Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах 3Б.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.85 Кб
Скачать

Лекційний матеріал

Тема 1. Основи побудови бухгалтерського обліку

в бюджетних установах

1.1. Роль бухгалтерського обліку в управлінні бюджетними установами та його задачі.

1.2. Кошторис бюджетної установи.

1.3.Бухгалтерський баланс і План рахунків бухгалтерського обліку.

1.4. Форми бухгалтерського обліку.

1.5. Особливості організації бухгалтерського обліку.

1. Роль бухгалтерського обліку в управлінні бюджетними установами та його задачі

У Конституції України записано, що кожен її громадянин має право на охорону здоров'я, освіту, задоволення культурних потреб. Матеріальною гарантією реалізації цих прав є широка мережа державних установ освіти, охорони здоров'я, культури.

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 2 Бюджетного кодексу України бюджетні установи – органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими [1]. До таких організацій належать школи, клуби, музеї, вищі навчальні заклади, науково-дослідні інститути, дитячі будинки, лікарні, поліклініки, а також центральні та місцеві органи державної влади та державного управління (органи управління, армія, суди, прокуратура, міліція та інші установи).

Бюджетні установи належать до одного з різновидів організацій некомерційного характеру, для яких отримання прибутку не є основною їхньою діяльністю.

Критеріями зарахування установ до бюджетних є:

• створення установи органом державної влади (міністерством, відомством тощо) або органом місцевого самоврядування (територіальними громадами міст, сіл, виконавчими органами);

• утримання установи за рахунок бюджетних коштів.

Приватні школи, клініки, дитячі садки, вищі навчальні заклади недержавної форми власності, засновниками яких не є органи державної влади або органи місцевого самоврядування і фінансування яких не передбачене за рахунок бюджетних коштів, до бюджетних установ не належать.

Утримують бюджетні установи за рахунок коштів загального та спеціально­го фондів Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Обсяги бюджетних коштів, виділені на утримання бюджетних установ, передбачаю у кошторисі доходів і видатків. Кошторис підтверджує повноваження на отримання доходів і здійснення витрат та визначає обсяг і напрям використання коштів для виконання певних функцій.

Бюджетні установи мають право вести діяльність виключно в межах асигнувань, затверджених кошторисами і планами асигнувань, дотримуючись фінансово-бюджетної дисципліни і максимальної економії матеріальних засобів і грошових коштів.

Бухгалтерський облік у бюджетних установах є системою контролю за наявністю та рухом бюджетних і позабюджетних коштів, будується на загальноприйнятих у міжнародній практиці принципах, виконує управлінську, контрольну та інформаційну функції, але має певні особливості і розглядається як окремий вид діяльності та самостійний навчальний курс. Завдання бухгалтерського обліку бюджетних установ наведено на рисунку 1.

Завдання бухгалтерського обліку бюджетних установ

Цільове використання бюджетних коштів

Ефективне використання бюджетних коштів

Контроль за використанням фінансової дисципліни

Ведення обліку по встановлених правилах та нормах

Рис.1. Завдання бухгалтерського обліку бюджетних установ

Бюджетні установи є юридичними особами, мають замкнену систему обліку і ведуть облікову політику, спрямовану не на зіставлення витрат і результатів праці та отримання прибутку, а на облік видатків у процесі надання нематеріальних послуг.