Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Якими гілками змішаних спинномозкових нервів утворене попереково-крижове сплетення?

2. Які нерви інервують м’язи черевних стінок, попереку, ділянку пахвинного каналу, шкіру зовнішніх статевих органів і вим’я?

3. Що інервує затульний нерв?

4. Які нерви інервують ділянку крупа?

5. Які нерви інервують ділянку стегна?

6. Які нерви інервують м’язи, що діють на заплесновий суглоб?

7. Які нерви інервують м’язи, що діють на суглоби пальців?

8. На які гілки поділяється сідничний нерв, їх топографія (остеотопія)?

9. Який нерв інервує екстензори колінного суглоба?

Заняття №4

Тема. Будова головного мозку. Розподіл головного мозку на відділи. Оболонки та судини головного мозку. Будова кінцевого мозку.

Мета заняття. Засвоїти закономірності розподілу головного мозку на відділи, особливості будови його оболонок і підоболонкових порожнин та структурно-функціональної організації кінцевого мозку.

Матеріальне забезпечення. Головний мозок в оболонках з відпрепарованими черепно-мозковими нервами, головний мозок без оболонок у середньо-сагітальному та фронтальному розрізах на різних рівнях для демонстрації дна бічних шлуночків та смугастого тіла, черепа різних видів свійських тварин з розітнутими черепними коробками, схеми, таблиці, рисунки.

Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторного заняття під керівництвом викладача.

Підкреслити, що головний мозок, як і спинний, відноситься до центральної нервової системи. Користуючись схемою 10, акцентувати увагу на розподілі головного мозку на відділи. Відмітити, що головний мозок з дорсальної поверхні глибокою поперечною щілиною поділяється на великий мозок і ромбоподібний мозок. Великий мозок складається з кінцевого, проміжного і середнього мозку. Ромбоподібний мозок складається з мозочка і мозкового моста, які об’єднуються в задній мозок, і довгастого мозку.

Далі необхідно зупинитися на тому, що головний мозок, як і спинний, вкритий трьома оболонками – meninx. Підкреслити, що тверда мозкова оболонка вкриває головний мозок ззовні і зростається з окістям мозкового відділу черепа, всередині цієї загальної оболонки розташовані венозні синуси. Тверда оболонка формує дві складки: серп мозку і мозочковий перетинчастий намет. Павутинна оболонка на закрутках мозку міцно зростається з м’якою (судинною) оболонкою, а остання – з мозком. Вона заходить у всі щілини і заглиблення та разом із судинами проникає в мозкову речовину. Входячи в порожнини мозку (шлуночки), в яких закладені судинні сплетення, вона бере участь в утворенні їх сполучнотканинної основи.

Необхідно відмітити, що на відміну від спинного мозку в головному є лише дві підоболонкові порожнини, що заповнені спинномозковою рідиною: субдуральна (підтвердооболонкова) – між твердою і павутинною мозковими оболонками та субарахноїдальна (підпавутинна) – між павутинною і м’якою мозковими оболонками, проте вона залишається лише в щілинах і борознах між закрутками і на базальній поверхні мозку. Епідуральна (надтвердооболонкова) порожнина відсутня, так як тверда мозкова оболонка зростається з окістям кісток мозкового відділу черепа.

Акцентувати увагу, що спинномозкова рідина з підоболонкових порожнин, зокрема субарахноїдальної, через парні отвори Люшки, які лежать каудально від бічних ніжок мозочка і непарний отвір Маженді, що знаходиться каудально від черв’яка потрапляє в порожнину довгастого мозку (IV шлуночок). Далі каудально рідина тече в спинномозковий канал, а краніально – через мозковий водопровід в III шлуночок і крізь міжшлуночковий отвір в бічні (I і II) шлуночки головного мозку.

Звернути увагу, що кінцевий мозок складається з двох півкуль великого мозку, розділених по дорсальній його поверхні глибокою поздовжньою щілиною. На кожній півкулі розрізняють плащ, нюховий мозок і смугасте тіло (схема 11).

Схема 11.