Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций информатика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать
      1. Принтери Матричні принтери

Це найпростіші друкувальні пристрої. Вони можуть працювати в текстовому або графічному режимі. Дані виводяться на папір у вигляді відбитка, що утворився під час удару циліндричних голок через барвну стрічку. Якість друку матричних принтерів прямо залежить від кількості голок у друкуючій голівці. Найбільше поширення мають 9-голчасті і 24- голчасті матричні принтери. Останні дозволяють одержувати відбитки документів, що не поступаються якістю документам, виконаним на друкарській машинці.

Продуктивність роботи матричних принтерів оцінюють за кількістю знаків, що друкуються, в секунду. Звичайними режимами роботи з матричними принтерами є: draft режим чорнової друку, normal — режим звичайного друку і режим NLQ (Near Letter Quality), що забезпечує якість друку, близьке до якості друкарської машинки.

Світлодіодні принтери

Принцип дії светлодіодних принтерів схожий на принцип дії лазерних принтерів. Різниця полягає в тому, що джерелом світла є не лазерна голівка, а лінійка світлодіодів. Оскільки ця лінійка розташована по всій ширині сторінки, що друкується, відпадає необхідність у механізмі формування горизонтального розгорнення, і вся конструкція виходить простішою, надійнішою і дешевшою. Типова роздільність друку для світлодіодних принтерів складає близько 600dpi.

Струминні принтери

Рис. 2.12. Струминні принтери

Струминні принтери мають зовнішній вигляд, як показано на рис. 2.12. У струминних друкувальних пристроях зображення на папері формується з плям, що утворяться під час влучення крапель барвника (тонера) на папір. Викид мікрокрапель барвника відбувається під тиском, що розвивається в друкуючій голівці за рахунок пароутворення. У деяких моделях крапля викидається в результаті п'єзоелектричного ефекту − цей метод дозволяє забезпечити більш стабільну форму краплі, близьку до сферичної. Ці принтери у порівнянні з матричними дорожчі і вимагають систематичного і якісного обслуговування.

Плотери

Плотери раніше називали графопобудувачами. Вони використовуються в основному в інженерній практиці. Плотери забезпечують друкування креслень високої якості, в тому числі і багатокольорове друкування.

Лазерні принтери

Лазерні принтери (рис. 2.13) забезпечують високу якість друку, що непоступається, а в багатьох випадках і має переваги над поліграфічним друком. Вони відрізняються також високою швидкістю друку, що виміряється в сторінках у хвилину (ppm − page per minute). Як і в матричних принтерах, підсумкове зобра-ження формується з окремих крапок.

Рис. 2.13. Лазерний принтер

До основних параметрів лазерних принтерів належать:

  • роздільна здатність(кількість крапок на дюйм);

  • продуктивність (кількість сторінок у хвилину);

  • формат паперу, що використовується;

  • обсяг власної оперативної пам'яті.

Друкування цих принтерів може бути чорно-білим і кольоровим. Їхній принцип дії такий: лазерний промінь електризує поверхню друкуючого барабана, при цьому ступінь електризації залежить від виду зображення, яке потрібно надрукувати. Ділянки барабана зі зміненою полярністю притягують порошок тонера, який потім наноситься на папір.

При виборі лазерного принтера необхідно також враховувати параметр вартості, відбитка тобто вартість видаткових матеріалів для одержання одного друкованого аркуша стандартного формату А4. До видаткових матеріалів належать тонер і барабан, що після печатки визначеної кількості відбитків утрачають свої властивості. Як одиницю виміру використовують цент на сторінку (маються на увазі центи США). В даний час теоретична межа за цим показником складає порядку 1,0-1,5. На практиці лазерні принтери масового застосування забезпечують значення від 2,0 до 6,0.

Основна перевага лазерних принтерів полягає в можливості одержання високоякісних відбитків. Моделі середнього класу забезпечують роздільну здатність друку до 600 dpi, а професійні моделі − до 1200 dpi.