Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. На які відділи поділяється проміжний мозок?

2. Які утвори входять до складу кожного з відділів проміжного мозку?

3. Який шлуночок лежить у проміжному мозку, з чим він з’єднується?

4. Як пов’язаний проміжний мозок з периферією?

5. Які анатомічні утвори входять у середній мозок?

6. Яка порожнина знаходиться у середньому мозку?

7. Які структури утворюють дно і дах мозкового водопроводу?

8. Як пов’язаний середній мозок з периферією?

Заняття №6

Тема. Будова довгастого мозку, мозочка та мозкового моста.

Мета заняття. Засвоїти особливості будови ромбоподібного мозку та закономірності його взаємозв’язку з іншими відділами центральної нервової системи і периферією.

Матеріальне забезпечення. Головний мозок без оболонок, сагітальний розріз головного мозку, головний мозок із знятим мозочком для демонстрації четвертого мозкового шлуночка та ніжок мозочка, головний мозок з відпрепарованими черепно-мозковими нервами; черепа різних видів тварин з розітнутими черепними коробками, рисунки, схеми.

Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторного заняття під керівництвом викладача.

Згадати і акцентувати увагу, що ромбоподібний мозок поділяють на задній мозок і довгастий мозок. Задній мозок складається із мозочка і мозкового моста (схема 10).

Відмітити, що мозковий міст має вигляд поперечного валика, який своїми кінцями загинається дорсально, утворюючи середні ніжки мозочка. Сіра речовина моста містить ядра 5-8 пар черепно-мозкових нервів. Біла речовина моста складається з поздовжніх і поперечних волокон, що утворюють провідні шляхи. Поздовжні волокна йдуть по вентральній поверхні моста в довгастий мозок і далі продовжуються як піраміди, а поперечні – йдуть у ніжки мозочка. Каудально від моста лежить вузький валик – трапецієподібне тіло, яке також утворене провідними шляхами. З периферією міст пов’язаний за допомогою V (трійчастий нерв) пари черепно-мозкових нервів (схема 12).

Необхідно вказати, що довгастий мозок є продовженням спинного мозку, дуже з ним схожий, проте має деякі відмінності:

1. Центральний спинномозковий канал розширюється і утворюється четвертий мозковий шлуночок, дно якого називається ромбоподібна ямка, дах формують мозкові паруса і черв’як мозочка, бічні стінки – ніжки мозочка. На дні ямки знаходиться парне серединне підвищення, а на ньому – лицевий горбок. На каудальному кінці підвищення виділяється поле під’язикового нерва, а латерально від нього – сіре крило та його задній кінець – писальне перо. Позаду середніх ніжок мозочка і медіально від них з обох боків розміщені присінкові поля.

Шлуночок з’єднується краніально з мозковим водопроводом, каудально – з центральним спинномозковим каналом, дорсально – з підоболонковими порожнинами головного мозку;

2. В спинному мозку сіра мозкова речовина розміщена у вигляді стовпів, а в довгастому – утворює скупчення чутливих і рухових ядер (ядра 5-12 пар черепно-мозкових нервів, тонке і клиноподібне чутливі ядра, ядра серцево-судинного і дихального центрів, рухові ядра Дейтерса і Бехтєрєва, а також центри рефлексів смоктання, ковтання, кашлю, чхання, миготіння, жування, слиновиділення, сльозовиділення, блювоти);

3. Біла мозкова речовина утворює провідні шляхи.

Підкреслити, що через довгастий мозок проходять всі висхідні та низхідні провідні шляхи спинного мозку. По дорсальній поверхні проходять дорсальні канатики, які закінчуються в тонкому і клиноподібному ядрах довгастого мозку, де відбувається переключення висхідних шляхів спинного мозку і передача збудження до таламуса і кори великих півкуль. На вентральній поверхні низхідні рухові шляхи утворюють два поздовжні підвищення – піраміди, в яких проходять пірамідні провідні пучки. При цьому піраміди перехрещуються, утворюючи перехрестя пірамід і продовжуються у вентральні і, частково, бічні канатики спинного мозку, закінчуючись у нейронах вентральних рогів спинного мозку.

Відмітити, що довгастий мозок пов’язаний з периферією за допомогою VI (відвідний нерв), VII (лицевий нерв), VIII (присінково-завитковий нерв), IX (язикоглотковий нерв), X (блукаючий нерв), XI (додатковий нерв) та XII (під’язиковий нерв) пар черепно-мозкових нервів (схема 12).

Звернути увагу, що мозочок – це спеціалізований виріст стовбурової частини головного мозку. Функціонально мозочок представляє собою мозковий центр, що забезпечує координацію і регуляцію рухової активності, зберігання пози і рівноваги, деякі вегетативні функції. В ньому розрізняють середню частину – черв’як та об’ємні бічні частини – півкулі мозочка, а також ніжки і паруса (схема 15).

Схема 15.