Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.3.6. Вітер, його показники та види

Унаслідок неоднаковості атмосферного тиску в різних точках атмосфери виникає вітер, тобто горизонтальний рух повітря відносно земної поверхні. Сила, яка приводить у рух повітря, виникає внаслідок різниці атмосферного тиску в двох точках простору. Це і є сила баричного градієнту. Вона завжди спрямована від високого тиску до низького, перпендикулярно ізобарам. Крім того, згадаємо, що на кожне тіло, котре рухається, впливає сила Коріоліса. Вітер, котрий утворюється під дією сили баричного градієнта з певним коригуючим впливом сили Коріоліса, називається градієнтним. Такі вітри дмуть на віддаленні від земної поверхні.

Біля підстильної поверхні до розглянутих сил додається сила тертя. Вітер, утворений під дією цих трьох сил, називається геострофічним за умови прямолінійних ізобар. Якщо вітер виникає при замкнених ізобарах, він називається геоциклострофічним. Але в діяльному нижньому шарі атмосфери діє сила тертя. Вона завжди направлена на 35о вліво від напрямку, протилежному напрямку руху тіла. Оскільки над океанами сила тертя менша, то і напрямок вітру близький до градієнтного, і відхилення від напрямку сили баричного градієнту становить 60-70о, а від ізобар – 15о-30о. Над континентами відхилення від напрямку сили баричного градієнту (FБ.Г.) – 40-50о, тобто маємо напрямок пасатів.

2.4. Атмосферні опади та атмосферне зволоження

2.4.1. Чинники та механізми утворення атмосферних опадів

Атмосферні опади – це краплі води і кристали льоду, які випадають із атмосферного повітря на земну поверхню. Всі ви добре знаєте із буденного життя, що атмосферні опади випадають із хмар, але не всі хмари дають опади.

Краплі води й кристали льоду дуже малі, їх легко утримує повітря. Необхідно, щоб вони укрупнювалися, щоб подолати висхідні токи та опір повітря. Спочатку краплі та кристали укрупнюються за рахунок конденсації, але дуже повільно. Потім йде коагуляція – злиття крапель і зчеплення кристалів. Коагуляція в основному гравітаційна, тобто важкі краплі падають швидше і зливаються з дрібними. В результаті цього у водяних хмарах (St i Sт-Cu) утворюються невеличкі краплі (мжичка).

Особливо інтенсивно ростуть одні елементи хмари за рахунок інших в змішаних хмарах. Е мах над льодом менше Е мах над водою. Коли фактична пружність дорівнює максимальній над льодом, над водою фактична пружність не досягає максимальної. У результаті в змішаних хмарах краплі води випаровуються, а волога з них сублімується на кристаликах льоду. Такі змішані хмари – це хмари вертикального розвитку Cu. У них у нижній частині знаходяться краплі води, у верхній – кристали льоду. На основі цієї особливості викликають штучні опади – розкидають кристали йодистого свинцю (PbI) i йодистого срібла (Ag I). Так же попереджують град, розсіюючи йодистий свинець і йодисте срібло із градобійних гармат.

Утворення і кількість опадів регулюється такими основними чинниками:

  1. вмістом вологи в повітрі. При більшій фактичній пружності водяної пари утворюється більша кількість опадів.

  2. відносною вологістю, яка визначає висоту рівня конденсації. Якщо висота конденсації досить велика, то хмари утворюються, навіть іноді й опади випадають, але вони випаровуються на льоту, не досягаючи земної поверхні. Якщо відносна вологість < 30 %, опадів не буває.

  3. циркуляційними процесами в тропосфері різних масштабів. При висхідних рухах повітря атмосферні опади утворюються, а при низхідних – ні. Тому для кожної місцевості має значення співвідношення між указаними вертикальними рухами повітря. Там, де переважають низхідні рухи, опадів дуже мало. Місцевості з частою повторюваністю висхідних рухів характеризуються значною кількістю опадів.