Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.4.6. Атмосферне зволоження

Порівняємо 250мм опадів у помірних широтах і 250мм у тропічних широтах. Це багато чи мало опадів? Яке це зволоження? Відповісти на це запитання можливо, лише розглянувши показники атмосферного зволоження. До цих показників відносяться коефіцієнт зволоження за Івановим та радіаційний індекс сухості.

Коефіцієнт зволоження -- Кзв=r/Е,

де r - сума опадів, Е – випаровування

Якщо коефіцієнт зволоження більше 1 , зволоження надлишкове. При коефіцієнті від 0,8 до 1,0 зволоження достатнє, при коефіцієнті від 0,1 до 0,8 зволоження недостатнє , а при коефіцієнті менше 0,1 - мізерне.

Умови зволоження визначають тип природних зон . У напівпустелях Кзв < 0,3 , у сухих степах - 0,30 < Кзв < 0,6, у лісостепу – 0,80 – 1,0, у лісах усіх широт, зокрема й помірних широт коефіцієнт зволоження більше 1,0.

Радіаційний індекс сухості - KR=Rб/Lr,

де Rб – радіаційний баланс, Lr – кількість тепла, необхідного для випаровування річної кількості опадів. Радіаційний індекс сухості показує, яка частка атмосферних опадів витрачається на випаровування.

Якщо Rб < Lr, то тепла є менше, ніж потрібно для випаровування і навпаки. Якщо KR < 0,45, зволоження надлишкове, якщо 0,45< KR < 1,0 , то зволоження достатнє. При значеннях KR від 1,0 до 3,0, зволоження недостатнє.

Гідротермічний коефіцієнт - , де в чисельнику сума опадів, а в знаменнику сума температур за період з середньодобовою to >10о. Тобто це відношення прибуткової частини водного балансу до надходження тепла для її випаровування.

Питання для самоконтролю до розділу 2

1. Охарактеризуйте показники вологості повітря та поясніть, які з них залежать від температури повітря.

2. Як утворюються наземні гідрометеори ? Обґрунтуйте їх вплив на життєдіяльність людей.

3. Поясніть, як відбувається адіабатичний процес в тропосфері. Які географічні наслідки він має ?

4. Що спільного та відмінного у міжнародній та генетичній класифікаціях хмар?

5. Охарактеризуйте розподіл атмосферного тиску в січні (на основі постійних та сезонних баричних центрів дії атмосфери).

6. Охарактеризуйте розподіл атмосферного тиску в липні (на основі постійних та сезонних баричних центрів дії атмосфери).

7. Охарактеризуйте зональні закономірності розподілу атмосферних опадів.

8. Охарактеризуйте регіональні закономірності розподілу атмосферних опадів.

9. Поясніть відмінності коефіцієнту зволоження Іванова-Будико та радіаційного індексу сухості.

10. Який вплив умови зволоження мають на формування різних типів природних зон та зміну останніх у субмеридіональному та субширотному напрямках?

11. Що спільного та відмінного у геострофічному та градієнтному вітрах?

Розділ 3. Циркуляція атмосфери

3.1. Повітряні маси та атмосферні фронти

3.1.1. Поняття про повітряну масу

Із попереднього матеріалу вам зрозуміло, що земна поверхня має різну температуру й зволоженість. А оскільки йде безперервна взаємодія між підстилаючої поверхнею та атмосферою, то атмосферне повітря у різних місцях має різні властивості. Таким чином утворюються повітряні маси.

Повітряні маси – відносно однорідні об’єми повітря, які більш-менш довго зберігають свої властивості і мають горизонтальне простягання – тисячі км, вертикальні розміри – декілька км (до десятка км).

Повітряні маси формуються при тривалому перебуванні над відносно однорідною поверхнею і набувають певної tо , вологості, іноді відрізняються запиленістю. Це основні характеристики повітряних мас.