Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖ 91-97.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
30.73 Кб
Скачать
  1. Послідовність дій при наданні першої долікарської допомоги;

Перша медична допомога - це сукупність доцільних дій, спрямованих на збереження життя і здоров'я потерпілого. Надання першої долікарської допомоги - правильність і доцільність дій; - швидкість та рішучість при виконанні дій; - продуманість та спокій. При наданні першої допомоги необхідно керуватися такою послідовністю дій: - усунути вплив на організм людини факторів, які загрожують її здоров'ю та життю; - оцінити стан потерпілого; - визначити послідовність дій щодо рятування потерпілого залежно від тяжкості травми, що становить найбільшу загрозу для його життя; - викликати швидку допомогу або медичних працівників, якщо є така можливість; - виконувати необхідні дії для рятування потерпілого в порядку терміновості; - підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичних працівників. Тому, хто надає долікарську допомогу, треба розрізняти ознаки життя і смерті. Розрізняють дві фази смерті - клінічну та біологічну. За наявності ознак життя необхідно негайно розпочати надання допомоги, однак якщо вони навіть і відсутні, допомогу необхідно надавати доти, доки не буде повної впевненості у смерті потерпілого. Біологічна смерть характеризується незворотними явищами в тканинах кори головного мозку, серця та легенів.

92. Комплектація аптечки першої допомоги;

Апте́чка (аптечка першої допомоги) — набір лікарських засобів, інструментів та приладів, які призначаються для надання першої допомогиАптечкою також називають ящик, сумку, в якій знаходяться лікарські засоби та інструменти. Вміст і розмір залежить від передумов надання допомоги, характеру захворювань та травм, а також кількості чоловік, яким може бути потрібна допомога.

Вміст аптечки різниться за сферами застосування, однак існують загальні принципи комплектування. Зазвичай до її складу входить:

  • Набір для обробки ран і зупинки кровотечбинти, пластири, джгути, антисептики (спиртові розчини йоду,брильянтової зелені та ін.)

  • Антибіотики загальної дії.

  • Нітрогліцерин та його похідні.

  • Противоалергічні препарати.

  • Спазмолітичні препарати.

  • Нашатирний спирт

  • Інструмент: ножиці, гумові рукавички, скальпель та ін.

  • Засоби для детоксикації: активироване вугілля або біле вугіллякалія перманганат.

Засоби для проведення вентиляції легень.

  • Протишокові набори.

  • Засоби для знезараження води.

93.Правила зупинення кровотечі та обробки ран;

Кровотеча – це вихід крові із судин. В залежності від того, яка судина пошкоджена, розрізняють кровотечі: капілярні, венозні, артеріальні.В залежності від того, куди виливається кров, їх поділяють на зовнішні і внутрішні. ПМД полягає в знезараженні рани, зупинці кровотечі, накладанні пов’язки. В залежності від виду кровотечі, порядок цих дій різний.

При капілярній кровотечі кров витікає повільно, тому треба спочатку провести дезинфекцію (перекис водню, розчин йоду), а потім накласти тугу пов’язку.

При венозній і артеріальній кровотечі, коли кров витікає швидко, спочатку треба її зупини. Це можна зробити шляхом надавлювання пальцем на судину, накладанням резинового джгута та закрутки. Їх накладають вище поранення, підкшавши тканину. Під них підкладають супровідну записку, в якій вказують час накладання. Це пов’язано з тим, що тканини без кровопостачання можуть бути 1,5-2 год. (в теплу пору року) або 1 год. (в холодну), інакше настане їх омертвіння.

Після зупинки кровотечі, рану дезінфікують і накладають пов’язку.

При венозній кровотечі це роблять нижче місця поранення. При артеріальній кровотечі перш за все вище місця поранення в тих точках, де прощупується пульс, треба притиснути пальцем ушкоджену судину, а потім накласти джгут або закрутку. Щоб не пошкодити шкіру і нерви, їх накладають на одяг або тканину.