Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetRekBiokh.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
417.28 Кб
Скачать

36

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра агрохімії

Методичні рекомендації

щодо самостійного виконання індивідуальних завдань з біохімії для студентів факультету механізації сільського господарства заочної форми навчання зі спеціальності 6.091700 – “Технологія зберігання і переробки зерна”

Дніпропетровськ - 2009

Методичні рекомендації щодо виконання індивідуальних завдань з курсу “Біохімія” для студентів факультету механізації сільського господарства заочної форми навчання зі спеціальності 6.091700 – “Технологія зберігання і переробки зерна”.

Укладач: професор І.І. Ярчук.

ДДАУ. – Дніпропетровськ, 2009. 39 с.

Викладені стисло основні поняття про хімічні сполуки зерна та продуктів його переробки. В методичних рекомендаціях містяться пояснення до окремих розділів дисципліни, запитання для самоперевірки, питання для індивідуальних завдань. У зв’язку з тим, що для кращого засвоєння матеріалу з біохімії зерна необхідні загальнобіологічні знання, велика увага приділяється структурі та функції клітини, обміну речовин в рослинному організмі, впливу зовнішніх умов на формування якості зерна. Багато питань з цих тем винесені на самостійну підготовку.

Укладач: професор І.І. Ярчук.

Рецензент: доцент Г.В. Кірсанова.

Затверджено на засіданні кафедри агрохімії (протокол № 10 від 21 квітня 2009 р.).

Схвалено науково-методичною радою факультету механізації сільського господарства (протокол № 1 від 28.06 2009 р.).

Мета та завдання вивчення дисципліни “Біохімія”, її місце в навчальному процесі

    1. Мета вивчення дисципліни:

- дати поняття про хімічні сполуки живих організмів;

- дати поняття про хімічний склад зерна;

- дати поняття про властивості основних складових речовин зерна, їх біологічну цінність;

- дати поняття про хімічний склад продуктів переробки зерна;

- дати поняття про вплив різних чинників на якість зерна та продуктів його переробки.

    1. Завдання вивчення дисципліни:

- навчити студентів визначати біохімічний склад зерна та продуктів його переробки.

    1. Предмет дисципліни:

- зерно зернових, зернобобових і олійних культур та інша продукція рослинництва, а також продукти їх переробки.

    1. Об’єкт дисципліни:

- процеси перетворення основних речовин в зерні і в продуктах його переробки залежно від зовнішніх умов.

Вступ

Біологічна хімія, чи біохімія вивчає хімічний склад організмів та хімічні перетворення, які відбуваються в процесі життєдіяльності людини, тварин, рослин та мікроорганізмів. Сукупність цих перетворень складає біологічний обмін речовин, який лежить в основі тієї форми руху, яку ми називаємо життя.

Дослідження речовин, які входять до складу організмів, найтіснішим чином пов’язані з біоорганічною хімією. Вивченням цих речовин, їх класифікацією займається статична біохімія. Вивчення хімічних перетворень, які відбуваються в процесі життєдіяльності організмів, тобто пізнання хімічної сторони обміну речовин, відноситься до задач динамічної біохімії. Треба підкреслити, що статична і динамічна біохімії нерозривно зв’язані між собою - вивчення біохімічних процесів неможливе без знання природи речовин, які беруть участь в цих процесах.

Біохімія вивчає окремі етапи процесів обміну речовин, їхній взаємозв'язок і взаємозумовленість, вивчає фізіологічну роль окремих речовин у житті організмів, процес біосинтезу складної органічної речовини з найпростіших речовин, а також біогеохімічні перетворення рослинних і тваринних залишків (утворення мулу, торфу, мінералізацію органічних залишків).

Біохімія має велике практичне значення для медицини, сільського господарства й ряду галузей промисловості. Винятково важлива роль біохімічних процесів у багатьох галузях промисловості, що займаються переробкою сировини рослинного або тваринного походження, необхідність наукового обґрунтування й удосконалення технології призвели до створення технічної біохімії, що включає біохімію зерна й хлібопечення, біохімію виноробства, біохімію чайного виробництва і т.п.

Біохімія рослин, що вивчає хімічний склад рослинних організмів і біохімічні процеси, що протікають у них, має велике значення для рослинництва й ряду галузей харчової промисловості. Вивчення процесів обміну речовин у рослин дозволяє управляти розвитком рослинних організмів, формуванням якості продукції й продуктів його переробки.

Винятково велика роль біохімії в удосконаленні технологічних процесів харчової промисловості й створенні нових схем і принципів переробки харчової сировини рослинного походження. Вітчизняна харчова промисловість перетворилася у велику, сучасну, насичену технікою, наукоємну галузь народного господарства.

Глибокі ферментативні перетворення речовин відбуваються під час замісу й шумування тіста, а також під час випічки хліба. Якість готового хліба надзвичайно сильно залежить від хімічного складу борошна й від активності ферментів, що містяться в ній. Саме підвищеною активністю деяких ферментів пояснюються досить низькі хлібопекарські якості борошна із пророслого або морозобійного зерна, а також із зерна, ушкодженого клопами шкідливими-черепашками.