Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

3.3.4. Циркуляція у вільній атмосфері

Західний перенос переважає у всій стратосфері в зимовій півкулі і східний перенос панує в літній півкулі на висотах більше 20км. У помірних та субтропічних широтах на цих висотах формуються струмінні течії. У фронтальних зонах указаних широт термічні та баричні градієнти дуже великі. У результаті виникають сильні вітри, швидкість яких зростає з висотою і досягає максимуму біля тропопаузи (>30км/сек). Ці ураганні вітри верхньої тропосфери й називаються струминними течіями. Їх товщина – декілька км, ширина – декілька сотень км, протяжність – тисячі км. Напрямок цих повітряних течій уздовж фронтів – західний. Вони спостерігаються у помірних широтах. Середня швидкість струминних течій – 40-50 м/сек., іноді 80-100м/сек, у субтропічних широтах – 30-60 м/сек.

Уявіть собі літак, що рухається із швидкістю – 350-400км/год (111м/сек) і потрапив у таку струминну течію. Він може залишатися непорушним і навіть його може відносити назад. Під час ІІ світової війни літаки США, що бомбили Японські острови, потрапляли в дуже сильну повітряну течію, направлену з заходу на схід. У ряді випадків льотчики були вимушені переривати політ, скидати бомби в море і, не виконавши завдання, повертатися на свої бази.

3.3.5. Місцева циркуляція атмосфери

Бризи. Чому краще в жаркий день знаходитися біля водойми? Тому, що вдень на узбережжі дме морський бриз, котрий має напрямок із суходолу на водойму. В Західній Африці морський бриз може знизити tо на узбережжі на 10о і більше, і підвищити відносну вологість повітря на 40 % і більше.

Гірсько-долинні вітри – вдень дмуть із гирла долини вгору по долині і вгору по схилах. Вночі їх напрямок змінюється на протилежний. Повітря рухається вниз по долині і вниз по схилах.

Стокові вітри утворюються там, де холодне повітря під власною вагою скочується донизу. Найпоширенішими вітрами такого типу є льодовикові вітри : холодне повітря стікає вниз по льодовику. Найбільш потужні льодовикові вітри в Антарктиді та Гренландії.

Фен. Механізм утворення вітрів такого типу був розглянутий при вивченні адіабатичного процесу. В Монтані (Скелясті гори) одного разу в грудні температура підвищилася з -40оС до 4о на протязі 77 годин. Як таке може трапитися? Тривалий і інтенсивний фен унаслідок високої tо може привести до танення снігу, катастрофічних наслідків. У Закавказзі (район Кутаїсі) буває, що при літніх фенах листя на деревах висихає і опадає. Фен фізично і психічно впливає на людей – упадок сил, страх, болі, сни з кошмарами, зростання кількості самогубств та злочинів.

Бора – сильний холодний і поривчастий вітер, який дме з низьких гірських хребтів у бік достатньо теплого моря. Райони його поширення: Новоросійськ, Адріатичне узбережжя Югославії, вітер під назвою сарма на Байкалі, норд в районі Баку, містраль на Середземноморському узбережжі Франції та багато інших узбережних районів Землі.

Багато вітрів мають власні імені. Сірокко - обпікаючий, сухий, дуже запилений вітер південного чи східного напрямку, що має штормову силу. Дме із пустель, характерний для Сахари, приносить червоні і молочні дощі в Європу.

Самум (від арабської – отруйний)– гаряча, суха пилова буря Аравії, Сахарі. Являє собою вихор повітря, насиченого пилом та піском. Триває приблизно 20 хвилин. Все навкруги стає червонуватого відтінку і настає темрява, подібна до нічної.

Баргузин – північно-східний вітер, що відноситься до стокових вітрів. Дме з річки Баргузин на озеро Байкал. Досить сильний вітер.

Міські вітри дмуть уздовж вулиць, особливо сильні вони на перехрестях і між будинками. Можливе утворення вихорів.