіл” немає.

Аналіз телеефіру з 18 по 21 листопада 2002 р.

Цей період викликає особливий інтерес тому, що в цей час вирішувалося питання про те, хто очолить український уряд. Цікаво подивитися на відбиття на екранах гострої політичної боротьби навколо цієї проблеми.

Усі центральні київські телеканали (УТ-1, «1+1», Интер, ICTV, Новий, СТБ) брали активну участь у висвітленні прийдешнього обрання на посаду прем'єр-міністра В.Януковича, донецького екс-губернатора. Усі канали дотримували ЄДИНОЇ Стратегії, що часом переходить і в ЄДИНУ Тактику.

На всіх телеканалах можна було перерахувати по пальцях однієї руки обговорювані ТЕМИ:

1) безальтернативність кандидатури В.Януковича в сформованих історичних обставинах,

2) коаліційність уряду – як запорука його успішності,

3) бажаність участі в голосуванні якщо не фракцій, то груп або окремих членів опозиції і «Нашої України» (НУ),

4) відсутність в опозиції і „НУ” особистого неприйняття Януковича. І одночасно – підкреслення маргінальності і невиразності пропозицій самої опозиції і НУ,

5) і, нарешті – головне: майбутня поділ портфелів по фракціях «переможців».

Ніяких „вільностей” у висвітленні цих питань допущено фактично не було. Крім окремих деталей. «ЕРА» та Інтер, могли, звичайно, коаліційність майбутнього уряду представляти не як «запоруку» успішності, а як «УМОВУ», на УТ-1 журилися, що якщо усі підуть в уряд – на кого ж господарство в парламенті залишиться, на «1+1» минулому фрази про відсутність програми дій у Януковича.

В основному, канали були єдиними у висвітленні всіх деталей цього процесу. Ніде не пролунала критика попередньої діяльності претендента. Правда, про твердість того, хто ”порожняк не жене” пару раз відзначили – це публіці навіть подобається. Про дві судимості претендента Януковича – звучало тільки в рамках ним самим описаної біографії. І з коментарями: мол, у кого чого по молодості не бувало...

Тільки один раз 18-го грудня на ICTV пролунала інформація про радянські судимості за розкрадання соціалістичного майна і ненавмисне убивство – але більше цього ніде не було. Ніяких журналістських розслідувань з цього приводу не було. На «1+1» було зауваження про контроль донецької групи над декількома галузями по всій країні в одному з нічних ефірів. Але по декількох каналах у прайм-тайм пред'являли декларацію про доходи Претендента: не був, не перебував, участі не брав. Мотоцикла - і того не має. До речі, хтось на якомусь каналі дуже дотепно помітив, що дарма наш Молодіжний уряд „губу розкочує” на підтримку майбутнім прем'єром їхніх ініціатив: Віктор Федорович виявляється, повідомив кореспондент, людина небагата...

Баланс при подачі інформації застосовувався з використанням маніпуляційних технологій. У практично кожній програмі слово від опозиції давалася тільки Симоненко або Ткаченко, що демонстрували маргінальність підходів до справи обрання прем'єра. Також були синхрони В.Пинзеника („вранці гроші, увечері стільці, а не навпаки. Спочатку програма дій, потім прізвища, не навпаки!») - причому, інтерпретувалися вони так, що насправді „НУ” хоче тільки і саме стільців.

А.Шкіль з БЮТ розповідав, як складно в НУ з «тьорками»: голосувати-не голосувати за Януковича... Були також синхрони Костенко, В.Ющенко. Але кожен синхрон опозиціонерів супроводжувався декількома інтерв'ю з представниками провладних політичних сил.

Коментарів незалежних експертів не було в прайм-таймі практично на жодному каналі. Виключення склали 21 листопаду програма Кисельова на ICTV (В.Грановський), у нічному ефірі „1+1” у той же день, уже після голосування, В.Полохало.

Від імені населення були подані думки депутатів львівської облради, членів Молодіжного уряду, що цілком підтримували кандидатуру В.Януковича.

УТ-1, 20.11.

СТУДІЯ: Сьогодні депутати Львівської облради звернулися до депутатів Верховної Заради з проханням підтримати кандидатуру Віктора Януковича на посадові прем'єр-міністра. Це рішення депутати прийняли з огляду на ті, що донецький регіон дає найбільший приріст національного валового продуктові, а також з метою подолання штучного роз'єднання України на схід та захід, посіяне різними ворожими нашій державі політичними режимами.

Молодіжний уряд України звернувся до народних депутатів з проханням дати згоду на призначення Віктора Януковича прем'єр-міністром України...

СИНХРОН: Костянтин ЗАХАРЕНКО, прем'єр-міністр молодіжного урядові України : „саме ця кандидатура здатна на сучасному етапі е... стимулювати розвиток нашої економіки, розвиток промисловості, і забезпечити вихід України на чільне місце серед усіх держав світу”.

СИНХРОН: Денис КРАСНІКОВ, генеральний директор Заради молодих підприємців України : „з нашої крапки зору, саме очолювати уряд у сьогоднішній момент винний дійсно справжній професіонал”. (Скрізь по тексту телепрограми цитуються по «Огляду телеефіру”)

Назвати ці виречення цивілізованим обговоренням кандидатури прем'єр-міністра звичайно ж не можна.

Не було повноти інформації, відповідей на можливі питання аудиторії, передачі змісту того, що відбувається у різних версіях. Того, що покладено в новинах за професійними стандартами.

Були і прямі маніпуляції. СТБ дало синхрон П.Симоненко про те, що „сьогодні іде криміналізація влади. І це страшне явище взагалі в системі управління державою...” А потім – в стик –синхрон Л.Кравчука: „для мене усе, що було до незалежності України – це історія. Сьогодні ми працюємо в новій державі, у якій Янукович показав себе гарним організатором, людиною діловим, прагматичним, і тому наша фракція буде голосувати за нього”. Зрозуміло, що насправді П.Симоненко міг зовсім і не доісторичні судимості Претендента мати на увазі.

Посилалися за допомогою медіа і прямі сигнали однієї політичної сили до іншої.

„Новини” Першого Національного: „ Янукович від опозиціонерів не відвертається і каже, що буде працювати з ними. А відтак, новий прем'єр мусить стати не лише ключовою фігурою у виконавчій владі, а цементуючою складовою для законотворців, а заразом – і диверсифікатором центрів політичного впливу в Україні” (21 листопада), ICTV «Віктор Янукович сподівається на підтримку свого тезка Ющенко. Той готовий проголосувати за, але при одній умові, – екстреному створенні нової більшості за участю „Нашої України”. Так Ющенко проситься в більшість, називаючи його „демократичною коаліцією”.

Список політиків що коментували прем’єріаду на телеканалах з 18-го по 21-оі листопаду 2002-го року. Складений за розшифровками основних новинних ефірів у „Огляді телеефіру”. Виділено прізвища авторів ексклюзивних коментарів.

Новий - Тігіпко, Пинзеник (2 раза), Онищук, Кравчук, Ткаченко, Гавриш, Ющенко, Задорожний, Богатирьова, Волков.

СТБ - Симоненко (2 рази), Пинзеник, Зінченко, Литвин, Кравчук (2 раза), Гавриш (2 рази), Симоненко, Ющенко, Тігіпко, Волков, Стретович.

ЕРА” - Тігіпко, Литвин, Зінченко, Гавриш (2 раза), Кравчук, Онищук, Шкіль, Пинзеник, Толстоухов. Задорожний, Чорновіл.

УТ-1 - Литвин, Тигіпко, Пинзеник, Симоненко, Кравчук, Губський, Коновалюк, Ткаченко, Кинах, Задорожний, Гавриш.

1+1” - Пинзеник (2 раза), Тигіпко, Симоненко (2 раза), . Литвин, Кравчук (2 раза), Волков (2 раза) , Костенко, Ландык, Луценко, Ющенко , Задорожний, Онищук.

Интер” – Литвин, Тигіпко, Зінченко, Симоненко, Шкіль, Онищук, Кравчук (2 раза), Коновалюк, Костенко, Ткаченко, Волков, Ющенко.

ICTV — Гавриш, Пинзеник, Литвин, Тигіпко, Пустовойтенко, Кравчук, Кинах, Костенко, Гавриш, Коновалюк, Зварич, Задорожний, Толстоухов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]