Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_бник ОНД.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Розділ 3. Навчально методичне забезпечення

Тема 1 Наука, як сфера людської діяльності

Будь-який початок важкий – це істина

справедлива для кожної науки

К. Маркс

1.1. Наука, як система знань: зміст та функції

1.2. Структура та класифікація науки

1.3. Наука і науково-технічна революція

1.4. Підготовка наукових кадрів

1.5 Наукові заклади України

1.1. Наука, як система знань

Виникнення науки в Європі сягає 6-5 століття до н.е. Одним з головних ареалів її виникнення була Давня Греція. Соціально-економічні, культурні, духовні умови, що склалися у містах-державах, сприяли зруйнуванню міфологічних систем. Рівень розвитку виробництва, соціально-економічних відносин спричинив розділення розумової та фізичної праці. Окремі елементи наукових знань існували і в більш давньому суспільстві, але вони мали розрізнений характер.

Складність науки обумовила розмаїтість визначень її предмету. Вихідною основою розуміння науки є сама наукова діяльність, наукова творчість, а також вивчення загальних та специфічних законів природи і суспільства. Кожен фахівець повинен мати уявлення про методику й організацію науково-дослідницької діяльності, про науку та основні її поняття.

Наука – це сфера людської діяльності, спрямована на вироблення нових знань про природу, суспільство і мислення.

Як специфічна сфера людської діяльності вона є результатом суспільного розподілу праці, відокремлення розумової праці від фізичної, перетворення пізнавальної діяльності в особливу галузь занять певної групи людей. Необхідність наукового підходу до всіх видів людської діяльності змушує науку розвиватися швидшими темпами, ніж будь-яку іншу галузь діяльності.

Поняття «наука» включає в себе як діяльність, спрямовану на здобуття нового знання, так і результат цієї діяльності – суму здобутих наукових знань, що є основою наукового розуміння світу. Науку ще розуміють як одну з форм людської свідомості. Термін «наука» застосовується для назви окремих галузей наукового знання. Знання зводяться до відповідей на декілька запитань, які можна висловити таким чином:

Що? скільки? чому? яке? як? – на ці запитання має дати відповідь наука.

Як зробити? – на це запитання дає відповідь методика.

Що зробити? – це сфера практики.

Змістом науки є:

- теорія як система знань, що є формою суспільної свідомості та досягнень інтелекту людей;

- суспільна роль у практичному використанні рекомендацій для створення добробуту, що є життєвою необхідністю людства.

Головна функція науки – пізнання об’єктивного світу, що містить конкретні функції:

1. Пізнавальну – для задоволення потреб людей у пізнанні законів природи та суспільства;

2. Культурно-виховну – для розвитку культури, гуманізації виховання та формування нової людини;

3. Практично діючу – для удосконалення виробництва і системи суспільних відносин, матеріального виробництва.

1.2. Структура та класифікація науки

Закономірності функціонування та розвитку науки, структури і динаміки наукового знання та наукової діяльності, взаємодію науки з іншими соціальними інститутами і сферами матеріального й духовного життя суспільства вивчає спеціальна дисципліна — наукознавство.

Одним з основних завдань наукознавства є розробка класифікації наук, яка визначає місце кожної науки в загальній системі наукових знань, зв'язок усіх наук. Найпоширенішим є розподіл усіх наук на науки про природу, суспільство і мислення.

Рис. 1.1. Класифікація наук

Наука, як специфічна діяльність спрямована на отримання нових теоретичних і прикладних знань про закономірності розвитку природи, суспільства і мислення, характеризується такими основними ознаками:

- наявністю систематизованого знання (наукових ідей, теорій, концепцій, законів, закономірностей, принципів, гіпотез, основних понять, фактів);

- наявністю наукової проблеми, об'єкта і предмета дослідження;

- практичною значущістю як явища (процесу), що вивчається, так і знань про нього.

Розвиток наукових знань є рухом від єдиної нерозчленованої науки стародавності до складної системи спеціалізованих знань у всіх сферах людської діяльності.

В Україні Вищою атестаційною комісією (ВАК) за погодженням Міністерства освіти і науки затверджена класифікація наук за основними галузями: 1 Фізико-математичні науки; 2 Хімічні науки; 3 Біологічні науки; 4 Геологічні науки; 5 Технічні науки; 6 Сільськогосподарські науки; 7 Історичні науки; 8 Економічні науки; 9 Філософські науки; 10 Філологічні науки; 11 Географічні науки; 12 Юридичні науки; 13 Педагогічні науки; 14 Медичні науки; 15 Фармацевтичні науки; 16 Ветеринарні науки; 17 Мистецтвознавство; 18 Архітектура; 19 Психологічні науки; 20 Військові науки; 21 Національна безпека; 22 Соціологічні науки; 23 Політичні науки; 24 Фізичне виховання та спорт; 25 Державне управління.