Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Які кістки відносяться до кісток мозкового відділу черепа? Їх межі?

2. Які кістки формують черепну коробку?

3. Якими оболонками вкритий головний мозок і які порожнини розміщені між ними, чим вони заповнені?

4. Чому в головному мозку, на відміну від спинного, відсутній надтвердооболонковий простір?

5. На які відділи поділяється головний мозок?

6. Які відділи входять до складу великого мозку?

7. На які відділи поділяється ромбоподібний мозок?

8. Які відділи включає задній мозок?

9. Які основні складові частини кінцевого мозку?

10. Що утворює сіра і біла мозкова речовина плаща?

11. Назвіть провідні шляхи кінцевого мозку.

12. Яка найбільша комісура головного мозку? Її будова.

13. Як пов’язаний кінцевий мозок з периферією?

14. Сіра речовина якого відділу нюхового мозку є вищим асоціативним підкірковим нюховим і смаковим центром?

15. Які шлуночки розміщені в кінцевому мозку, що утворює їх дах і дно?

Заняття №5

Тема. Будова проміжного і середнього мозку.

Мета заняття. Засвоїти особливості будови проміжного та середнього мозку і закономірності взаємозв’язку цих відділів з іншими відділами центральної нервової системи та периферією.

Матеріальне забезпечення. Головний мозок у середньо-сагітальному розрізі, головний мозок з відпрепарованими корінцями черепно-мозкових нервів; черепа різних видів тварин, сагітальні розпили черепів, черепа з розітнутою черепною коробкою, а також таблиці, схеми, рисунки

Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторного заняття під керівництвом викладача. Звернути увагу, що проміжний мозок складається з трьох основних відділів: епіталамус (надгорбовий), таламус (зоровогорбовий) і гіпоталамус (підзоровогорбовий) (схема 13).

Користуючись схемою 13, підкреслити, що епіталамус утворений судинною основою третього мозкового шлуночка, епіфізом, повідком і парним вузлом повідця. На повідці, який утворений білою мозковою речовиною, прикріплений епіфіз (шишкоподібна залоза) – залоза внутрішньої секреції, що контролює пігментний обмін в організмі. Відмітити також, що судинна основа третього мозкового шлуночка – це сполучнотканинна складка м’якої оболонки мозку і судинне сплетення. Судинна основа відокремлює зорові горби від амонових рогів і склепіння, вона проникає крізь міжшлуночковий отвір у бічні шлуночки мозку у вигляді судинних сплетень бічних шлуночків.

Схема 13.

Будова проміжного мозку

судинна основа третього мозкового шлуночка

1. Епіталамус епіфіз

повідок і парний вузол повідця

2. Таламус зорові горби

сірий горб з лійкою

3. Гіпоталамус сосочкове тіло

гіпофіз

Далі зупинитися на будові таламуса, який складається із зорових горбів, між котрими розміщений кільцеподібної форми третій шлуночок мозку. Підкреслити, що зорові горби – найбільша частина проміжного мозку, складаються з численних ядер сірої мозкової речовини, які виконують функції вищих підкіркових асоціативних центрів. Найважливіші з них: ростральні і каудальні, латеральні і медіальні ядра та сітчастий утвір. Ядра опрацьовують і проводять у сенсорні зони кори зорові, слухові, смакові, тактильні та інтерорецептивні сигнали. В зорових горбах знаходяться і центри больової чутливості. Руйнування таламуса приводить до повної втрати чутливості – чутливий параліч. Тому таламус є своєрідним детектором аферентних імпульсів з рецепторів всіх частин тіла, механізмом, який попередньо опрацьовує сигнали і спрямовує в кору. Ядра таламуса, що відносяться до ретикулярної формації, регулюють стан сну і бадьорості.

Від зорового перехрестя на базальній поверхні мозку починаються зорові шляхи. Кожний з них огинає латерально таламус і переходить у латеральне колінчасте тіло, яке є проміжним зоровим центром на шляху до кори. Між ним і пластинкою покрівлі середнього мозку випинається медіальне колінчасте тіло, яке є проміжним слуховим центром на шляху до кори. Обидва колінчасті тіла об’єднуються в метаталамус.

Необхідно відмітити, що між зоровими горбами розміщений третій шлуночок мозку, який має кільцеподібну форму. Він з’єднується каудально з мозковим водопроводом середнього мозку, а назально – крізь міжшлуночковий отвір з бічними шлуночками мозку.

Акцентувати увагу, що в передній ділянці гіпоталамуса розміщені сірий горб з лійкою і гіпофізом, а в задній – сосочкове тіло і стінки третього шлуночка. В центрі сірого горба є заглиблення, або бухта лійки, що представляє собою випин вентральної стінки третього шлуночка, а до власне лійки прикріплюється гіпофіз – залоза внутрішньої секреції. Сосочкове тіло лежить позаду сірого горба і є проміжним рефлекторним нюховим центром.

Гіпоталамус є важливим інтегральним центром вегетативних, соматичних і ендокринних функцій. Центри гіпоталамуса формують прості акти травної та емоційної поведінки: відчуття спраги, голоду, насичення, прояв агресії, страху, задоволення і незадоволення. Гіпоталамус тісно пов’язаний з діяльністю гіпофіза, який бере участь у регулюванні функцій ендокринних органів, регулює розмноження і лактацію, імуногенез.

Крім того, необхідно відмітити, що проміжний мозок з периферією пов’язаний за допомогою зорового нерва (II пара черепних нервів) (схема 12).

Акцентувати увагу, що середній мозок складається з пластинки покрівлі середнього мозку, покриву ніжок та ніжок великого мозку (схема 14).

Схема 14.