Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.3.5. Баричні центри дії атмосфери

Баричні мінімуми та максимуми називають центрами дії атмосфери. Вони поділяються на постійні (перманентні) та сезонні. Постійні баричні центри існують цілорічно над певними ділянками земної поверхні. Вони приурочені до місцевостей, де температури мало змінюються упродовж року. Це, насамперед, обширні водні поверхні та ділянки суходолу, вкриті постійним льодовим покривом. До постійних баричних центрів відносяться екваторіальна депресія та субполярні депресії, полярні максимуми та всі баричні центри над океанами. Сезонні баричні центри існують по півроку і приурочені до материків, за винятком Антарктиди. Їх формування спричинено значними річними амплітудами температур над суходолом. Сезонні баричні центри представлені зимовими максимумами та літніми мінімумами над материками. Отже, утворення сезонних баричних центрів зумовлено термічною причиною.

Біля екватора в смузі завширшки 10° протягом року існує область низького тиску (1000-1010 гПа) і переважає штиль. У січні ця область зміщується на південь, де над прогрітими материками утворюються баричні депресії — це Південно-Африканський, Австралійський та Південноамериканський мі­німуми. У липні область низького тиску переходить в більш нагріту північну півкулю, де над материками також формуються Південноазіатський мінімум і Мексиканська барична депресія (1005-1000 гПа).

На північ і на південь від екватора біля 30° широти виділяють дві зони високого тиску. Вони складаються з окремих центрів, краще виражених над океанами, оскільки океани холодніші за материки. Але взимку і над охоло­дженими материками тиск високий. Основними центрами у північній півкулі є Азорський максимум в Атлантичному океані та Гавайський (Гонолульський) максимум в Тихому океані, а в південній півкулі— Південно-Тихоокеанський, Південно-індійський і Південно-Атлантичний субтропічні максимуми, або антициклони. Означені максимуми влітку зміщуються в суб­тропічні широти, а взимку — у тропічні. Від тропічних зон високого тиску повітря рухається в бік екваторіальної зони низького тиску, внаслідок чого дмуть постійні вітри — пасати.

У помірних широтах біля 60-х паралелей перебувають області низького тиску (мінімуми помірних широт), які постійно виражені над океанами, — це Алеут­ський та Ісландський мінімуми північної півкулі з тиском нижче 1000 гПа в центрі, а в південній півкулі — майже суцільна зона низького тиску навколо Антарктиди. Але над материками існують характерні значні сезонні коливання баричного поля. Узимку океани зберігають теплоту, тому ще більш чіткими стають Ісландський і Алеутський мінімуми, оскільки над вихолодженими ма­териками формуються Азіатський та Північноамериканський максимуми з тиском до 1036-1020 гПа в центрі. Улітку материки нагріваються і означені максимуми зникають, тоді зона низького тиску з субполярних широт поширюється і в помірні широти і на материки, і на океани. У помірних широтах панує західний перенос повітряних мас і активна циклонічна діяльність уздовж Помірного і Арктично­го (Антарктичного) фронтів. Над Арктикою і Антарктикою розміщені області підвищеного тиску: Арктичний і Антарктичний максимуми, де повітря цілорічно холодне. Над льо­довиковою поверхнею Антарктиди баричний максимум виражений чітко, а над Арктикою нечітко, тому що сюди часто проникають циклони з північної частини Атлантичного океану.

Для зображення тиску на висоті користуються картами баричної топографії, на яких зображають положення по висоті певної ізобаричної поверхні, наприклад 300 мб, 500, 700 мб. Тут все читається навпаки, тобто, чим нижче розташована ця ізобара, тим вищий тиск біля земної поверхні. Карта, на якій показане положення ізобаричної поверхні над рівнем моря, називають картою абсолютною баричної топографії. На картах відносної баричної топографії наносять висоту земної поверхні, відраховану від нижньої ізобаричної поверхні. На висоті розподіл тиску майже не зазнає впливу підстильної поверхні і є протилежним характеру тиску біля земної поверхні. Так, екваторіальній депресії відповідає зона високого тиску над нею, а полярним максимумам – низький тиск на висоті кількох кілометрів.