Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ligachova_n_chernenko_s_telebachen...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Подробности 20:50 (Інтер)

У вже знайомій площині були побудовані відповідні інформаційні сюжети у новинах Інтеру. Були елементи іронії („В Верховной Раде сегодня было весело, если не считать того, что не было принято ни одного важного решения») та докорів («Шесть вынужденных перерывов, пять потасовок, один сломанный микрофон и ни одного принятого решения — таков итого сегодняшнего пленарного заседания», «Пять законопроектов, без которых невозможно увеличить доходную часть бюджета, так и не были поставлены на голосование»). Вони разом із синхронами створювали в аудиторії враження якихось міжусобних розборок, боїв за посади, не давали можливості зазирнути у парламентську „кухню”, зрозуміти справжні мотиви дій парламентарів.

Три синхрони представників опозиції (Ю.Костенко - двічі, А.Мартинюк) за класичною схемою „останнього слова” перекривалися трьома синхронами представників більшості (О.Задорожний, С.Гаврик, Н.Шуфрич). Синхрони „більшовиків” не тільки спростовували те, що говорили опозиціонери, але й в останньому робилося припущення, що протистояння викликано тим, що дехто боїться відповідальності після ревізії роботи Нацбанку та Монетного двору. Це припущення ніяк не було прокоментовано ні журналістами, ні опозиціонерами.

А остання фраза: „И если ситуация так будет развиваться и дальше, то под угрозой окажется и сам бюджет, а, стало быть, — зарплаты и социальные выплаты будущего года» перекладає на опозицію гіпотетичну відповідальність за соціальні негаразди і формує у зубожілого населення України образ ворога, який через побоювання перевірок зловживань, не гребуючи ніякими методами, бореться за відповідальні посади і блокує прийняття рішень, які можуть принести користь простим людям. Це, звичайно, некоректно і маніпулює свідомістю аудиторії.

Подробности. Итоги дня 23:40 (Интер)

Нічні Подробности були зроблені за тим же шаблоном, що й вечірні.

На початку сюжету і репортажу використовувалися елементи іронії („Сьогодні події в парламенті нагадували шоу”, „Далі робота парламенту складалася з перерв”), наприкінці — докори („У ці години технічна служба Верховної Ради підраховує збитки від активних дій обранців. Як повідомив керівник Апарату парламенту, під час гарячих дискусій зламано два мікрофони у президії вартістю 500 доларів, перекинуто кілька комп’ютерів і пошкоджено систему підрахунку голосів „Рада”. У ній пошкоджено з’єднання. Техніки працюватимуть всю ніч, щоб до завтра все полагодити, аби при бажанні депутати могли розпочати виконання прямих обов’язків”). Ці елементи створювали в аудиторії відповідне відношення до „винуватців” подій - бешкетників, які замість виконання прямих обов’язків псують обладнання і не дають простим людям (технікам) вночі відпочивати, бо ті вимушені відновлювати роботу обладнання.

Цікаво, що у цьому сюжеті були використані три синхрони. З першими двома все зрозуміло, на слова Ю.Костенко, що причина протистояння, порушення регламенту, відповідає О.Задорожний, який заявляє, що порушень регламенту немає, а причина у площині політичній. А от третій синхрон, Ю.Тимошенко цікавий двома обставинами. По-перше, вона рідкий гість на наших телеекранах, а, по-друге, її слова не передують, а, навпаки, йдуть після слів В.Литвина. Але розглянемо зміст тих висловлювань, і все встає на свої місця.

СИНХРОН: Володимир ЛИТВИН, Голова Верховної Ради: „Завтра ми голосуємо законопроекти економічного характеру, які сприятимуть поповненню доходної частини бюджету”.

СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, лідер фракції БЮТ: „Голосування завтра з боку опозиційних сил не буде”.

Таким чином, продовжує формуватися думка про те, що опозиція блокує прийняття рішень, які мають поповнити бюджет. Опозиція у даному випадку є об’єктом прихованої атаки з боку журналістів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]