Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика методичка.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2.2. Транспортна логістика

Мета вивчення: з’ясувати сутність і завдання транспортної логістики, класифікацію транспорт­них складових логістичної системи. Проаналізувати фактори, що впливають на вибір виду транспорту та основні транспортні тарифи на різних видах транспорту.

Рух матеріальних ресурсів від первинного джерела до кінцевого споживача в логістиці розглядається як матеріальний потік (вантажопотік), що забезпечується транспортними засобами. Зазначене є основою, на якій ґрунтується транспортна логістика.

Рис. 2.5. Місце транспортної логістики в системі логістики

В залежності від виду перелічуваних вантажів частка витрат на транспортування може складати понад 40% загальної вартості товару. Вважається нормальним, коли транспортні витрати не перевищують 10% обсягу витрат на придбання цих виробів.

Управління перевезенням включає:

  • вибір способу транспортування і виду транспорту;

  • вибір перевізника;

  • оптимізація параметрів транспортного процесу.

Експедитор  фізична чи юридична особа, яка здійснює діяльність з транспортування вантажів (як всередині країни, так і за її межами) за дорученням інших фізичних чи юридичних осіб.

Експедиційне обслуговування включає послуги з перевезення, консолідації (групування), зберігання, обробки, пакування чи розподілу вантажів, а також допоміжні та консультативні послуги, включаючи митні і фінансові питання, їх страхування тощо.

Перевізник  фізична чи юридична особа, що виконує перевезення вантажів власним транспортом (фактичний перевізник), або ж інша особа, що бере на себе таку ж відповідальність, що й перевізник (договірний перевізник).

Транспортне підприємство  юридична особа, що здійснює професійну діяльність перевізника вантажу і має ліцензію для виконання транспортних операцій.

Вантаж  будь-яке майно, що перевозиться, включаючи піддони, контейнери, транспортні та пакувальні пристрої, що не надаються перевізником або експедитором.

Вантажна одиниця  певна кількість продукції, яку навантажують, транспортують, розвантажують і зберігають як єдину масу, що за своїми параметрами інтегрує технологічні процеси на різних ділянках ланцюга постачання в єдине ціле.

Основними видами транспорту є залізничний, морський, внутрішній водний (річковий), автомобільний, повітряний, трубопровідний. Кожен з них має конкретні особливості, переваги і недоліки.

Основні критерії вибору способу перевезення та виду транспорту:

  • витрати на транспортування;

  • заданий час доставки вантажу;

  • надійність і безпечність;

  • витрати (збитки), пов'язані із запасами в дорозі;

  • потужність транспорту доступність виду транспорту.

Ранжування видів транспорту Таблиця 2.10

Критерії

Вид транспорту

залізничний

Водний

(річковий)

автомобільний

повітряний

Витрати на перевезення

2

1

3

4

Час доставки

3

4

2

1

Надійність доставки

2

4

1

3

Потужність

1

4

2

3

Доступність

2

4

1

3

Безпечність

3

4

1

2

1) Унімодальне (одновидове) транспортування. Здійснюється одним видом транспорту (наприклад, автомобільним), як правило, у тих випадках, коли задані початковий та кінцевий пункти транспортування без проміжних операцій складування та вантажопереробки.

2) Змішане перевезення вантажів (змішане роздільне перевезення).

Здійснюється, як правило, двома видами транспорту (залізничне-автомобільне, річково-автомобільне, морське-залізничне тощо).

При цьому вантаж доставляється першим видом транспорту у так званий. пункт перевалки чи вантажний термінал без зберігання чи з короткотерміновим зберіганням з наступним перевантаженням на інший вид транспорту.

3) Комбіноване перевезення. Відрізняється від змішаного перевезення наявністю більш ніж двох видів транспорту.

Використання змішаних (комбінованих) видів транспортування часто обумовлено структурою дистрибутивних каналів постачання, коли, наприклад, відправка великих партій вантажу відбувається із підприємства-виробника на оптову базу залізничним транспортом з метою максимального зменшення витрат, а розвезення з оптової бази на підприємства роздрібної торгівлі здійснюється автомобільним транспортом.

4) Мультимодальні (інтермодальні, трансмодальні) перевезення. Здійснюється єдиним експедитором (оператором) із одного диспетчерського центра і за єдиним транспортним документом.

Вантажовласник укладає договір на весь шлях перевезення вантажу із однією особою (оператором).

Оператором може бути, наприклад, експедиторська фірма, яка, діючи на всьому маршруті перевезення вантажу різними видами транспорту, звільняє вантажовласника від необхідності вступати у договірні стосунки з іншими транспортними підприємствами.