Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.4.2. Класифікації опадів

Існують дві основні класифікації атмосферних опадів: морфологічна та генетична. Критеріями морфологічної класифікації є агрегатний стан опадів, їх будова , розміри Розрізняють такі морфологічні типи опадів:

І. Рідкі опади:

1.Дощ - краплі від 0,5 до 7мм.

2. Мжичка має краплі 0,05-0,5мм.

ІІ. Тверді опади:

1. Сніг – льодяні або снігові кристали в вигляді зірочок або пластівців. Останні утворюються, коли зліплюються зірочки. Середній розмір сніжинок – 0-1 см. Найбільший розмір снігових пластівців – 12 см - зафіксовано 4 грудня 1982 року в Саксонії ( Німеччина).

2. Снігова крупа – непрозорі сфероподібні снігові крупинки білого кольору діаметром 2-5мм.

3. Крижана крупа – льодяні прозорі крупинки діаметром до 3мм.

4. Град – шматочки льоду різних форм і розмірів, у яких чергуються прозорі та непрозорі шари льоду діаметром 1-3см, іноді більше 10см. Найбільший град зареєстровано в Індії в 1967 році. Тоді випав град діаметром 15-20см і вагою більше 1кг.

ІІІ. Мішані опади:

1. Мокрий сніг – сніг з дощем.

Снігова крупа утворюється у купчасто-дощових хмарах, що швидко розвиваються. У них проходить обзернення, тобто швидке намерзання на кристали невеликих крапель води. Якщо водність хмари велика, то краплі води не відразу намерзають на кристал, а спочатку розтікаються по ньому водною плівкою. При цьому утворюється прозора крижана крупа. Крупа випадає восени і навесні, іноді взимку. Град випадає в теплий сезон року із купчасто-дощових хмар.

Градини утворюються в результаті неодноразового переміщення крижаної крупи в хмарі вгору і вниз. Падаючи вниз, крупинки потрапляють в зону переохолодження крапельок води і покриваються прозорою льодовою оболонкою. Потім знову піднімаються в зону льодових кристалів і на їх поверхні утворюється непрозорий шар із маленьких кристаликів. Таким чином, градина має ядро і ряд прозорих і непрозорих оболонок. Частіше всього град буває в помірних широтах, але найбільшої інтенсивності він сягає у тропіках. В полярних районах граду не буває. Частіше всього випадають градини діаметром 6-20мм, але іноді більше 10 см. Так, у липні 1968 р. над Амурською областю пройшов ураган з градом діаметром більше 10см і вагою більше 500г.

Генетичні типи опадів

Генетичні типи опадів виділяють за умовами утворення і характером випадіння.

- Обложні опади випадають із шарувато-дощових хмар. Вони характеризуються малою інтенсивністю та значною тривалістю. Обложні дощі та снігопади можуть продовжуватися від кількох годин до кількох діб.

- Зливові опади випадають із купчасто-дощових хмар. Їх інтенсивність більша одного міліметра за хвилину, а типова тривалість – від кількох хвилин до кількох десятків хвилин. Більша тривалість зливового типу опадів спостерігається нечасто. Це зумовлено певним характером атмосферної циркуляції, зокрема проходженням одного з видів атмосферних фронтів – фронту оклюзії, котрі вивчаються далі у розділі про атмосферну циркуляцію.

- Мжичка буває із шаруватих та шарувато-купчастих хмар. Цей тип опадів дуже малої інтенсивності, його дрібні краплини зависають у повітрі й повільно осідають на всі предмети, що зустрічаються їм на шляху до земної поверхні. Тривалість мжички може бути різною.