Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_бник ОНД.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

3. Програма виробничо-технічних досліджень.

Виробничий потенціал країни в сучасних умовах залежить від ефективного використання найновіших досягнень науки, техніки і технології. В цьому плані важливого значення набуває ступінь інтелектуальної, фахової підготовки кадрів. Адже застосування таких прогресивних, принципово нових технологій, як електронно-променевих, плазмових, імпульсних, радіаційних, мембранних, біотехнологічних немислиме без висококваліфікованих робітників і спеціалістів.

Отже, аналіз суспільного виробництва дає змогу усвідомити цілісність суспільства, визначити основу, джерела та рушійні сили суспільного розвитку, визначити критерій суспільного поступу. При цьому очевидним є те, що сучасне суспільне виробництво неможливе без оптимального використання досягнень науково-технічного прогресу.

4. Програма регіональних досліджень розглядає такі основні питання, як розробка комплексних заходів, за допомогою реалізації яких можна розв’язати проблеми, що стосуються практично усіх сфер життєдіяльності населення (таких, як пошук необхідних для розвитку міста інвестицій, забезпечення міських жителів місцями прикладання праці, об’єктами соціальної, інженерної, екологічної інфраструктури, розробка функціонального зонування міста, визначення територій для житлового, виробничого та іншого будівництва тощо).

5. Програма екологічних досліджень.

Програмами екологічного дослідження займається Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень Національної академії наук України, під керівництвом Буркинського Бориса Володимировича - академіка НАН України, доктора економічних наук, професора.

Інститут проблем ринку і економіко-екологічних досліджень (ІПРЕЕД) – один із провідних наукових підрозділів Національної Академії наук України, який було створено на базі Одеського відділення Інституту економіки АН УРСР в травні 1970 р. д.е.н., проф. М.Т. Мелешкіним.

Результати фундаментальних і прикладних розробок Інституту спрямовані на рішення актуальних проблем поглиблення ринкових реформ національної економіки, стратегії і тактики сталого, збалансованого соціально-економічного та економіко-екологічного розвитку Українського Причорномор’я.

До кола завдань Інституту входять дослідження, які визначають сучасний стан економіки країни:

- теорія та методологія реструктуризації господарчих комплексів, формування механізмів інституційних перетворень в економіці;

- економічна політика та механізми забезпечення сталого розвитку і конкурентоспроможності морегосподарського комплексу, туристичної та рекреаційної сфери;

- політика інституційно-організаційних перетворень та формування економічних відносин у сфері природокористування та забезпечення екологічної безпеки;

- стратегія і механізми зміцнення потенціалу Українського Причорномор’я та подолання соціально-економічних диспропорцій його розвитку.

Наукові дослідження працівників Інституту реалізуються шляхом надання консультацій Уряду України та іншим зацікавленим державним установам і відомствам, підготовки монографій, виступів у пресі, проведення семінарів та конференцій, надання консультацій з усіх напрямків своєї наукової діяльності.

В Інституті працює 125 співробітників, у тому числі 42 наукових співробітника, з яких 12 докторів наук, 30 – кандидатів наук.

В Інституті функціонує шість відділів, кожний з яких забезпечує важливі напрямки наукових досліджень:

- відділ ринкових механізмів і структур – теоретичні проблеми та розробка науково-практичних рекомендацій щодо реалізації ринкових відносин, ринкового регулювання НТП;

- відділ економічного регулювання природокористування – теоретичні проблеми економіки і управління природокористування;

- відділ економіко-екологічних проблем приморських регіонів – розробка методології господарського освоєння та підвищення економіко-екологічної ефективності природно-ресурсного потенціалу приморських регіонів;

- відділ соціально-економічного розвитку приморських регіонів – дослідження соціально-економічного розвитку приморських регіонів і розробка політики соціального захисту населення;

- відділ розвитку підприємництва – проблеми розвитку підприємництва та підвищення його ефективності в умовах різних форм власності;

- відділ ринку транспортних послуг – функціонування ринку транспортних послуг та шляхи підвищення ефективності транспортної мережі приморських регіонів.

В Інституті регулярно видається збірник наукових праць «Економічні інновації». В Інституті є наукова бібліотека, яка укомплектована сучасною вітчизняною і зарубіжною економічною літературою. Бібліотека володіє великим комплектом українських та російських періодичних видань з економіки, фонд її нараховує майже 52,5 тис. екземплярів.

Інститут регулярно проводить міжнародні і вітчизняні наукові конференції, координує наукові дослідження з проблем сталого розвитку регіонів, формування ринкових механізмів, розвитку моделей вільних економічних зон, розвитку підприємництва, які виконуються у вищих навчальних закладах і науково-дослідних установах півдня України.

Підготовка наукових кадрів

При Інституті функціонує аспірантура і докторантура та діє спеціалізована вчена рада по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора та кандидата економічних наук з спеціальностей: економіка та управління науково-технічним прогресом, економіка промисловості, економіка транспорту та зв’язку, економіка природокористування і охорони навколишнього середовища.