Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций информатика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Материнська плата

Материнська плата - основна плата персонального комп'ютера, на якій розміщуються:

  • процесор - основна мікросхема, що виконує більшість математичних і логічних операцій;

  • мікропроцесорний комплект (чипсет) - набір мікросхем, що керують роботою внутрішніх пристроїв комп'ютера і визначають основні функціональні можливості материнської плати;

  • шини - набори провідників, по яких відбувається обмін сигналами між внутрішніми пристроями комп'ютера;

  • оперативна пам'ять (оперативний запам'ятовуючий пристрій, ОЗП) набір мікросхем, призначених для тимчасового збереження даних, коли комп'ютер включений;

  • ПЗП (постійний запам'ятовуючий пристрій), мікросхеми призначена для тривалого збереження даних, у тому числі і коли комп'ютер виключений;

  • розйоми для підключення додаткових пристроїв (слоти).

Процесор

Процесор — основна мікросхема комп'ютера, у якій відбуваються всі обчислення. Конструктивно процесор складається з комірок, схожих на комірки оперативної пам'яті, але в цих комірках дані можуть не тільки зберігатися, але і змінюватися. Внутрішні комірки процесора називають регістрами. Важливо також відзначити, що дані, що потрапили в деякі регістри, розглядаються не як дані, а як команди, що керують обробкою даних в інших регістрах. Серед регістрів процесора є і такі, що в залежності від свого вмісту здатні модифікувати виконання команд. Таким чином, керуючи посиланням даних у різні регістри процесора, можна керувати обробкою даних. На цьому і засноване виконання програм.

З іншими пристроями комп'ютера, і в першу чергу з оперативною пам'яттю, процесор зв'язаний декількома групами провідників, названих шинами. Основних шин три: шини даних, адресна шина і командна шина.

У процесі роботи процесор обслуговує дані, що знаходяться в його регістрах, у полі оперативної пам'яті; а також дані, що знаходяться в зовнішніх портах процесора. Частину даних він інтерпретує безпосередньо як дані, частину − як адресні дані, а частину − як команди. Сукупність усіх можливих команд, що може виконати процесор над даними, утворює так звану систему команд процесора. Процесори, що відносяться до одного сімейства, мають однакові або близькі системи команд. Процесори, що відносяться до різних сімейств, розрізняють за системою команд і невзаємозамінні. Чим ширше набір системних команд процесора, тим складніше його архітектура, тим довше формальний запис команди (у байтах), тим вище середня тривалість виконання однієї команди, що обмірюється в тактах роботи процесора.

У сучасних ЕОМ процесор виготовляється у вигляді однієї або кількох великих інтегральних схем і називається мікропроцесором, який показано на рис. 2.4.

Мікропроцесор це основний компонент комп'ютера, він виконує програму, яка зберігається в оперативній пам'яті, обробляє інформацію та керує роботою всіх інших пристроїв. Процесор складається з арифметико-логічного пристрою та пристрою керування. Пристрій керування зчитує команди з комірок пам'яті, а організовує їх виконання арифметико-логічний пристрій.

Рис. 2.4 Мікропроцесор