Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_bakalavra_dekanat2008 (1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

6. Економічна ефективність вирощування досліджуваної культури

На підставі операційної технології визначають показники економічної ефективності різних варіантів технологій, які вивчені студентом. Для такого порівняльного аналізу технологій достатньо врахувати різну врожайність культури в них і різні виробничі витрати на їх здійснення. Економічний ефект визначають, співставляючи вартості додаткової продукції, одержаної у варіанті кращої технології, з витратами, пов’язаними з одержанням приросту продукції. Різниця між вартістю приросту продукції і додатковими витратами на її одержання становить умовно чистий прибуток. Розрахунки проводять за формою, наведеною в таблиці 8.

Таблиця 8

Економічна ефективність вирощування сільськогосподарської культури в умовах господарства

Показники

Варіанти технологій

Традиційна технологія

Нова технологія або агротехнічний захід

1

Урожайність, ц/га

2

Показники якості, які впливають на вартість продукції (вміст білка, цукристість, вміст крохмалю і т. ін.)

3

Вартість валової продукції з урахуванням її якості, грн./га

4

Вартість приросту продукції, грн./га

5

Витрати всього, грн./га

у т.ч. – підготовка ґрунту і сівба

- внесення добрив

- догляд за посівами

- захист від шкідників, хвороб, бур’янів

6

Додаткові витрати на одержання приросту, грн./га

7

Прибутки, грн./га (4-5)

8

Окупність додаткових витрат, грн. на 1 га (7-6)

7. Охорона праці. Зміст і структура цього розділу визначається темою дипломної роботи. Більш ретельно про вимоги з охорони праці при вирощування культури викладається в методичних вказівках до написання розділу «Охорона праці»(Годяєв С.Г., Бабич О.С., 2007).

Висновки і пропозиції виробництву. У висновках повинні знайти відображення відповіді на поставлені у випускній роботі завдання, а також думка про шляхи досягнення поставленої мети. Найбільш важливі результати роботи пропонуються для впровадження у сільськогосподарське виробництво.

Висновки повинні логічно випливати з основних положень дипломної роботи, а пропозиції мають бути обґрунтованими, тобто базуватися на інформації, яка має достатню достовірність На виконану роботу має бути відгук від спеціалістів господарства, в якому може бути відзначена можливість і доцільність впровадження її результатів у виробництво.

Список використаної літератури. До списку літератури належать лише ті джерела, на які є посилання у тексті дипломної роботи. Джерела, видані українською чи російською мовами, розміщують у списку мовою оригіналу за літерами українського алфавіту. Джерела видані іншими мовами, розміщують після джерел, виданих українською і російською мовами в порядку букв латинського алфавіту. Порядкові номера в списку літератури записують арабськими цифрами. Приклади бібліографічного опису літературних джерел наведені у додатку В.

Додатки. За необхідності Дипломна робота може містити додатки, в яких подають інформацію, що доповнює текст дипломної роботи: графіки, матеріали, алгоритми і програми, розрахунки, таблиці тощо. Додаток має заголовок і загальну з текстом роботи наскрізну нумерацію сторінок. Додатки позначають послідовно великими літерами українського алфавіту, на які роблять посилання в тексті роботи.