Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Інервація непосмугованої мускулатури судин голови та дилятатора зіниці очного яблука

З бічних рогів грудо-поперекового відділу спинного мозку виходять прегангліонарні нервові волокна, які йдуть у складі вагосимпатичного стовбура до краніального шийного ганглія, а постгангліонарні – в складі всіх черепно-мозкових нервів до непосмугованої мускулатури судин голови та дилятатора зіниці очного яблука. Краніальний шийний ганглій знаходиться в ямці під крилом атланта біля тіла потиличної кістки.

Схема 16б.

Інервація непосмугованої мускулатури судин шиї

З бічних рогів грудо-поперекового відділу спинного мозку прегангліонарні нервові волокна йдуть до зірчастого ганглія, а постгангліонарні утворюють хребцевий нерв, що прямує в міжпоперечному каналі та посегментно віддає гілки до шийних спинномозкових нервів, які в їхньому складі йдуть на інервацію непосмугованої мускулатури судин шиї. Зірчастий ганглій знаходиться під голівкою першого ребра на латеральній поверхні довгого м’яза шиї.

Схема 16в.

Інервація непосмугованої мускулатури судин органів грудної порожнини і грудних кінцівок

З бічних рогів грудо-поперекового відділу спинного мозку прегангліонарні нервові волокна йдуть до зірчастого ганглія, а постгангліонарні – в складі нервів плечового сплетення йдуть на інервацію непосмугованої мускулатури судин грудних кінцівок і самостійно – до непосмугованої мускулатури судин органів грудної порожнини (серце, легені, трахея, стравохід).

Схема 16г.

Інервація непосмугованої мускулатури судин холки, спини, грудних і черевних стінок, попереку і тазових кінцівок

З бічних рогів грудо-поперекового відділу спинного мозку йдуть прегангліонарні нервові волокна до гангліїв симпатичного стовбура, а постгангліонарні – в складі відповідних спинномозкових нервів до непосмугованої мускулатури судин даних ділянок.

Схема 16д.

Інервація непосмугованої мускулатури судин органів черевної порожнини

З бічних рогів грудо-поперекового відділу спинного мозку виходять прегангліонарні нервові волокна і утворюють більший і менший черевні нерви, які йдуть до півмісяцевого ганглія (результат злиття черевних і краніального брижового вузлів), крім того менший черевний нерв віддає волокна до ниркового ганглія, а постгангліонарні волокна утворюють сонячне сплетення (разом з волокнами вагуса) і йдуть до непосмугованої мускулатури судин органів черевної порожнини. Півмісяцевий ганглій розміщений на черевній та краніальній брижовій артеріях. Нирковий ганглій (ниркове сплетення) розміщений у місці відходження правої ниркової артерії від аорти.

Схема 16е.

Інервація непосмугованої мускулатури судин органів тазової порожнини

З бічних рогів грудо-поперекового відділу спинного мозку виходять прегангліонарні нервові волокна, що йдуть до каудального брижового ганглія, а постгангліонарні – до непосмугованої мускулатури судин органів тазової порожнини. Каудальний брижовий ганглій знаходиться на однойменній артерії.

Далі необхідно зупинитися на особливостях будови парасимпатичної частини нервової системи. Відмітити, що центри її знаходяться в середньому і довгастому мозку та в крижовому відділі спинного мозку (схема 17а, б, в).

Схема 17а.