Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_bakalavra_dekanat2008 (1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

28

Міністерство аграрної політики України

Дніпропетровський державний агарний університет

АГРОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до написання кваліфікаційної роботи

бакалавра за напрямом 1301 – «Агрономія»

Дніпропетровськ 2008

Методичні вказівки до написання кваліфікаційної роботи бакалавра за напрямом 1301 – «Агрономія» / Дніпропетр. держ. агр. ун-т. – Дніпропетровськ, 2008. –28 с.

Викладено методичні рекомендації щодо загальних положень, формування тематики, структури написання, вимог до оформлення, організації виконання, довідковий матеріал для виконання дипломної роботи за спеціальністю 6.130100 «Агрономія».

Методичні рекомендації підготовлені колективом викладачів у складі: проф. І.Х. Узбек, проф. О.П. Якунін, доц. В.В.Ващенко, доц. О.Й. Геллер, доц. О.О.Мицик, доц. Г.В.Кирсанова, асс. Губар О.В.

Рецензенти:

зав. відділом технології вирощування високоякісного зерна озимих культур ІЗГ УААН, доктор с.-г. наук, член-кор. УААН Черенков А.В.

зав. лабораторією олійних культур ІЗГ УААН,

доктор с.-г. наук, професор Ткаліч І.Д.

Методичні рекомендації схвалені на засіданні науково-методичної ради агрономічного факультету (протокол № _5_ від «14» __лютого___ 2008 р.).

Голова науково-методичної ради, доцент ___________ О.Г. Таріка

Методичні вказівки складені на основі розробок агрономічного факультету НАУ (Ю.П.Манько, С.П.Танчик, М.Я.Дмитришак, Д.М.Алімов, Л.М.Єрмакова, О.П.Кротінов), Київ 2001.

З м і с т

1.Загальні положення і вимоги…………………………….

4

2. Мета і завдання дипломної роботи……………………

5

3. Тематика дипломної роботи …………………………...

5

4. Зміст дипломної роботи………………………...………..

6

5. Вимоги до оформлення випускних робіт ………………

17

6. Організація і керівництво виконанням дипломної

роботи……………………………………………………...

18

7. Захист дипломних робіт……………………...…………..

19

8. Список рекомендованої літератури……………………..

21

Додатки ……………………………………………………...

24

  1. Загальні положення і вимоги

Завершальним етапом навчання при підготовці фахівця освітньо - кваліфікаційного рівня 6.130100 «Бакалавр» за напрямом 1301 – «Агрономія» є підготовка дипломної роботи та її захист.

Дипломна робота бакалавра агрономічного напряму - це самостійна творча праця аналітичного-розрахункового характеру, виконана після виробничої практики на інформативних матеріалах виробництва конкретного сільськогосподарського підприємства різних форм власності, а також за наслідками впровадження результатів наукових досліджень із застосуванням одержаних за період навчання знань.

Вимоги до тематики за ОКР «Бакалавр»:

Уміти аналізувати технологічні операції і процеси в агрономії, управляти ними.

До кожної теми дипломної роботи ключовими словами є: аналіз (операцій, процесу, явищ) технології виробництва продукції рослинництва.

Дипломна робота бакалавра повинна відповідати вимогам:

- актуальність для виробництва;

- відповідність інформації реальним умовам виробництва з аналітичною оцінкою відповідності фактичних технологій прогресивним;

- наукове пояснення описаних у роботі явищ, процесів, у т. ч. і одержаних автором;

- логічність узагальнень та висновків, переконливість аргументації на підставі використання математичних критеріїв;

- обґрунтування практичних рекомендацій виробництву;

- лаконічність формулювань у тексті;

- оформлення роботи має відповідати вимогам ДАТУ 3008-95 для наукових праць;

- мова написання - українська.

До виконання дипломної роботи допускаються студенти, які повністю виконали навчальній план.

Загальний обсяг роботи не повинен перевищувати 50-60 сторінок рукописного, або 35 - 40 сторінок машинописного тексту. До вказаного обсягу входить інформаційний матеріал (таблиці, графіки, діаграми) і пояснення до нього (пояснювальна записка). Окрім того, можливі додатки, які доповнюють основний текст.

Позитивна оцінка із захисту дипломної роботи є підставою для присвоєння випускникові освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» з видачею йому диплома державного зразку.

За достовірність інформації у випускній роботі і складені висновки та рекомендації відповідає її автор.

2. Мета і завдання дипломної роботи

Мета виконання дипломної роботи - систематизація набутих за період навчання у вузі знань та засвідчення навичок щодо кваліфікованої оцінки фактичних технологій в галузі агрономії і вирішення завдань стандартного характеру відповідно до професійного спрямування.

Основні завдання дипломної роботи:

- розвиток навичок самостійної роботи, закріплення та поглиблення теоретичних і практичних знань;

- набуття вмінь систематизувати та аналізувати літературу з питань, що вивчаються;

- набуття вмінь формулювати завдання та вибирати методи його виконання і шляхи реалізації їх у конкретних виробничих умовах;

- демонстрація навичок і володіння методикою господарської, екологічної та економічної оцінки технологій в агрономії.

3. Тематика дипломної роботи

Узагальнена тема дипломної роботи бакалавра, яка свідчить про фахову підготовку, має назву «Агроекономічний аналіз технології вирощування сільськогосподарської культури в умовах конкретного господарства».

Конкретні теми дипломних робіт визначають колективи кафедр на підставі навчальних програм і тематики науково-дослідних робіт. У назві конкретизованої теми вказують сільськогосподарську культуру, яку обрано для аналізу технології її вирощування, і назву господарства.

Об'єктом вивчення чи аналізу в процесі виконання дипломних робіт є система землеробства і вся технологія вирощування конкретної сільськогосподарської культури. Студенту надається право самостійного обрання теми дипломної роботи, узгодивши цей вибір з керівником роботи від кафедри.

Тема дипломної роботи студента за його особистою письмовою заявою і поданням відповідної кафедри затверджується наказом ректора вузу.

Враховуючи специфіку об'єктів вивчення окремими кафедрами в навчальному процесі і при виконанні ними науково-дослідної роботи, тематика дипломних робіт бакалаврів з агрономії може бути присвячена поглибленому вивченню і розв’язанню таких питань у межах узагальненої теми на прикладі конкретного господарства: побудова чи аналіз адаптивних систем землеробства або окремих їх елементів - система сівозмін, система обробітку ґрунту, система застосування добрив, система захисту посівів від бур'янів, шкідників, протиерозійних заходів; комплексна технологія вирощування окремих сільськогосподарських культур, традиційних і малопоширених кормових культур на орних землях та виробництва кормів на природних кормових угіддях; технологія створення нових сортів та гібридів сільськогосподарських культур та їх насінництво; технологія зберігання і переробка продукції, одержаної в результаті вирощування окремих сільськогосподарських культур за сучасними технологіями; питання прикладного застосування конкретних заходів чи технологій, опрацьованих колективом кафедри при вирощуванні сільськогосподарських культур та ін.