Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций информатика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

8.3. Створення презентацій

У PowerPoint презентацію можна створити декількома способами. Можна скористатися майстром автозмісту, що створює потрібну презентацію на основі відповідей користувача. Можна також відкрити наявну презентацію і змінити її або імпортувати в PowerPoint документ, створений в одному з додатків пакета, наприклад, у текстовому редакторі. Крім того, можна створити презентацію на основі шаблона, що визначає її оформлення (але не вміст). Програма PowerPoint: надає користувачам велику кількість шаблонів презентацій на різні теми. Такі шаблони включають оформлені слайди, у які користувачі вносять дані. Кожен шаблон слайда має свою композицію, що відповідає його призначенню. Всі слайди містять або стандартний текст і вбудовані об'єкти, які варто замінити при створенні презентації, або місцезаповнювачі, призначені для вставки визначених об'єктів. Будь-який стандартний шаблон презентації можна змінити за своїм смаком. Якщо ж користувач має у своєму розпорядженні час і почуває в собі здібності дизайнера, він може почати роботу над презентацією "з нуля" − у PowerPoint для цього є усі можливості.

Створення презентації за допомогою майстра автозмісту

Після натискання на кнопку PowerPoint з’являється головне вікно програми і діалогове вікно PowerPoint (рис. 8.5), програма пропонує створити порожню презентацію або створити презентацію за допомогою майстра автозмісту або шаблона презентації. При цьому пропонується також можливість відкрити файл існуючої презентації.

Рис. 8.5. Меню команд для вибору способу створення презентації

Розробники PowerPoint удосконалили майстер автозмісту (рис. 8.6) збільшили кількість пропонованих шаблонів, додавши нові шаблони різноманітного характеру з готовою анімацією. Розширилося коло тем презентацій які можуть бути створені за допомогою убудованих шаблонів: Майстер пропонує можливість створювати презентації для нарад робочих груп, фінансові звіти, рекламні буклети. Майстер також пропонує корисні поради з редагування презентації й організації слайдів.

Рис. 8.6. Майстер автозмісту

Обравши вид презентації та натиснувши на кнопку «Далее», відповідаючи на запитання та обираючи потрібні опції, автоматично буде створена презентація. Вона може виглядати, як показано на рис. 8.7.

Рис. 8.7. Презентація „Учебный курс”

Такий самий результат можна одержати, якщо створення презентації почати з вибору шаблона на вкладці «Презентации» діалогового вікна «Создать презентацию».

Презентацію, створену за допомогою майстра, можна змінити: відредагувати текст, додати малюнки, діаграми, змінити порядок проходження слайдів або додати нові слайди.

Створення презентації на основі існуючого Word-документа

Для створення нової презентації можна використовувати документи, розроблені в текстовому редакторі. Для цього необхідно виконати такі дії:

  • обрати команду «Открыть» меню «Файл»;

  • у списку «Тип файлов» діалогового вікна, що відкрилося, вибрати елемент «Все структуры» або «Все файлы»,

  • ввести ім'я документа в поле «Имя файла» або двічі натиснути на необхідному документі.

У результаті імпортований документ відкривається у вікні PowerPoint. Абзаци зі стилем Заголовок1 стають заголовками окремих слайдів, абзаци зі стилем Заголовок2 текстовими абзацами першого рівня і т.д. Якщо документ не містить абзаців, відформатованих за допомогою убудованих стилів заголовків, PowerPoint створює структуру презентації, ґрунтуючись на відступах абзаців. При імпорті звичайного тексту структура презентації формується в залежності від позицій табуляції на початку рядків. Форматування заголовків слайдів і тексту завжди визначається параметрами форматування поточної презентації.

Якщо імпортований документ не містить абзаців зі стилем Заголовок1, PowerPoint створює презентацію, що складається тільки з одного слайда.

Ви одержите той самий результат, якщо відкриєте в текстовому редакторі, який буде використовуватися для створення презентації, команду «Файл», «Отправить», «PowerPoint».