Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Структурно-функціональний розподіл волокон змішаного спинномозкового нерва

Волокна

Звідки йдуть

Сприймаючі чутливі

Йдуть від рецепторів до спінальних чутливих гангліїв, які лежать на дорсальних корінцях (ганглії I ярусу) та є відростками нервових клітин спінальних гангліїв

Рухові соматичнні

Йдуть від вентральних рогів спинного мозку до посмугованої (соматичної) мускулатури, не перериваються на периферії та є відростками нервових клітин вентральних рогів спинного мозку

Постгангліонарні рухові симпатичні

Йдуть від гангліїв симпатичного стовбура (II ярусу) до непосмугованої м’язової тканини судин та є відростками нервових клітин гангліїв II ярусу

Дорсальні гілки шийних спинномозкових нервів йдуть у дорсальні м’язи шиї. Дорсальну медіальну гілку першого нерва називають більшим потиличним нервом, який розгалужується у коротких м’язах голови та шиї. Великий вушний нерв (дорсальна гілка другого нерва) розгалужується в м’язах вушної раковини.

Окремим вентральним гілкам шийних нервів притаманний особливий хід і тому вони дістали спеціальні назви: діафрагмальний – розгалужується в діафрагмі, дорсальний нерв лопатки – в ромбоподібний і шийну частину зубчастого вентрального м’яза, надключичні нерви – в шкіру плечового суглоба, плеча і підгруддя. Крім того, вентральні гілки 2-3 останніх шийних нервів беруть участь у формуванні плечового сплетення.

Кількість грудних спинномозкових нервів відповідає кількості грудних сегментів. Дорсальні гілки йдуть у дорсальні м’язи хребетного стовпа, дорсальний краніальний зубчастий м’яз, ромбоподібний м’яз і шкіру, вентральні – називаються міжреберні нерви, їх медіальні гілки йдуть у міжреберні м’язи, поперечний грудний і частково черевні м’язи, а латеральні – розгалужуються в шкірі грудної й черевної стінок.

Дорсальні гілки хвостових спинномозкових нервів утворюють дорсальне хвостове сплетення для дорсальних м’язів хвоста, вентральні – вентральне хвостове сплетення для вентральних м’язів хвоста.

Користуючись схемою 6 необхідно виділити основні закономірності соматичної інервації тулуба та кінцівок.

Схема 6.

Закономірності соматичної інервації тулуба та кінцівок

Ділянка тіла

Соматичні нерви та їх гілки

Дорсальна частина шиї

дорсальні гілки спинномозкових шийних нервів, XI пара черепномозкових нервів

Вентральна частина шиї

вентральні гілки спинномозкових шийних нервів, XI пара черепномозкових нервів

Холка і спина

дорсальні і частково вентральні гілки спинномозкових грудних нервів, нерви плечового сплетення

Грудна клітка

вентральні гілки спинномозкових грудних нервів, які називаються міжреберні, нерви плечового сплетення

Грудна кінцівка

вентральні гілки спинномозкових останніх шийних та перших грудних нервів, які формують плечове сплетення

Поперек

дорсальні і вентральні гілки спинномозкових поперекових нервів (дорсальні медіальні гілки йдуть у дорсальні м’язи попереку, дорсальні латеральні – в шкіру як краніальні шкірні сідничні нерви, а вентральні гілки формують поперекове сплетення)

Черевна стінка

вентральні гілки спинномозкових поперекових нервів, які формують поперекове сплетення

Круп

дорсальні і вентральні гілки спинномозкових крижових нервів (дорсальні медіальні гілки йдуть у м’язи, дорсальні латеральні – в шкіру як середні шкірні сідничні нерви, а вентральні гілки формують крижове сплетення)

Тазова кінцівка

вентральні гілки спинномозкових поперекових і крижових нервів, що формують попереково-крижове сплетення

Зміст і послідовність самостійної роботи студентів за темою

Перш ніж приступити до вивчення будови спинного мозку згадайте чим утворений хребетний стовп і розміщений у ньому однойменний канал, де локалізується спинний мозок. Повторіть з’єднання кісток тулуба, м’язи хребетного стовпа, вентральні м’язи шиї, грудних стінок та живота.

Під час вивчення будови спинного мозку на анатомічних препаратах за допомогою підручника, практикуму, атласу, зверніть увагу на оболонки, якими він вкритий, порожнини, що утворюються між ними і чим вони заповнені. Особливу увагу зверніть на надтвердооболонкову порожнину, заповнену пухкою неоформленою волокнистою сполучною тканиною з великою кількістю жирових клітин, в якій розміщені корінці спинномозкових нервів, що враховують у хірургії при виконанні новокаїнових блокад (знеболюванні відповідних сегментів тіла за рахунок введення новокаїну в епідуральний простір). Зверніть увагу на шийне і попереково-крижове потовщення, а також мозковий конус та кінцеву нитку. З вентральної поверхні спинного мозку знайдіть вентральну серединну щілину, а на дорсальній – дорсальну серединну борозну. З боків від них відшукайте латеральні дорсальні та латеральні вентральні борозни.

Під час вивчення внутрішньої будови спинного мозку зверніть увагу на сіру мозкову речовину, яка розміщена в центрі, виділіть її парні дорсальні і вентральні роги, що мають вигляд літери „Н” або крил метелика. В грудо-поперековому відділі спинного мозку між дорсальними і вентральними рогами знайдіть латеральні. В центрі сірої спайки розгляньте центральний канал спинного мозку. По периферії сірої виділіть білу мозкову речовину та знайдіть парні дорсальні, вентральні і бічні мозкові канатики. Визначте чим утворені сіра та біла речовина спинного мозку, загальне функціональне значення його сірих стовпів та канатиків.

Зверніть увагу на спинномозкові нерви, які відходять від спинного мозку на всьому протязі від кожного сегмента, знайдіть їх дорсальний і вентральний корінці, повторіть чим вони утворені. Згадайте, на які гілки поділяється кожний спинномозковий нерв після виходу із хребетного каналу і з яких основних типів волокон складається кожна з них.

Далі розгляньте змішані шийні спинномозкові нерви, запам’ятайте, що їх 8 пар. Згадайте пласти м’язів ділянки шиї, вентральні м’язи шиї та вентральні м’язи хребетного стовпа в ділянці шиї, знайдіть дорсальні й вентральні гілки шийних спинномозкових нервів, які інервують ці м’язи. Серед вентральних гілок відшукайте нерви, що мають особливий хід і спеціальні назви: діафрагмальний нерв, дорсальний нерв лопатки, надключичні нерви.

Згадайте м’язи ділянки холки, м’язи грудних стінок та знайдіть дорсальні і вентральні спинномозкові грудні нерви.

Повторіть м’язи попереку та черевних стінок і запам’ятайте їх інервацію дорсальними і вентральними гілками спинномозкових поперекових нервів. Визначте також особливості інервації м’язів ділянки крупа, грудних і тазових кінцівок.