Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс_роб(вказівки)_90.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
484.86 Кб
Скачать

37

1 Загальні положення по курсовій роботі (проекту)

Метою курсової роботи (проекту) є:

  • закріплення отриманих знань з програмування з використанням мов програмування Pascal та С;

  • застосування відомих алгоритмів розв'язання прикладних задач та розробка власних алгоритмів;

  • застосування об'єктно-орієнтованого програмування (ООП) у середовищі Pascal та С;

  • набуття навичок розробки та створення складання відповідної супровідної документації для створеного програмного забезпечення;

Курсовий проект повинен підготувати студентів до подальших етапів учбової (дипломна робота) та практичної діяльності. Студент повинен навчитися розв'язувати задачі математичного характеру та створювати відповідне програмне забезпечення, застосовувати одержані знання в учбовій та дослідницькій роботі.

Розроблені індивідуальні завдання охоплюють piзні питання програмування та розробки алгоритмів для розв'язання практичних та математичних задач. Кожна задача вимагає знань як загального характеру, так і специфічних знань у конкретній області.

Індивідуальні завдання, що пропонуються студентам для виконання, відповідають наступним вимогам:

  • рівень підготовки студентів і часовий термін, відведений на виконання повинен бути достатнім;

  • передбачають використання методів та алгоритмів, які вивчаються згідно з навчальним планом, або можуть бути вивчені студентом самостійно згідно з цим планом;

  • мають практичну, навчальну або наукову спрямованість;

  • потребують самостійного ознайомлення з додатковою літературою.

Курсове проектування відноситься до форми самостійної роботи студентів. Видача завдань здійснюється в перші два тижні семестру. Студент складає календарний план роботи над темою і затверджує його у викладача. Час консультацій узгоджується з викладачем. Студенти консультуються у керівника індивідуально. Контроль за графіком виконання курсового проекту здійснюється керівником.

Готова пояснювальна записка та комп'ютерна програма (на носії) здається керівнику для перевірки, після чого студент виправляє виявлені недоліки. Керівник допускає студента до захисту і призначає дату і час захисту. Курсова робота повинна бути виконана і захищена не пізніше, ніж за два тижні до початку сесії.

До захисту курсового проекту студент допускається за наявності пояснювальної записки і відлагодженої на комп'ютері програми.

На захисті студент повинен уміти виділити і чітко викласти основні моменти своєї роботи, відповісти на поставлені запитання, довести свою компетентність в області знань, що досліджується. Студент демонструє роботу розробленої комп'ютерної програми.

Загальна оцінка залежить від теоретичної підготовки студента в області знань відповідно завдання, від якості розробленої програми, змісту пояснювальної записки, повноти опрацювання теоретичного матеріалу, а також від оформлення пояснювальної записки.

2 Пояснювальна записка:рекомендації з виконання, вимоги та оформлення

Рекомендується послідовне, поетапне виконання основних розділів пояснювальної записки курсової роботи.

Оформленню розділу повинно передувати детальне вивчення літератури та методики побудови алгоритмів розв’язання задач.

Виконання курсової роботи починається з постановки задачі.

На першому етапі слід чітко уявити собі предмет поставленої задачі. Це може бути робота з масивом, чи робота з файлом, чи робота з графічними процедурами і т. і.

Необхідно після вивчення лекційного матеріалу та додаткової літератури визначити можливості вибраної структури даних та після того приступити до розробки математичної моделі (якщо це можливо) задачі і розробки алгоритму.

Розробка алгоритму повинна виконуватися методом програмування зверху-вниз. При цьому виконується поетапне деталізація алгоритму. Результати виконання програми аналізують на можливість алгоритмічних похибок.

Виконувати роботу рекомендується в такій послідовності:

  • скласти графік виконання курсової роботи та затвердити його у керівника;

  • вивчити літературні джерела за тематикою завдання, виконати аналіз існуючих методів рішення поставленої задачі, обґрунтовано вибрати метод, найбільш відповідний для розв'язання задачі;

  • провести аналіз літературних джерел, та обґрунтування вибраного методу;

  • скласти комп'ютерну програму, відлагодити її;

  • отримати лістинг тексту програми i роздрукувати скріншоти та результати роботи програми, що доводять придатність програми і її відповідність поставленому завданню;

  • оформити пояснювальну записку згідно з вимогами цих методичних вказівок;

  • здати пояснювальну записку і носій з програмою (і текстом пояснювальної записки) на перевірку керівнику;

  • підготувати демонстраційні матеріали, необхідні для захисту роботи;

  • захистити роботу в призначений час.

Пояснювальна записка (звіт з курсової роботи) є документом на підставі якого студент отримує оцінку за курсову роботу.

Склад пояснювальної записки повинний бути наступним:

- Титульний лист.

- Бланк затвердження завдання на курсовий проект (роботу.), який не нумерується та не входить до змісту.

- Зміст з вказанням номерів сторінок.

- Загальна постановка завдання на курсовий проект (роботу) та індивідуальне завдання і/чи умови задач, згідно варіанту.

- Опис алгоритму розв’язання поставлених задач.

- Блок-схеми і/чи структурограми розв’язання задач.

- Текст програми мовами програмування Паскаль та Сі.

- Результати роботи програм.

- Висновки до виконаної роботи.

- Список літератури і/чи джерел інформації, що використовувалися при виконанні роботи.

Пояснювальна записка виконується на аркушах папера формату А4 ( 297х210 мм ). Текст розміщається на одній стороні листка. Розміри полів на сторінці: ліве поле - 30 мм, праве - 10 мм, верхнє - 15 мм, нижнє - 20 мм.

Зміст записки включає розділи, їхні порядкові номери позначаються цифрами з крапкою: 1., 2., 3., і т.д. (не нумерують: зміст, вступ, висновок, список літератури, додатки).

Кожен розділ потрібно починати з нової сторінки. Найменування розділу повинне бути коротким, відповідати змісту і записується у вигляді заголовку. Переноси слів у заголовках не допускаються. Крапку наприкінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з кількох речень, то їх розділяють крапкою. Відстань між заголовком і текстом дорівнює 15 мм. Підкреслювати заголовки не треба. Пункти, підпункти починають з нового рядка і з прописної букви.

Сторінки записки нумерують. На титульному листі номер не ставлять, а на наступних сторінках його проставляють у правому верхньому куті без крапки. Малюнки, креслення, таблиці, графіки, розташовані на окремих аркушах записки, включають у загальну нумерацію сторінок. Ілюстрації позначаються словом "Рис." і нумеруються послідовно в межах розділу.

Формули в записці нумерують у межах розділу з правої сторони листка на рівні формули в круглих дужках.

Над правим верхнім кутом таблиці поміщають напис "Таблиця" із вказанням номера таблиці.

Номер ілюстрації, формули, таблиці повинні складатися з номера розділу і відділеного крапкою номера в розділі, наприклад, друга формула (ілюстрація, таблиця) четвертого розділу має номер "(4.2)" ("Рис. 4.2", "Таблиця 4.2").

У тексті записки потрібно давати посилання на використовувану літературу, вони містять номер літературного джерела і, у необхідних випадках, номер сторінки, укладені в квадратні дужки; приклади "[118]", "[26, с. 5]". Якщо посилання приводяться на дані, отримані раніше у своїй роботі, то вони включаються у круглі дужки і містять скорочене слово "дивися" і посилальні сторінку, малюнок і т.п., наприклад: "(див. с. 21)".

Титульний лист повинен містити: код вузу, рік виконання роботи і чотири останніх цифри номера залікової книжки; порядковий номер за списком групи (три цифри); шифр документа (для пояснювальної записки – ПЗ), наприклад ЧДТУ.10.0188.002ПЗ - шифр пояснювальної записки роботи, виконаної в ЧДТУ, другого студента в списку групи, що завершив курсову роботу в 2010 році і має чотири останні цифри в залікової книжці 0188 (див. додаток 1).

Після виконання кожного етапу студент повинен консультуватися у керівника курсової роботи.