Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Які пари черепно-мозкових нервів розгалужуються під гілками нижньощелепної кістки?

2. Які нерви, якої гілки V пари черепних нервів розгалужуються під гілками нижньої щелепи?

3. Які чотири нерва нижньощелепної гілки V пари черепних нервів інервують жувальні м’язи?

4. Які чотири нерва нижньощелепної гілки V пари черепних нервів інервують слизові оболонки органів голови?

5. Яка пара черепно-мозкових нервів іннервує м’язи язика?

6. Де проходить IX пара черепно-мозкових нервів і що вона інервує?

7. Які пари черепних нервів розміщені в крилопіднебінній ямці?

8. Які пари черепно-мозкових нервів розміщуються в ділянці орбіти і скільки ярусів вони формують?

9. Які нерви формують I ярус нервів орбіти та що вони інервують?

10. Які нерви формують II ярус нервів орбіти і що вони інервують?

11. Які нерви формують III ярус нервів орбіти і що вони інервують?

12. З яких частин складається клиноподібна кістка і які отвори каудально та назально обмежують крилопіднебінну ямку?

13. Які кістки формують орбіту (очну ямку), її особливості у різних видів свійських тварин?

14. Назвіть основні канали в кістках черепа та нерви, що в них розташовані.

Заняття №9

Тема. Будова вегетативної нервової системи. Симпатична та парасимпатична частини вегетативної нервової системи: центри, периферична частина (ганглії, нерви). Особливості розгалуження та зони інервації вегетативних нервів.

Мета заняття. Засвоїти особливості будови вегетативної нервової системи, її симпатичної та парасимпатичної частин, розглянути їх центри і периферичну частину (ганглії, нерви), особливості розгалуження та зони іннервації вегетативних нервів.

Матеріальне забезпечення. Трупи дрібних тварин (кішок, собак, ягнят, поросят) з відпрепарованими симпатичною (симпатичні ганглії, симпатичний стовбур) і парасимпатичною (війковий і вушний ганглії, блукаючий нерв, його гілки, а також тазові нерви) нервовими системами.

Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторного заняття під керівництвом викладача.

Необхідно відмітити, що вегетативна нервова система – це спеціалізована частина єдиної нервової системи, яка на відміну від соматичної розповсюджена в усьому організмі та здійснює інервацію не лише внутрішніх органів і їх судин, але і судин соми. Поділяється на симпатичну та парасимпатичну нервову систему. Симпатична нервова система забезпечує інервацію непосмугованої мускулатури судин, а парасимпатична – непосмугованої мускулатури внутрішніх органів та залоз.

Акцентувати увагу, що центри симпатичної нервової системи знаходяться у бічних рогах грудо-поперекового відділу спинного мозку (від першого грудного до четвертого поперекового сегмента). Прегангліонарні (довузлові) нервові волокна (білі сполучні гілки) йдуть у складі вентральних корінців спинномозкових нервів до гангліїв II поверху, які поділяються на паравертебральні, що утворюють парний симпатичний стовбур, розміщений на бічних поверхнях хребців у шийному, грудному, поперековому, крижовому і хвостовому відділах і превертебральні, які непарні і розміщені під хребетним стовпом. Постгангліонарні (завузлові) нервові волокна (сірі сполучні гілки) від паравертебральних гангліїв йдуть у складі спинно- і черепномозкових нервів до судин соми, внутрішніх органів у ділянці голови та шиї, самостійно до органів грудної порожнини, а від превертебральних гангліїв – самостійно (утворюючи сплетення з парасимпатичними волокнами) до органів черевної і тазової порожнин (схеми 16а, б, в, г, д, е).

Схема 16а.