Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_бник ОНД.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

6.3. Курсова, випускна та дипломна роботи, як один з найважливіших елементів навчального процесу

Курсова робота – це самостійне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується з певного курсу та складається з окремих розділів.

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Тематика курсових робіт має відповідати завданням навчальної дисципліни і тісно пов’язуватися з практичними потребами конкретного фаху. Вона затверджується на засіданні кафедри. Виконання курсових робіт визначається графіком.

Курсова робота допомагає студентові систематизувати отримані теоретичні знання з вивченої дисципліни, перевірити якість цих знань.

Випускна робота бакалавра – один з найважливіших елементів навчального процесу в університеті і завершальний етап навчально-дослідної роботи студентів. Випускна робота бакалавра є підсумком самостійного комплексного дослідження з актуальних питань оподаткування в умовах визначеного суб’єкта економіки.

Дипломна робота - це кваліфікаційне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується на завершальному етапі навчання у вищому навчальному закладі.

Дипломна робота має комплексний характер і пов’язана з використанням набутих студентом знань, умінь та навичок зі спеціальних дисциплін. Нею передбачено систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, виробничих та інших завдань.

Метою написання випускної, дипломної роботи є:

- поглиблення знань студентів з актуальних проблем оподаткування суб’єктів підприємництва або організації роботи податкових органів;

- подальший розвиток умінь самостійного критичного опрацювання наукових джерел;

- формування дослідницьких умінь студентів;

- стимулювання студентів до самостійного наукового пошуку;

- формування вмінь практичної реалізації результатів дослідження професійної проблеми у самостійно виконаних розробках;

- утвердження проблеми як консультаційного проекту установи, підприємства, організації.

Випускна, дипломна робота повинна відповідати таким вимогам:

- бути самостійним дослідженням, присвяченим вирішенню актуальних питань у сфері оподаткування і впровадженню нових і діючих податкових механізмів;

- відповідати загально прийнятим правилам використання літературних джерел, опублікованих матеріалів, а також базуватися на широкому використанні (де це можливо) типових рішень;

- використовувати практичний матеріал підприємств і установ, податкових органів;

- розробки мають бути направлені на вивчення малодосліджених питань податкового регулювання.

Тематика випускних, дипломних робіт розробляється випускною кафедрою і періодично уточнюється з урахуванням змін, що відбуваються у законодавстві, теорії та практиці оподаткування.

Першим етапом підготовки роботи є вибір теми. Студенту надається право самостійного вибору теми роботи із списку рекомендованих (за погодженням з науковим керівником і затвердженням завідувача кафедри студент може вибрати для роботи тему, яка не ввійшла в запропонований перелік, а також дещо змінити назву теми, обґрунтувавши доцільність цього).

Вибір теми повинен бути пов’язаний з місцем проходження практики, темами наукових досліджень студентів, виконаними курсовими роботами.

Тема випускної, дипломної роботи має відповідати комплексній темі наукових досліджень кафедри, що виконуються за участю студентів. Крім того, тема випускної роботи може бути виконана на замовлення підприємства або організації, які є базою практики. Це створює передумови підтвердження реальності роботи і практичної реалізації рекомендацій студента з вдосконалення організації роботи податкових органів, оптимізації оподаткування суб’єктів економіки.

Обрана тема роботи повинна бути актуальною, відповідати сучасним вимогам економічної теорії і практики в галузі оподаткування, враховувати реальні задачі суб’єктів економіки. При виборі теми необхідно враховувати наукове і практичне значення даної проблеми, можливість використання її результатів і рекомендацій для наукових і практичних цілей.

Тема випускної, дипломної роботи не повинна бути занадто загальною. Вона не повинна також охоплювати занадто вузьке коло питань. При виборі теми слід враховувати, наскільки її вивчення розкрите в літературі, навчальних та фахових виданнях. Крім того, вибрана тема має бути розкрита на матеріалах конкретного суб’єкту дослідження (суб’єкта економіки).

Зміна назви теми або її уточнення, до видання наказу по університету дозволяється тільки за погодженням із завідувачем кафедри, а після видання наказу, будь-яка зміна або уточнення теми не рекомендується.

Студент повинен погоджувати вибір теми випускної, дипломної роботи з науковим керівником, після чого він пише заяву на ім’я завідувача кафедри про затвердження йому обраної теми. За поданням кафедри теми остаточно затверджуються наказом ректора університету.

Відбір і вивчення літератури починається після вибору теми роботи та суб’єкта дослідження. В основу повинні бути покладені Конституція України, закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України з питань вдосконалення системи оподаткування, адміністрування податків і трансформації окремих важелів бюджетної політики, нормативно-методична база Державної податкової адміністрації України, Міністерства фінансів України, Рахункової палати України, Державного казначейства України, навчальні та фахові видання тощо.

Джерелом інформації про наявність літератури з тієї чи іншої проблеми або теми служать каталоги бібліотек, читальних залів, а також кафедри. При підборі літератури варто звертатися до співробітників бібліотек, а при виїзді на виробничу практику – до працівників фінансових відділі суб’єктів практики. Допомогу в виборі необхідної літератури повинен надати науковий керівник, а також керівники практики від університету і бази практики.

Варто користуватися систематичними та алфавітними каталогами. В процесі вибору і вивчення літератури необхідно робити відповідні записи, підбирати цифрові дані з вказівкою сторінки книги, звідки взята цитата, та інші дані і орієнтуватися на досліджувані питання випускної роботи.

Після складання попереднього плану роботи і вивчення необхідної літератури, варто приступити до збору і обробки практичного матеріалу. Накопичення матеріалів повинно носити творчий характер і містити елементи дослідження. Використання практичного матеріалу на основі вивчених літературних джерел щодо теорії і практики функціонування елементів податкової системи, дозволяють виявити і дати науково обґрунтовану оцінку організації податкової роботи для окремих суб’єктів економіки або їх комплексу в цілому та визначити шляхи їх вдосконалення.

Збір практичного матеріалу, як правило, відбувається в процесі проходження практики. При виконанні роботи необхідно використовувати такі матеріали: звітні дані діяльності підприємств в частині їх взаємодії з податковими органами, аналітичні дані податкових та митних органів, звіти Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету статистики України, Державного Казначейства України, Рахункової палати України та інших державних фінансових органів.

При зборі матеріалу студенту необхідно пам’ятати, що якість випускної роботи залежить не тільки від кількості використаного матеріалу, а і від якості його опрацювання з метою складання висновків і пропозицій.

Випускна, дипломна робота повинна включати такі складові:

- титульний лист українською мовою;

- заява студента на затвердження теми;

- завдання на розробку випускної роботи;

- реферат;

- зміст;

- вступ;

- основна частина роботи, яка поділяється на розділи;

- висновки;

- список використаних джерел;

- додатки.

Захист роботи бакалавра проходить на відкритому засіданні ДЕК відповідно до «Положення про Державні екзаменаційні комісії», затвердженого Міністерством освіти і науки України. На захисті присутні Голова та члени ДЕК. Допускається присутність під час засідання ДЕК наукових керівників, викладачів, студентів.

Студенту надається певна кількість хвилин для короткого викладу основних положень роботи. Виступ повинен бути проілюстрований заздалегідь підготовленими таблицями, схемами. У процесі захисту випускної роботи необхідно також відповісти на зауваження наукового керівника і зовнішнього рецензента.

Після виступу студента Голова та члени комісії задають студенту питання за темою або за фахом. Відповіді на зауваження наукового керівника, рецензента і питання членів комісії допомагають дати більш об’єктивну оцінку знань студента. Оцінку захисту випускної, дипломної роботи проводять на закритому засіданні ДЕК. При оцінці роботи враховують актуальність теми, науковий підхід до їх виконання, якість виконання і оформлення, змістовність доповіді і відповідей на поставлені питання.

Відповідно до концептуальних положень реформування вищої освіти в Україні та необхідності переходу до європейської моделі вищої освіти, сформульованих у нормативних документах Міністерства освіти і науки України, висунуто нові вимоги до підготовки та оформлення магістерської роботи, обов’язкові для виконання.