Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Інервація функціональних груп м’язів тазової кінцівки

Ділянка кінцівки

Групи м’язів

Інервація

Круп

Сіднична група екстензорів кульшового суглоба (поверхневий сідничний м’яз, середній сідничний м’яз, глибокий сідничний м’яз, грушоподібний м’яз)

Краніальний і каудальний сідничні нерви,

Каудальний шкірний нерв стегна

Стегно

Задньостегнова група екстензорів кульшового суглоба (двоголовий м’яз стегна, напівсухожилковий м’яз, напівперетинчастий м’яз, квадратний м’яз стегна, каудальний абдуктор гомілки)

Каудальний сідничний нерв, великогомілковий нерв

Флексори кульшового суглоба (напружувач широкої фасції стегна, клубово-поперековий м’яз, кравець-кий м’яз, гребінчастий м’яз, кап-сулярний м’яз)

Стегновий нерв, затульний нерв, краніальний сіднич-ний нерв, клубово-пах-винний нерв, латеральний шкірний нерв стегна

Аддуктори кульшового суглоба (стрункий м’яз, привідний м’яз)

Затульний нерв

Супінатори кульшового суглоба (внутрішній затульний м’яз, зовнішній затульний м’яз, подвійний м’яз)

Затульний нерв, сідничний нерв

Екстензори колінного суглоба (чотириголовий м’яз стегна)

Стегновий нерв

Флексори колінного суглоба (підколінний м’яз)

Великогомілковий нерв

Гомілка

Екстензори заплеснового суглоба (великогомілковий каудальний м’яз, триголовий м’яз гомілки)

Великогомілковий нерв

Флексори заплеснового суглоба (великогомілковий краніальний м’яз, малогомілковий третій м’яз, малогомілковий довгий м’яз, малогомілковий короткий м’яз)

Малогомілковий нерв

Екстензори суглобів пальців (довгий розгинач пальців, бічний розгинач пальців, довгий розгинач великого пальця)

Малогомілковий нерв

Флексори суглобів пальців (поверхневий згинач пальців, глибокий згинач пальців)

Великогомілковий нерв

Зміст і послідовність самостійної роботи студентів за темою

До вивчення нервів поперекового і крижового сплетень та зон їх інервації згадайте розподіл тазової кінцівки на ланки, які кістки відносяться до кожної з них, їх будову та видові особливості. Крім того, згадайте суглоби тазової кінцівки, якими кістками вони утворені, їх будову, функцію, зв’язки та, обов’язково, функціональні групи м’язів, що діють на них. Повторіть кістки, зв’язки та м’язи попереку, м’язи черевних стінок, будову пахвинного каналу та білої лінії живота.

Під час вивчення нервів поперекового сплетення знайдіть клубово-підчеревний, клубово-пахвинний, латеральний шкірний нерв стегна і статево-стегновий нерви, які розташовані на медіальній поверхні черевних стінок та інервують м’язи черевних стінок, вентральні м’язи хребетного стовпа в ділянці попереку, шкіру зовнішніх статевих органів самця, вим’я у самок. Далі знайдіть стегновий нерв і його гілку – нерв сафенус, який проходить у стегновому каналі, а також затульний нерв, що проходить крізь затульний отвір у відповідні групи м’язів.

Під час вивчення нервів крижового сплетення спершу знайдіть чотири нерва, що йдуть на інервацію ділянки крупа: краніальний та каудальний сідничні нерви, каудальний шкірний нерв стегна і прямокишкові каудальні нерви. Далі знайдіть соромітний нерв, який проходить через сідничну дугу в статеві органи самців і самок. Насамкінець, знайдіть найтовщий і найдовший сідничний нерв та його дві гілки: великогомілковий нерв, що розміщений у ділянці стегна поряд з малогомілковим нервом, а в ділянці гомілки – на її плантарній поверхні та малогомілковий нерв, який розміщений у ділянці стегна поряд з великогомілковим нервом, а в ділянці гомілки – на її передній поверхні. Крім того, відмітьте, що по ходу великогомілковий нерв відокремлює проксимальні м’язові гілки в ділянці кульшового суглоба в задньостегнову групу розгиначів, плантарний (каудальний) шкірний нерв гомілки – на середині стегна в шкіру задньої поверхні гомілки, дистальні м’язові гілкив ділянці колінного суглоба в екстензори заплеснового суглоба і флексори суглобів пальців, медіальний шкірний нерв гомілки, латеральний і медіальний плантарні нерви (поблизу заплесни). Зауважте, що малогомілковий нерв у ділянці колінного суглоба віддає латеральний шкірний нерв гомілки в шкіру латеральної поверхні гомілки, а нижче колінного суглоба поділяється на поверхневий малогомілковий нерв, який йде в шкіру гомілки й стопи між бічним і довгим розгиначами пальців та глибокий малогомілковий нерв, котрий віддає гілки в дорсальні м’язи гомілки.

Крім того, користуючись схемою 9, запам’ятайте ці нерви за їх інервацією функціональних груп м’язів тазової кінцівки.