Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_bakalavra_dekanat2008 (1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Система обробітку ґрунту в _______________ сівозміні

назва сівозміни

С.-г. культури в порядку їх чергування в сівозмінні

Заходи

Глибина, см

Строки

С.-г. машини

Основний обробіток

Передпосівний обробіток

Післяпосівний обробіток

5.3. Система добрив. Розрахунки доз добрив на запланований врожай. Існує декілька варіантів визначення доз внесення добрив на запланований врожай. В умовах нестійкого зволоження слід користуватися нормативним методом (за витратами поживних елементів на формування одиниці врожаю) або компенсації виносу (за відшкодуванням виносу азоту, фосфору і калію врожаєм). Зазначають особливості застосування добрив під дану культуру. Також необхідно привести систему удобрення культури в господарстві, порівнюючи фактичне внесення добрив та можливості запасів доступних елементів живлення у ґрунті з нормативним винесенням їх з урожаєм (додаток Г).

5.4. Характеристика рекомендованого до посіву сорту (гібриду) досліджуваної культури. Характеристика сорту (гібриду) надається за даними оригінатора (постачальника) насіння.

5.5. Розрахунок норми висіву насіння. Приводяться розрахунки кількості або маси насіння, яке висівають на площі 1 га, залежно від біологічних особливостей культури, сорту, зволоження та родючості ґрунту (адже кожний вид рослин, сорт, гібрид формує найвищу врожайність лише при оптимальній кількості рослин на площі).

5.6. Підготовка насіння до сівби, строки, способи сівби, глибина загортання насіння. Аналізують і здійснюють порівняння проведення даних технологічних операцій у господарстві з науково – обґрунтованими.

5.7. Догляд за посівами (система захисту від бур’янів, шкідників і хвороб). Важливим складовим елементом системи землеробства є система захисту посівів від шкідливих організмів-бур'янів, шкідників та хвороб. Аналізуючи її, звертають увагу на комплексність заходів захисту, яка є умовою їх ефективності Необхідними частинами комплексу заходів є запобіжні і винищувальні. При цьому звертають увагу на еколого-економічне обґрунтування застосування заходів захисту, зокрема на визначення еколого-економічних порогів забур'яненості полів, наявності шкідників і хвороб. У роботі треба навести розрахунки еколого-економічних порогів забур'яненості посівів культури і порівняти їх з фактичною забур'яненістю посівів, за якої застосовували протибур'янові заходи, зокрема гербіциди.

Величину еколого-економічних порогів фактичної (ЕЕПФ) забур'яненості посівів розраховують за формулою:

ЕЕПФ = З*( 100+Р)*Т , шт./м2.

Ш*Ц*Вф

де,

3 - затрати на здійснення обраного заходу, грн./га;

Р - планова рентабельність виробництва конкретної продукції, %

Т - технічна ефективність заходу, частин знищення бур'янів (орієнтувати ефективність на величину Т = 0,9),

Ш - шкідливість бур'янів, виражена втратами урожаю (ц/га), обумовленими постійною наявністю в посівах конкретної сільськогосподарської культури упродовж її вегетації бур'янів певного видового складу в кількості 1 шт/м2,

Ц - реалізаційна ціна основної продукції врожаю досліджуваної культури, грн./ц,

Вф - нормативне виживання сходів бур'янів у посівах конкретної культури на тлі базової технології її вирощування без застосування додатково протибур'янового заходу, для якого розраховують порогову забур'яненість, %.

Аргументи Ш і Вф мають нормативний характер і наведені в додатку Д. Систему захисту посівів від бур'янів зручно надати у вигляді таблиці 4.

Таблиця 4