Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций информатика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Планшетні сканери

Планшетні сканери призначені для введення графічної інформації з прозорого або непрозорого листового матеріалу. Принцип дії цих пристроїв полягає в тому, що промінь світла, відбитий від поверхні матеріалу, фіксується спеціальними елементами, які називаються приладами з зарядовим зв'язком (ПЗЗ). Зазвичай елементи ПЗЗ мають вигляд лінійки, яка розташована по ширині вихідного матеріалу. Переміщення лінійки по листу паперу виконується механічним протягуванням лінійки з нерухомою установкою листа або протягуванням листа з нерухомою установкою лінійки.

Основними споживчими параметрами планшетних сканерів є:

  • роздільна здатність;

  • продуктивність;

  • динамічний діапазон;

  • максимальний розмір матеріалу, що сканується.

Ручні сканери

Принцип дії ручних сканерів в основному відповідає планшетним. Різниця полягає в тому, що протягання лінійки ПЗЗ у даному випадку виконується вручну. Рівномірність і точність сканування при цьому забезпечуються незадовільно, роздільна здатність ручного сканера складає 150-300 dpi (кількість друкованих крапок на дюйм).

Барабанні сканери

У сканерах цього типу вихідний матеріал закріплюється на циліндричній поверхні барабана, що обертається з високою швидкістю. Пристрої цього типу забезпечують найвищу роздільну здатність (2400-5000 dpi) завдяки застосуванню не ПЗЗ, а фотоелектронних примножувачів. Їх використовують для сканування вихідних зображень, що мають високу якість, але недостатні лінійні розміри (фотонегативів, слайдів і т.д.)

Сканери форм

Призначені для введення даних зі стандартних форм, заповнених механічно або «від руки». Необхідність у цьому виникає під час проведення переписів населення, обробки результатів виборів і аналізі анкетних даних.

Штрихи-сканери

Цей різновид ручних сканерів, призначений для введення даних, закодованих у вигляді штриха-коду. Такі пристрої мають застосування в роздрібній торговельній мережі.

Графічні планшети (дигитайзери)

Ці пристрої призначені для введення художньої графічної інформації. Існує кілька різних принципів дії графічних планшетів, але в основі всіх лежить фіксація переміщення спеціального пера щодо планшета. Такі пристрої зручні для художників і ілюстраторів, оскільки дозволяють їм створювати екранні зображення звичними прийомами, напрацьованими для традиційних інструментів (олівець, перо). Найкращі споживчі моделі в даний час мають до 1 млн. осередків ПЗЗ і, відповідно, забезпечують роздільність зображення до 800х 1200 крапок. У професійних моделей ці параметри вище.

Цифрові фотокамери

Знімки в цифровій камері (рис. 2.11) зберігаються в пам'яті у вигляді послідовності кольорових точок. Цей набір потім копіюється з пам'яті камери в пам'ять ПК, використовуючи спеціальний з'єднувальний кабель, після чого пам'ять камери може бути очищена

і використана для наступних нових знімків. Якість нових цифрових апаратів настільки висока, що їх із задоволення використовують професіонали. В процесі не задіяна плівка, тому використання камери дуже вигідне, затрати йдуть лише на купівлю батарейок. Недоліком цифрових камер є їх висока ціна порівняно зі звичайними фотоапаратами.

Рис. 2.11. Цифрова камера