Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТеорЙмовир_Ч2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
11.32 Mб
Скачать
    1. 3.2 Поняття оцінки параметрів. Методи знаходження оцінок

Сформулюємо задачу оцінки параметрів в загальному вигляді. Нехай розподіл ознаки (генеральної сукупності) задано функцією ймовірностей (для дискретної випадкової величини) чи щільністю ймовірності (для неперервної випадкової величини), яка містить невідомий параметр . Наприклад, параметр в розподілі Пуассона чи та для нормального закону розподілу тощо.

Для обчислення параметру розглядають вибірку, яка складається із значень варіант . Ці значення можна розглядати, як частинні випадки незалежних випадкових величин кожна з яких має той самий закон розподілу, що й випадкова величини .

Оцінкою параметра називають довільну функцію результатів спостережень над випадковою величиною (статистику), за допомогою якої складають враження про значення параметра :

.

Оскільки – випадкові величини, то оцінка також є випадковою величиною, яка залежить від закону розподілу випадкової величини та числа .

Зрозуміло, що оцінок параметра можна підібрати безліч. Але яка оцінка є оптимальною? Якщо значення близьке до реального значення , то розсіювання випадкової величини відносно буде найменшим (розсіювання випадкової величини можна виражати, наприклад, математичним сподіванням квадрата відхилення оцінки від параметра, що оцінюється). Оцінка параметра називається несуміщеною, якщо . В протилежному випадку оцінка називається суміщеною. Несуміщена оцінка параметра називається ефективною, якщо вона має найменшу дисперсію серед усіх можливих несуміщених оцінок параметра , обчислених за вибірками одного і того ж об’єму.

Розглянемо методи оцінки генеральної сукупності по виборці.

1. Оцінка генеральної частки. Нехай генеральна сукупність містить елементів, з який має певну ознаку . Потрібно знайти «найкращу» оцінку генеральної частки . Розглянемо в якості такої можливої оцінки цього параметра його статистичний аналог – вагу .

Для повторної вибірки вибіркову частку можна подати як середню арифметичну альтернативних випадкових величин , тобто , де кожна випадкова величина є числом появ ознаки в -му елементі вибірки та має один і той самий закон розподілу:

Таблиця 3.6

0

1

Слід відмітити, що вибіркова частка є несуміщена оцінка генеральної частки з дисперсією

, (3.18)

де .

Для безповторної вибірки випадкові величини є залежними. Тоді розглянемо, наприклад, події та . Тепер ймовірність , оскільки відібраний елемент у вихідну сукупність не повертається, то в ній залишається елемент, серед яких елемент має ознаку . Ця ймовірність не дорівнює , тобто події та – залежні. Аналогічно можна показати залежність інших подій. Слід відмітити, що вибіркова частка без повторної вибірки є несуміщеною оцінкою генеральної частки з дисперсією

, (3.19)

де .

Приклад 3.6 Знайти несуміщену оцінку частки кравчинь швейного цеху з виробітком не менш як 124% по виборці з табл. 3.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]