Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

1.4.6. Типи річного ходу температур повітря

Річний хід температури повітря характеризується абсолютним значеннями й амплітудою. Під останньою розуміють різницю середньомісячної температури найхолоднішого і найтеплішого місяців. В північній півкулі найтепліший – липень, найхолодніший – січень. На океанах і узбережжях материків – максимум настає у серпні, мінімум – у лютому. Над суходолом амплітуда менша, ніж над океаном, що знаходиться на тій же широті. Значною мірою амплітуда залежить від широти місця. Так, мінімум фіксується на екваторі, а максимум - у полярних широтах. З висотою амплітуда знижується, хмарність також зменшує амплітуду.

Річний хід температури повітря відрізняється за амплітудою та часом настання екстремальних температур. Виділяють 7 типів річного ходу температури повітря:

  1. Екваторіальний – 2 слабо виражених максимуми температур – після весняного та осіннього рівнодень, 2 нечітко виражених мінімуми – після літнього та зимового сонцестоянь. Амплітуда –до 50 над сушею, до 10 над океаном.

  2. Субекваторіальний – максимум після рівнодення, при чому у північній півкулі після весняного рівнодення, а у південній півкулі після осіннього рівнодення. Над суходолом амплітуда до 5-100 , а над океаном - до 50 .

  3. Тропічний – максимальні температури після літнього, мінімальні – після зимового сонцестояння. Указаний порядок настання екстремумів характерний для усіх наступних типів річного ходу температури повітря. Амплітуда вища над материками – 10-150, над океанами – до 5-70.

  4. Субтропічний – усі температури додатні, амплітуда сягає 15 - 200 на суходолі, над океаном – 10-150.

  5. Помірний – максимум після літнього, мінімум - після зимового сонцестояння, амплітуда збільшується зі широтою. Чітко виділяється прибережний підтип із амплітудою 15-250 та внутрішньоконтинентальний із річними коливаннями до 30-500.

  6. Субполярний – над океаном амплітуда 20-300, над суходолом – 60-700.

  7. Полярний – амплітуда над океанами і на узбережжях – 25-450, над суходолом більше 30-400.

1.4.7.Відмінність поширотної зміни добової та річної амплітуди температур повітря

Як уже зазначалося раніше, добова амплітуда температур повітря зменшується із широтою, тобто від екватора до полюсів. Причина цього – різна висота Сонця на різних широтах. Найбільша полуднева висота Сонця спостерігається в екваторіальних широтах, тому тут упродовж доби висота Сонця змінюється найбільше (від 900 до близько 00). Це призводить до великої різниці у нагріванні цієї місцевості вранці та вдень. У високих широтах висота Сонця невелика й тому упродовж доби змінюється мало. Наприклад, на полюсах ці коливання становлять від 23,50 до приблизно 00. Унаслідок незначних змін висоти Сонця у високих широтах найменша добова амплітуда температури повітря.

Річна амплітуда температур повітря теж залежить від зміни висоти Сонця. Однак зазначимо, що упродовж року на більшості широт висота Сонця змінюється однаково, тобто на 470. Отже указаний чинник не може бути причиною відмінності річних амплітуд на різних широтах. Кількість сонячної радіації, котра визначає висоту Сонця, залежить також від тривалості світлового дня. А тривалість останнього дуже істотно змінюється саме у субширотному напрямку. Згадайте, що на екваторі тривалість дня однакова увесь рік і становить 12 годин. На всіх інших широтах тривалість дня відрізняється по сезонах. Відповідно у цьому ж напрямку зростає і річна амплітуда температур повітря.. При чому різниця тривалості найдовшого й найкоротшого дня збільшується від екватора до полюсів.