Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций информатика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни черкаський державний бізнес-коледж

Н.В.Ковальська

Інформатика та комп’ютерна техніка

Курс лекцій

Черкаси - 2006

Видання здійснено за фінансової підтримки громадської організації „Рада батьків Черкащини”

УДК 681.3+681.5(07)

Рекомендовано до друку рішенням Розповсюдження та

методичної ради Черкаського тиражування без

державного бізнес-коледжу. офіційного дозволу ЧДБК

Протокол № 12 від 1 лютого 2005 р. заборонено

Укладач: Ковальська Н.В.

Інформатика та комп’ютерна

техніка

Курс лекцій.

Черкаси. 2006. − 131 с.

Рецензент: Голуб С. В., кандидат технічних наук, доцент (Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького)

Курс лекцій містить теоретичний матеріал з питань: інформація та інформаційні процеси, конфігурація комп’ютерної системи, програмне забезпечення, основи роботи з дисками, теоретичний матеріал та практичні рекомендації, що до роботи в програмних продуктах Microsoft Paint, Microsoft Access, Microsoft PowerPoint.

Рекомендовано для студентів та викладачів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.

Затверджено на засіданні циклової

комісії кафедри комп’ютерних систем

та мереж

Протокол № 5 від 25 січня 2005 р. © Н.В. Ковальська, 2006

Зміст

Передмова 4

Вступ 5

8. Microsoft PowerPoint 109

8.1. Підготовка PowerPoint до роботи 109

8.2. Представлення інформації на екрані 110

8.3. Створення презентацій 113

8.3. Настройка анімації та часу 120

8.4. Вставка номера слайда та дати 123

8.4. Підсумковий слайд 124

8.5. Підготовка до проведення презентації 125

Список рекомендованої літератури: 128

Про автора 129

Редактор Н. А. Азьмук 130

Передмова

Значення програмного забезпечення в останні роки виросло на стільки, що перестало існувати таке розповсюджене поняття, як „вміння працювати з комп’ютером”. Можна вміти працювати з деякими програмами або класами програм.

Робота з комп’ютером − це завжди опанування нового. Розвиток програмного забезпечення не відстає від розвитку апаратних ресурсів: як тільки зростає потужність комп’ютера, одразу з’являються програми, що дозволяють реалізувати нові технічні можливості.

Студентам, що вперше починають працювати з комп’ютером, буде цікаво зазирнути в історію появи та розвитку комп’ютера, ознайомитись з апаратними ресурсами та програмним забезпеченням. Отримавши початкові вміння при роботі з комп’ютером, студенти зможуть поглибити свої знання, навчившись працювати з різними прикладними програмними продуктами.

Дане навчальне видання розроблено з метою допомогти студентам в опануванні можливостей комп’ютера: починаючи з найперших кроків і завершуючи прикладними програмними продуктами.

Вступ

Мета даного курсу лекцій полягає в тому, щоб ознайомити студентів з теоретичним матеріалом з питань: інформація та інформаційні процеси, конфігурація комп’ютерної системи, програмне забезпечення, основи роботи з дисками; теоретичним матеріалом та практичними рекомендаціями при роботі в програмних продуктах Microsoft Paint, Microsoft Access, Microsoft PowerPoint.

Курс лекцій складається з восьми розділів.

Перший розділ розкриває перед читачем поняття про інформацію та інформаційні процеси, системи числення, історію розвитку ЕОМ, характеристику різних поколінь ЕОМ.

У другому розділі приділяється увага конфігурації комп’ютерної системи. Читач одержить інформацію про архітектуру персонального комп’ютера, основні та периферійні пристрої, носії даних, пристрої збереження даних та пристрої обміну даними.

У третьому розділі розглядається програмне забезпечення, подається визначення основних понять файлової системи.

Четвертий розділ присвячений роботі з дисками. Розглядаються такі питання: форматування дискети, копіювання дисків, дефрагментація дисків, перевірка диска, відновлення інформації на диску.

Мета п’ятого розділу − навчити працювати в графічному редакторі Microsoft Paint, використовувати всі його можливості.

У шостому розділі розглядається прикладна програма для роботи з базами даних − Microsoft Access. Ця програма дозволяє створювати бази даних, здійснювати зв’язування таблиць, впорядкування та пошук даних, створювати фільтри, форми, звіти, запити.

Сьомий розділ дає читачеві інформацію про штучний інтелект та експертні системи.

І останній, восьмий розділ, знайомить читача з цікавою прикладною програмою Microsoft PowerPoint, яка дає можливість створювати презентації.

Автор курсу лекцій сподівається, що даний матеріал буде доцільним не тільки для практичної підготовки майбутніх фахівців економічних спеціальностей та дизайнерів, а й для викладачів дисциплін „Інформатика та комп’ютерна техніка” та „Основи інформатики”.