Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД_КП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
284.16 Кб
Скачать

Міністерство освіти й науки україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Рег. №____________

Методичні рекомендації

до виконання курсового проекту

з дисципліни "Організація баз даних"

для спеціальності 7.05010201 "Комп'ютерні системи та мережі"

напряму підготовки 6.050102 „Комп’ютерна інженерія”

галузі знань 0501 «Інформатика та обчислювальна техніка»

Херсон 2014

Методичні рекомендації до виконання курсового проекту з дисципліни «Організація баз даних» для студентів напряму підготовки 6050102 «Комп'ютерна інженерія» /Є.А. Дроздова. – Херсон: ХНТУ, 2014. – 23с.

Рецензент: Тимофеєв К.В., к.т.н., доцент кафедри Технічної кібернетики ХНТУ

Затверджено

на засіданні кафедри ІТ

протокол № _9_ від «_16_» __січня___ 2014 р.

Зав.кафедрою _____________проф. В.Є. Ходаков

Дані методичні рекомендації призначені для виконання курсового проекту з дисципліни «Організація баз даних» студентами напряму підготовки 6050102 «Комп'ютерна інженерія». Навчальним планом спеціальності передбачене вивчення цієї дисципліни в VІІІ семестрі.

Дисципліна «Організація баз даних» належить до циклу дисциплін професійної і практичної підготовки й має на меті ознайомити майбутнього фахівця із сучасною теорією баз даних, теорією й практикою їхнього проектування, а також із сучасними тенденціями розвитку систем керування базами даних. Задачами вивчення дисципліни є формування знань, умінь і навичок, необхідних для проектування баз даних на основі реляційної моделі, ознайомлення з загальними принципами проектування баз даних на основі методу ER-діаграм, вивчення MS Access як програмного засобу для реалізації на ПК спроектованої БД.

Метою курсового проекту є вироблення у студентів самостійних навиків проектування реляційних баз даних – аналізу предметної області, складання концептуальної моделі, даталогічної моделі, а також кінцева реалізація в обраній СУБД. Студент в процесі проектування самостійно, на підставі вивченого теоретичного матеріалу, розробляє базу даних згідно з завданням.

Виконання курсового проекту готує студента до самостійної розробки баз даних як до можливої сфери майбутньої професійної діяльності, а також до виконання основних розділів дипломного проекту.

В процесі роботи над курсовим проектом студент набуває навичок науково-дослідної і самостійної творчої роботи. При виконанні проекту студенти отримують досвід роботи з довідковою літературою, стандартами, а також навички складання і оформлення технічної документації.

Тематику, основні положення проекту, оформлення пояснювальної записки студенти погоджують з керівником проекту у міру готовності відповідного матеріалу під час консультацій.

Завдання на курсовий проект

  1. Вибрати варіант завдання відповідно до номера в журналі групи.

  2. Уточнивши й доповнивши задану предметну галузь, виявити необхідний набір сутностей, визначити необхідний набір атрибутів для кожної сутності, визначити зв'язки між об'єктами. Використовувати метод ER-діаграм. Після одержання концептуальної моделі довести, що вона знаходиться в ІІІНФ.

  3. Створити структури таблиць, ключові поля. Заповнити таблиці даними. Кількість даних у таблицях повинне забезпечувати видачу не менш 3-5 записів по кожному запиті завдання. Установити зв'язки між таблицями.

  4. Створити форми для уведення інформації в зручному для користувача форматі.

  5. Створити запити на вибірку відповідно до завдання. Створити параметричний запит. Створити запити на відновлення й видалення. Створити перехресний запит. Створити запит для створення звіту.

  6. Створити простий звіт і звіт на основі раніше створеного запиту.

  7. Створити кнопкову форму для роботи з усіма створеними раніше об'єктами бази даних (таблиці, форми, запити, звіти). Передбачити у формі вихід з бази даних.