Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_бник ОНД.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Розділ 1 Тематичний план дисципліни Модуль 1. Наука, як форма суспільної свідомості та організація науково-дослідної роботи

Тема 1. Наука як сфера людської діяльності

Предмет, зміст, мета і завдання курсу. Поняття, зміст і функції науки. Предмет науки. Групи науки. Наукознавство та його розвиток. Структура і класифікація науки. Поняття теорії. Елементи теорії. Наука та науково-технічна революція. Організація науки і підготовка наукових кадрів в Україні. Наукові заклади України.

Тема 2. Організація науково-дослідної роботи студента

Принципи організації наукової діяльності. Основи наукової організації дослідного процесу. Особливості творчої праці в дослідницькій діяльності. Організація праці та її планування в наукових дослідженнях. Раціональний трудовий режим дослідника й організація робочого місця. Технічні засоби для наукової діяльності. Ділове спілкування. Студентська науково-дослідна робота.

Тема 3. Напрями наукових досліджень з економіки

Розвиток економічних наук та їх класифікація у ВАК України. Економічні закони: загальні та специфічні. Основні напрями досліджень з економіки, оподаткування. Наукова проблема. Вибір проблеми дослідження. Обґрунтування теми дослідження. Формулювання проблеми. Розробка структури теми. Установлення актуальності теми. Визначення відповідності теми встановленим критеріям.

Модуль 2. Методологія і методика організації наукової творчості дослідника

Тема 4. Методологія наукової творчості

Сутність поняття «методологія». Методи наукових досліджень. Загальнонаукові та емпіричні методи дослідження. Емпіричні об’єкти. Методи класифікації об’єктів. Аксіоматизація знань та причинні зв’язки в методології наукових досліджень. Гіпотези в методології наукових досліджень. Докази в наукових дослідженнях. Організація процесу дослідження. Наукове дослідження. Об’єкти наукового дослідження та їх класифікація. Наукова організація праці.

Тема 5. Інформаційне забезпечення наукових досліджень з економіки

Інформатика як наука. Інформація. Повідомлення. Класифікація інформаційного забезпечення наукових досліджень. Економічна інформація, її класифікація і призначення в науково-дослідному процесі. Кодування економічної інформації та використання її в науково-дослідному процесі. Фактографічна інформація та використання її в науково-дослідному процесі. Носії економічної інформації та використання їх у науково-дослідному процесі.

Тема 6. Наукова творчість дослідника

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ). Мета, види, зміст ІНДЗ. Структура ІНДЗ. Порядок подання та захисту ІНДЗ. Приклади оформлення індивідуального навчально-дослідного завдання.

Робота над рефератом. Вимоги до написання реферату. Критерії оцінювання реферату. Основні вимоги до написання курсової роботи. Структура курсової роботи та процедура її захисту. Дипломна робота. Магістерська робота. Авторське право на відкриття. Патент. Дисертація.

Впровадження результатів наукових досліджень та їх ефективність. Впровадження результатів закінчених наукових досліджень.