Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.3.2. Зміна атмосферного тиску в латеральному напрямку та з висотою

Логічно подумати, що з висотою, тобто з підйомом угору, стовп повітря атмосфери зменшується, тому знижується і атмосферний тиск. Таким чином, з висотою атмосферний тиск (Р) знижується. Ця зміна характеризується баричною ступінню – це відстань в метрах, на яку потрібно піднятися або опуститися, щоб атмосферний тиск змінився на 1 мм. рт. ст. Її величина залежить від to. У теплому повітрі барична ступінь збільшується, у холодному - зменшується.

Ці зміни тиску, що проводять до "гірської хвороби", дуже чітко відчуваються вже на висотах декілька км в горах. Тому альпіністи, що йдуть на високі гори, беруть з собою кисневе спорядження. Але місцеві жителі, наприклад шерпи Непалу, добре пристосовані до такого сильно зниженого тиску. Населення рівнин пристосоване до нормального атмосферного тиску і його зниження у багатьох людей викликає погіршення самопочуття. Особливо різке зниження атмосферного тиску відбувається перед і при проходженні атмосферних фронтів та циклонів.

2.3.3. Планетарні закономірності розподілу атмосферного тиску. Системи ізобар

Розподіл тиску наочно показують за допомогою поверхонь, які проведені через точки з однаковим тиском – це ізобаричні поверхні. Макет земної поверхні об'ємний. Багато таких поверхонь, розташованих одна над одною, дають розподіл атмосферному тиску в атмосфері. Області підвищеного тиску зображуються системою поверхонь, які вигнуті випуклістю вгору як пагорби. Області зниженого тиску показують системи поверхонь, вигнуті у вигляді западин униз.

Якщо перетнути ізобаричні поверхні площинами, перпендикулярними поверхні геоїду, в т.ч. на рівні моря, то ми одержимо лінії перетину – ізобари. Під останніми розуміють лінії, які з’єднують точки з однаковим атмосферним тиском. Указана процедура аналогічна тій, за допомогою якої одержуємо горизонталі. Ізобари, як і горизонталі, можуть йти прямолінійно, а можуть бути замкнені, утворюючи різні системи.

Системи ізобар – а) баричний мінімум зображується системою замкнених ізобар із низьким тиском у центрі; б) баричний максимум представлений кількома замкненими ізобарами із високим тиском у центрі; в) барична улоговина – це видовжена частина баричного мінімуму , г) баричний гребінь (відріг) являє собою дуже видовжену частину баричного максимуму, д) барична сідловина утворюється між двома баричними мінімумами та двома баричними максимумами, розміщеними хрест-навхрест один відносно одного.

Чим густіші ізобари, тим сильніше і швидше змінюється тиск на певній відстані. Зміна тиску в горизонтальному напрямку характеризується баричним градієнтом – це зміна тиску на одиницю відстані в бік зменшення тиску в напрямку, перпендикулярному ізобарам. Одиниця відстані приймається за 100 км. У школах та вишах користуються картами ізобар, де тиск приведений до рівня моря.

2.3.4. Причини зміни атмосферного тиску

Існують дві причини зміни атмосферного тиску в одному й тому ж місці. Це термічна та динамічна причини.

а) Термічна причина. Біля земної поверхні над нагрітою ділянкою тиск знижується, а над холодною ділянкою тиск підвищується. При нагріванні повітря розширюється, піднімається вгору, а вгорі розтікається урізнобіч у напрямку до сусідніх ділянок зниженого тиску. Тим самим зменшується маса повітря над цією ділянкою, а значить, і атмосферний тиск. Якщо поверхня охолоджується, то повітря стискується. Повітря опускається і на висоті сюди відбувається переміщення повітря, яке збільшує масу повітряного стовпа, а значить і тиск.

б) Динамічна причина діє через притік або відтік маси повітря, котрі відбуваються на висоті кількох кілометрів без зміни температури повітря у приземній області.

За допомогою указаних причин можна пояснити розподіл атмосферного тиску по сезонах. Його показують карти середнього багаторічного розподілу атмосферного тиску в липні та січні. В залежності від сезону зони високого та низького тиску зміщуються на північ або південь, а над материками змінюють свій характер на протилежний у літній та зимовий періоди. Планетарна схема розподілу атмосферного тиску біля земної поверхні без впливу підстилаючої поверхні дозволяє ідентифікувати найзагальніші закономірності розподілу атмосферного тиску біля земної поверхні.