Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 65.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.9 Mб
Скачать

1. 9. Аналіз і прогнозування ринкової вартості власного капіталу

Ефективне використання основного та оборотного капіталу сприяє результативному функціонуванню підприємства на ринку товарів і послуг, що значною мірою визначається ефективністю обраних методів корпоративного управління й виражається максимально отриманим прибутком і забезпеченням максимального доходу його власникам. Це зумовлює актуальність оцінки впливу діючих на підприємстві систем фінансування активів і розподілу прибутку на ринкову вартість власного капіталу підприємства, його бізнесу, яка знаходить відображення у ринковій вартості корпоративних цінних паперів. Таким чином, виникає можливість прогнозувати й регулювати вартість бізнесу підприємства шляхом підвищення ефективності використання основного та оборотного капіталу. Лише за певних умов розмір власного капіталу, відображений у балансі, ідентичний ринковій вартості підприємства. Це пояснюється тим, що у ринковому середовищі підприємство – це не просто сукупність активів і пасивів, а системне утворення, комплекс майнових прав, які здатні приносити економічну вигоду.

Ринкова вартість капіталу підприємства визначається здатністю підприємства, здійснюючи господарську діяльність, генерувати чисті грошові потоки (прибуток). Отже, аналіз вартості капіталу безпосередньо пов’язаний з визначенням дохідності корпоративних цінних паперів (акцій).

Поточна ринкова вартість акцій залежить від сумарної теперішньої вартості дивідендів, які будуть виплачені за акціями:

де РVa – ринкова вартість акцій, грн.;

Dt – дивіденди, які виплачуються за акції у році, грн.;

k – річна дохідність альтернативних інвестицій.

Поряд із цим, можливість застосування методу дисконтування дивідендів умовне, оскільки дивіденди і річна дохідність альтернативних інвестицій, як правило, – це рівень позичкового відсотка на ринку капіталів або зрівняльна дохідність акцій однотипних підприємств, є важко­прогнозовані. Але рівень реальних цін формується під впливом прогнозних оцінок, джерело яких – наявна інформація про ефективність діяльності підприємства та його дивідендної політики.

Наблизити метод дисконтування дивідендів до реальності й одночасно спростити завдання оцінки ринкової вартості акцій можна за допомогою оцінки ефективності використання основного й оборотного капіталу підприємства. Володіючи цією інформацією, потенційний інвестор має змогу об’єктивно оцінити розмір майбутніх дивідендів.

Основою для прогнозування дивідендів є запланований розмір чистого прибутку та його частка, яка спрямовується на виплату дивідендів, тобто, коефіцієнт дивідендних виплат. До чинників впливу на величину чистого прибутку можна віднести рівень фінансових результатів до оподаткування у розрізі видів діяльності, ставки податку на прибуток. Коефіцієнт дивідендних виплат залежить від фінансового стану підприємства, який характеризується такими показниками: рівень рентабельності й забезпеченості активами, рентабельність акціонерного капіталу, забезпеченість запасів власними обіговими коштами, забезпеченість акцій активами, рівень платоспроможності, фінансової стійкості та незалежності підприємства.

Поряд із цим, оцінка ринкової вартості акцій лише за одним критерієм прогнозованої дохідності може бути не зовсім об’єктивною, оскільки вона не враховує наслідків високого коефіцієнта дивідендних виплат на подальшу діяльність підприємства.

З цього можна зробити висновок, що ринкова вартість цінних паперів залежить від багатьох чинників, які впливають на його фінансовий стан. Проте слід пам’ятати, що в у конкретний момент часу курси цінних паперів визначаються не лише реальним станом справ на підприємстві й економіці загалом, а й очікуваннями і намірами інвесторів. Тобто, не менш важливими є чинники довіри з боку інвесторів та біржової спекуляції.

Більшість вчених виділяє три групи чинників, які формують ринкову вартість корпоративних цінних паперів: об’єктивні, спекулятивні й суб’єктивні. Їх вплив має різну, а часом і протилежну спрямованість й виходить за рамки наших досліджень. Кількісно оцінити вплив усього комплексу чинників практично неможливо. Отримати обґрунтовані оцінки стану підприємства можемо на основі комплексного аналізу, який передбачає ряд спеціальних способів і засобів обробки економічної інформації, що формуються під впливом вибраної системи показників, які показують наявні господарські процеси та результати господарської діяльності.

Загалом, вивчення бухгалтерської звітності передбачає аналіз ресурсів та їх структури, результатів господарювання, ефективності використання власних і позичених коштів.

Основою аналізу є вибір та систематизація показників, які харак­теризують стан і динаміку майнового та фінансового стану господа­рюючого суб’єкта (підприємства), можливості його розвитку в перспективі.

Процедура аналізу передбачає таку послідовність дій.

1. Оцінка й аналіз економічного потенціалу суб’єкта господарювання:

• оцінка майнового стану;

• оцінка фінансового стану.

2. Оцінка й аналіз результативності фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання:

• оцінка основної діяльності;

• аналіз рентабельності;

• оцінка стану на ринку цінних паперів.

Оцінка майнового стану здійснюється в процесі аналізу величини і структури активів. Найбільш повне уявлення про наявні за звітний період зміни в структурі активів та їх джерел, а також їх динаміку можна отримати за допомогою вертикального і горизонтального аналізу показників бухгалтерської звітності.

Наступний етап деталізованого аналізу фінансового стану підприєм­ства – оцінка його стану на ринку цінних паперів, тобто визначення ринкової вартості корпоративних цінних паперів і прогнозування її змін. Цей етап аналізу вважають доцільним проводити на підприємствах, зареєстрованих на фондовому ринку, які котирують свої цінні папери. Це пояснюється необхідністю додаткової інформації, відсутньої у фінансовій звітності підприємства. На наш погляд, залучення обігових коштів для розвитку підприємства шляхом емісії власних корпоративних паперів – один із шляхів розвитку ринку капіталів у вітчизняній економіці, а це, до певної міри, призведе й до зниження позичкового відсотка, що сприятиме розширенню підприємницької діяльності.

Тому вважаємо доцільним розраховувати систему показників, які характеризують стан підприємства на ринку цінних паперів (табл. 54).

Як було зазначено, коефіцієнт дивідендних виплат, який не завжди свідчить про стабільність і майбутню прибутковість підприємства, але його доцільно застосовувати в просторовому зіставленні, зокрема, щоби при порівнянні різних підприємств однієї галузі відрізнити відносно «дешеві» акції від відносно «дорогих».

Таблиця 54