Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

1.3.2. Ефективне випромінювання Землі та закономірності його розподілу

Після того, як Земля відбила частину сумарної сонячної радіації, іншу частину вона поглинула. І ця енергія перейшла в теплову, тобто земна поверхня нагрілася, а від неї і атмосфера. Але всяке тіло, котре має температуру вищу абсолютного нуля (- 273°С), випромінює енергію. Закон Стефана - Больцмана говорить, що повна здатність випромінювати абсолютно чорного тіла пряма пропорційна четвертій степені його абсолютної температури.

Е = δ Т4 ,

де δ - постійний коефіцієнт, а Т – температура тіла.

Чим вища t° тіла, тим коротша довжина його променів. Тому Сонце випромінює короткохвильову радіацію. Земна поверхня, поглинувши сонячну радіацію та нагрівшись, теж починає випромінювати. Тому що її t° низька, вона випромінює довгохвильову радіацію, яка є невидимою.

І3 – довгохвильове випромінювання Землі

Але атмосфера, яка поглинула частину сонячної радіації, що через неї проходила, та нагрівшись від Землі, сама випромінює енергію, теж довгохвильову. Це випромінювання спрямоване у всі сторони. Але його можна розділити на дві частини: ту, яка йде в космос і врешті решт губиться у ньому, й ту, яка спрямована до земної поверхні й повертається до неї. Випромінювання, спрямоване до Землі, назустріч земному, так і називається: зустрічне випромінювання атмосфери (І зустр).

Зустрічне випромінювання атмосфери частково компенсує втрати довгохвильового випромінювання земної поверхні. Різниця випромінювання земної поверхні та зустрічного випромінювання атмосфери називається ефективним випромінюванням. Воно визначає фактичні втрати тепла Землею.

Ефективне випромінювання залежить:

  • від температури повітря та земної поверхні;

  • хмарності;

  • вологості повітря.

Чим вища температура, тим більше ефективне випромінювання. Чим менша хмарність та вологість, тим більше ефективне випромінювання.

Максимальні річні суми ефективного випромінювання у тропічних пустелях - - 80 Ккал/см2 за рік. На екваторі ефективне випромінювання 30 ккал/см2 за рік, тому що температура нижча, вологість висока, хмарність велика. В помірних широтах земна поверхня втрачає половину того тепла, яке одержує при поглинанні сонячної радіації.

1.3.3. Тепличний (оранжерейний) ефект атмосфери

Ми бачимо, що атмосфера здатна пропускати короткохвильове випромінювання Сонця, але затримує довгохвильове випромінювання Землі. Таким чином тепло впускається, але не випускається, тому на Землі накопичується тепло. Це оранжерейний або тепличний, або парниковий ефект атмосфери. Зараз t° Землі +15°, а без оранжерейного ефекту температура була б нижчою на 21-36 градусів.

Багато вчених вбачають основну причину «парникового ефекту» в збільшенні концентрації в атмосфері діоксиду Карбону(вуглекислого газу). Це, передусім, пов'язують з господарською діяльністю людини, зокрема, використанням органічного палива. Це стало причиною прийняття конвенції ООН з парникових газів (Протокол Кіото). Україною також підписаний цей протокол, що вступив в дію з 2005 року. Сьогодні середній вміст в атмосфері вуглекислого газу складає ~ 0,033 %. Протягом існування планети Земля максимальний вміст складав ~ 0,4 %, а середній вміст -0,13 %, що в кілька разів вище сучасних показників.

Учені провели прогнозування зміни середньорічної температури Землі, з врахуванням сучасної тенденції, і прийшли до висновку, що до 2025 року середньорічна температура атмосфери зросте на 1,5-2,0°С. Порівняно з термічним режимом 19 та 20 століть це може мати як негативні, так і позитивні наслідки.

Серед глобальних негативних наслідків «парникового ефекту» виділяють, насамперед, можливість підвищення рівня Світового океану в умовах потепління клімату нашої планети. Причинами цього явища є можливість танення материкових та морських льодовиків, а також теплове розширення океану. Моделювання наслідків підвищення рівня Світового океану показали, що при підвищенні середньорічної температури атмосфери на 1,5-2,0°С рівень Світового океану може піднятись на 1,0-2,0м. Це загострить як соціальні, так і екологічні проблеми, пов'язані з реальною можливість підтоплення близько 30 країн світу (обмеження площі території країн, затоплення наземної рослинності та наслідки цього процесу тощо).

До негативних глобальних наслідків «парникового ефекту» відносять можливість зміщення кліматичних поясів, що теж являє певну небезпеку. По-перше, це може бути причиною поширення ряду інфекційних хвороб особливо тих, що поширюються комахами та гризунами. По-друге, зміна кліматичної зони є небажаною для рослин, адже певні види рослин пристосовані до певних умов довкілля. Скорочення ресурсів флори буде мати катастрофічні наслідки для біосфери.

Крім того, виділяють низку регіональних проблем, пов'язаних із потеплінням клімату Землі. Це, по-перше, збільшення сезонного танення ґрунтів в областях багаторічної мерзлоти, що може стати причиною активізації процесів термокарсту, заболочування і погіршення стану лісів. Такі явища можуть стати причинами руйнування доріг, будівель тощо. По-друге, з’являються проблема регулювання річкового стоку при таненні материкових льодовиків. Спочатку можуть виникнути проблема паводків, а потім проблема зменшення річкового стоку.

Водночас, виділяють і низку позитивних наслідків «парникового ефекту». Це, по-перше, зростання вологості клімату внаслідок збільшення випаровування з поверхні Світового океану в умовах потепління. По-друге, підвищення температури повітря і зростання в ньому концентрації діоксиду Карбону може збільшити продуктивність процесу фотосинтезу, тобто сприяти зростанню біопродуктивності флори. Це, в свою чергу, підвищить ефективність ведення сільського господарства, адже очікується значне зростання урожайності у деяких сільськогосподарських культур (пшениця, картопля, соняшник, цукровий буряк тощо) та позитивні морфологічні зміни у інших рослин (кукурудза, просо тощо). Підвищення врожайності сільськогосподарських культур дозволить вирішити харчову проблему, яка є вкрай гострою в умовах демографічного вибуху. І нарешті, пом'якшення зим буде сприяти зменшенню витрат палива на опалення будівель, що буде в цілому мати позитивний вплив на екологічну ситуацію регіонів.