Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика методичка.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Інформаційні потоки  це потоки логістичної інформації (тобто дані, що необхідні для забезпечення процесу управління логістичної системою підприємства).

Інформаційний потік передує матеріальному потоку. Він необхідний для координації логістичних функцій та логістичних операцій (транспортування, складування, навантаження, розвантаження тощо).

Інформаційний потік виконує чотири функції:

1) продуктово-ринкове прогнозування;

2) аналіз поточного стану;

3) оперативно-календарне планування руху матеріальних потоків;

4) планування потреби в матеріалах.

Фінансовий потік  це спрямований рух фінансових ресурсівкоштів, що циркулюють у логістичній системі, а також між логістичною системою та зовнішнім середовищем і необхідний для забезпечення ефективного функціонування певного товарного потоку.

Взаємозв'язок матеріальних і фінансових потоків зображений на рис. 1.2.

Рис. 1.2. Схема взаємозв'язку матеріальних і фінансових потоків у логістичному ланцюгу

Оскільки фінансові потоки можуть існувати у формах готівкових коштів (банкнот) та безготівкових коштів (записи на рахунках у системі електронних платежів), то вважають, що в логістичній системі безготівкові кошти потрібно одночасно розглядати і як складову інформаційного потоку, оскільки облік та рух безготівкових коштів здійснюється за допомогою інформаційних програм та засобів електронного зв'язку, які разом утворюють систему електронних платежів.

Фінансові потоки характеризуються наступними параметрами:

  • обсягом фінансового потоку;

  • вартістю потоку, що залежить від витрат на його функціонування;

  • часом, за який здійснюється вплив на фінансовий потік;

  • напрямом потоку (вхідний чи вихідний).

Логістичні операції  це сукупність дій спрямованих на перетворення матеріальних та супутніх йому потоків.

До логістичних операцій з матеріальним потоком відносять транспортування, навантаження, розвантаження, складування, розмитнення та інші операції.

Логістичний процес це сукупність логістичних операцій, спрямована на забезпечення певного споживача продукцією відповідного асортименту та відповідної якості, необхідної кількості, у потрібному місці, у відповідний час.

Логістичний канал (канал розподілу)  це сукупність підприємств та окремих осіб, що беруть на себе, чи допомагають передавати комусь право власності на конкретний товар чи послугу, на їх шляху від виробника до споживача.

Логістичний ланцюг  це впорядкована множина логістичних ланок, які забезпечують рух логістичних потоків відповідно до мети підприємства.

Логістичні ланцюги поділяються на:

- мікрологістичні ланцюги, які включають до свого складу учасників потокових процесів на внутрішньо фірмовому рівні;

- макрологістичні ланцюги, які об'єднують учасників різних територіальних утворень;

- функціональні ланцюги, що формуються з ланок, які функціонуються у сфері логістичного сервісу в мікро- та макрологістичних ланцюгах.

Логістичні ланки  це організаційно-відокремлений учасник процесу руху логістичних потоків, що виконують одну чи декілька взаємопов'язаних логістичних операцій.

Логістична мережа  множина ланок логістичної системи, взаємопов'язаних між собою матеріальними та супутніми їм потоками.

Логістичний продукт характеризується структурою, що має три рівні (рис. 1.3.).

Рис. 1.3 Структура логістичного продукту.

Перший рівень стосується фізичної форми продукту (фізичних рис).

На другому рівні товар розглядається як вантаж, що характеризується формою, вагою, упакуванням, якістю, маркою тощо.

Третій рівень  це власне логістичний продукт.

Логістичний товар  товар, який з фізичної та економічної точок зору є предметом переміщення в логістичному каналі, а щодо споживчої вартості  комплексом побажань і очікувань клієнтів, які можуть бути реалізовані на певному рівні лише в логістичній системі.

Питання для самостійного опрацювання