Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Будова мозочка

1. Черв’як

2. Права і ліва півкулі

передні

3 . Ніжки середні

задні

ростральний

4. Паруса

каудальний

Відмітити, що черв’як двома поперечними щілинами розділяється на передню, середню і задню частки, кожна з яких зв’язана з відповідними ніжками мозочка. Передній і задній кінці черв’яка загнуті вентрально назустріч один одному, а щілина, що залишається між ними, закінчується вершиною. Вказати, що за допомогою каудального мозкового паруса черв’як з’єднується з довгастим мозком, а рострального – з покрівлею середнього мозку.

Далі підкреслити, що півкулі мозочка також складаються з численних часток, одна з яких – жмуток. Акцентувати увагу, що із стовбуром головного мозку мозочок пов’язаний провідними шляхами, які утворюють його ніжки: передні - з’єднують із середнім мозком, середні – з мостом, задні – з довгастим мозком.

Насамкінець, зверніть увагу, що сіра речовина мозочка розміщується на поверхні і утворює кору, яка відноситься до підкіркових центрів головного мозку, а біла – всередині та нагадує гілку рослини туї.

Зміст і послідовність самостійної роботи студентів за темою

Під час вивчення будови ромбоподібного мозку запам’ятайте, що до його складу входить мозочок й мозковий міст, які об’єднуються в задній мозок, і довгастий мозок. Каудально від півкуль великого мозку знайдіть мозочок, вентрально від нього – довгастий мозок, а на його передньому кінці з вентральної поверхні – мозковий міст.

Далі відмітьте, що довгастий мозок без чіткої межі переходить в спинний мозок, згадайте і запам’ятайте їх відмінності. На базальній поверхні мозку знайдіть вентральну серединну та по обидва боки від неї – бічні борозни. Між борознами розгляньте два вузькі валика – піраміди, а каудальніше знайдіть перехрестя пірамід.

Далі розгляньте будову мозочка. Знайдіть його непарну середню частку – черв’як і дві бічні частки – півкулі мозочка. Зовні мозочка знайдіть сіру мозкову речовину, яка утворює кору, а під нею на сагітальному розрізі мозку – білу мозкову речовину у вигляді гілки туї. Знайдіть ніжки мозочка, які пов’язують його із стовбуровою частиною головного мозку. На дорсальній поверхні довгастого мозку розгляньте каудальні ніжки у вигляді двох валиків, а під каудальними горбками пластинки покрівлі середнього мозку – ростральні ніжки, які йдуть у ніжки великого мозку.

Потім розгляньте будову мозкового моста, який має вигляд поперечного валика, своїми кінцями загинається дорсально, утворюючи середні ніжки мозочка. Каудально від моста знайдіть вузький і низький валик – трапецієподібне тіло.

Насамкінець знайдіть четвертий мозковий шлуночок. Згадайте і запам’ятайте, що дно його називається ромбоподібна ямка, дах формують мозкові паруса і черв’як мозочка, бічні стінки – ніжки мозочка. Розгляньте будову ромбоподібної ямки. На дні її знайдіть парне серединне підвищення, а на ньому – лицевий горбок. На каудальному кінці підвищення виділіть поле під’язикового нерва, а латерально від нього – сіре крило та його задній кінець – писальне перо. Позаду середніх ніжок мозочка і медіально від них з обох боків відмітьте присінкові поля.