Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория упругости.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
4.62 Mб
Скачать

4.10 Рішення осесимметричної задачі за допомогою функції напружень

Знайдемо функцію напружень осесимметричної задачі. Бігармонічне рівняння осесимметричної задачі (4.27) являє собою диференціальне рівняння зі змінними коефіцієнтами. Щоб одержати рівняння з постійними коефіцієнтами, переходимо до нової змінної за допомогою підстановки (4.32). Зв'язок між похідними функції по старій і новій змінним установлюємо аналогічно тому, як це зроблено в 4.8.

Підставляючи вирази похідних у рівняння (4.27), одержимо лінійне однорідне диференціальне рівняння з постійними коефіцієнтами

Його рішення має вигляд

.

Переходячи до старої змінної , одержуємо загальне рішення рівняння (4.27):

.

(4.39)

По формулах (4.28) знаходимо напруження:

(4.40)

Отримані рівняння являють собою загальне рішення осесимметричної задачі. Залишається лише визначити із граничних умов значення постійних і .

 

4.11 Чистий вигин криволінійного бруса. Задача Головіна

При чистому згинанні криволінійного бруса, вісь якого обкреслена по дузі окружності (рис. 4.13), розподіл напружень у всіх радіальних перерізах однакове. Отже, напруження в такому брусі можна визначати по формулах (4.40).

Рис. 4.13. Чисте згинання криволінійного бруса

Для визначення вхідних у ці формули постійних маємо наступні умови на криволінійних поверхнях:

при

(а)

при

(б)

На торцях рівнодіюча зусиль повинна бути дорівнює нулю, тобто

,

(в)

і тому ці зусилля повинні приводитися до пари з моментом :

.

(г)

Умови (а) і (б) для дотичних напружень виконуються тотожно, а відносно нормальних напружень після підстановки першої формули (4.40) приводяться до наступних рівнянь:

;

(д)

.

(е)

Умова (в) приймає наступний розгорнутий вид:

,

звідки після інтегрування

.

(ж)

Аналогічно з умови (г) у вигляді

після інтегрування одержуємо

.

Неважко бачити, що при виконанні умов (д) і (е) умова задовольняється тотожно. Вирішуючи спільно рівняння (д), (е) і (з), одержуємо:

;

.

Тут введене позначення:

.

Підставляючи отримані постійні у формули (4.40), знаходимо

(4.41)

Епюри напружень і побудовані на рис. 4.13.

Точне рішення задачі про чисте згинання, а також задача про поперечне згинання криволінійного бруса вперше отримане в 1881 р. X. С. Головіним.

Порівнюючи формули (4.41) і (3.23), зауважуємо, що на відміну від прямого бруса при чистому згинанні криволінійного існує тиск волокон один на одного. В опорі матеріалів рішення задачі чистого згинання криволінійного бруса засновано на гіпотезі плоских перерезів і допущенні про відсутність тиску поздовжніх волокон один на одного. При цьому виходять наступні результати:

(4.42)

де — площа поперечного переріза; — відстань від центра ваги перерізу до нейтральної осі; — середній радіус кривизни бруса.

У табл. 4.1 наведені результати обчислення напружень по формулах (4.41) і (4.42) для бруса великої кривизни, коли висота перерізу або радіус . Найбільше значення напруження , отримане методом теорії пружності, прийнято за одиницю.

Таблиця 4.1

Порівняння результатів теорії пружності та опору матеріалів

Формули

при

при

Теорії пружності (4.41)

–1,000

0,492

–0,192

Опору матеріалів (4.42)

–1,005

0,480

0

Розбіжність, %

0,5

2,5

--

 

Як видно з таблиці, навіть при дуже великій кривизні бруса рішення опору матеріалів відносно нормального напруження відрізняється всього на 2,5% від точного рішення. Максимальні нормальні напруження становлять 19,2% від , однак вони виникають у точках, де напруження близькі до нуля, і, отже, не мають значення при оцінці міцності. Тому при розрахунку криволінійних брусів рішення опору матеріалів цілком прийнятно.