Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Інервація непосмугованої мускулатури товстої кишки (від поперечного коліна ободової кишки до анального сфінктера), сечовидільної та статевої систем

Центри спинного мозкубічні роги крижового відділу, з яких виходять прегангліонарні нервові волокна і йдуть у складі вентральних корінців крижових нервів, після виходу із міжхребцевих отворів відокремлюються в 1-2 тазових нерва, які прямують до екстра-інтрамуральних гангліїв товстої кишки (від низхідного коліна ободової кишки до анального сфінктера) і органів сечостатевої системи, що розміщені в тазовій порожнині (сечовий міхур, сечовидільний канал і сечостатевий канал, матка і піхва), а постгангліонарні – інервують непосмуговану мускулатуру цих органів і залози.

Зміст і послідовність самостійної роботи студентів за темою

Під час вивчення вегетативної нервової системи спочатку розгляньте симпатичну її частину. Знайдіть парний симпатичний стовбур на бічних поверхнях тіл грудних, поперекових, крижових і частково хвостових хребців та паравертебральні ганглії, які його утворюють. В ділянці шиї знайдіть загальний блукаюче-симпатичний стовбур. Далі відшукайте паравертебральний краніальний шийний ганглій, який лежить в ямці під крилом атланта біля тіла потиличної кістки. Далі при вході в грудну порожнину, під голівкою першого ребра на латеральній поверхні довгого м’яза шиї, знайдіть ще один паравертебральний зірчастий (шийно-грудний) ганглій, який утворений злиттям каудального шийного та перших трьох грудних вузлів і постгангліонарні волокна, що відходять від нього, утворюючи хребцевий нерв. У черевній порожнині знайдіть превертебральний півмісяцевий ганглій, який розміщений на черевній та краніальній брижовій артеріях і утворився в результаті злиття черевних і краніального брижового вузлів, а також прегангліонарні волокна, що йдуть до нього, формуючи більший і менший черевні нерви. Більший черевний нерв від грудного відділу симпатичного стовбура між ніжкою діафрагми і більшим поперековим м’язом прямує в черевну порожнину, де закінчується в півмісяцевому вузлі. Знайдіть сонячне сплетення, яке утворене довузловими й завузловими волокнами, що радіально підходять до півмісяцевого вузла. На каудальній брижовій артерії знайдіть каудальний брижовий ганглій та прегангліонарні нервові волокна, які утворюють підчеревний нерв.

Далі розгляньте парасимпатичну частину вегетативної нервової системи. В очній ямці біля вентральної гілки окорухового нерва знайдіть невеликий війковий вузол. Прослідкуйте хід вагуса на всьому його протязі. В ділянці шиї знайдіть загальний стовбур симпатичного стовбура і вагуса – вагосимпатикус, а також найбільші змішані соматичні гілки вагуса – глоткові і краніальний гортанний нерви. Перед входом вагуса в грудну порожнину знайдіть поворотний нерв, який від нього відокремлюється і прямує назад до гортані, де розгалужується в її м’язах як каудальний гортанний нерв. Далі прослідкуйте хід вагуса у грудній порожнині, знайдіть на стравоході дві дорсальні і дві вентральні стравохідні гілки, які за серцем з’єднуються над і під стравоходом, утворюючи дорсальний і вентральний блукаючі стовбури. В черевній порожнині на меншій кривині шлунка знайдіть краніальне шлуночкове сплетення, яке утворене волокнами вентрального блукаючого стовбура, а на більшій – каудальне шлуночкове сплетення, яке утворене волокнами дорсального блукаючого стовбура. Насамкінець розгляньте крижову частину парасимпатичної нервової системи, знайдіть прегангліонарні нервові волокна – 1-2 тазових нерва, які прямують до інтрамуральних гангліїв органів тазової порожнини.