Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

1.5. Зміна температури повітря з висотою

1.5.1. Типи термічної стратифікації у тропосфері

Зміна температури повітря з висотою виражається величиною вертикального градієнту температури. Вертикальний термічний градієнт – це зміна температури повітря з висотою на кожні 100м висоти. Іноді береться відстань у 1 000метрів. Зміна температури повітря з висотою називається типом термічної стратифікації атмосфери. Розрізняють три типи термічної стратифікації атмосфери.

Перший тип називається пряма термічна стратифікація. У зв’язку з віддаленням від основного джерела нагрівання повітря – земної поверхні - температура повітря з висотою знижується. Зміна температури повітря характеризується вертикальним термічним градієнтом -0,60 на 100метрів висоти. Якщо температура повітря з висотою підвищується – це обернена температурна стратифікація або інверсія. Це другий тип термічної стратифікації. Він характеризується різними величинами вертикального термічного градієнта, але завжди зі знаком +, що показує підвищення температури повітря з висотою. Абсолютна величина градієнта може становити від 0,50 до 1–20. Якщо температура повітря з висотою майже не змінюється, спостерігається ізотермія. Це третій тип термічної стратифікації атмосфери, котрий зустрічається досить рідко і довго не тримається. Вертикальний термічний градієнт при цьому становить близько 00.

1.5.2. Типи термічної інверсії атмосфери

Термічні інверсії бувають двох типів: приземні та вільної атмосфери.

Приземні поділяються на два підтипи: радіаційні та адвективні.

1) Радіаційні інверсії, у свою чергу, представлені літніми та зимовими видами.

а) Літні інверсії спостерігаються лише упродовж ночі, а вдень вони трансформуються. Вони сягають незначних висот, зазвичай, кількох десятків метрів.

б) Зимові інверсії є цілодобовими. Їх висота коливається від сотень метрів до 2км).

2) Адвективні інверсії утворюються при натіканні теплового повітря на більш холодну поверхню. Такі умови складаються унаслідок приходу теплої повітряної маси.

Інверсії вільної атмосфери поділяються на антициклональні та фронтальні. 1) Антициклональні інверсії утворюються унаслідок низхідних рухів повітря. Холодне повітря опускається згори і при цьому нагрівається на 10 на 100м висоти і врешті-решт стає теплішим, ніж нижній об`єм повітря.

2) Фронтальні інверсії зумовлені закономірним розташуванням більш легкого теплого повітря над важчим холодним повітрям, що мимовільно призводить до утворення інверсії..

1.5.3. Приморозки та способи запобігання їм

Часто з термічними інверсіями пов’язані приморозки. Приморозки – зниження температури до 00 і нижче при додатних середньодобових температурах у вегетаційний період, тобто коли середньодобові температури вище +50. Найчастіше приморозки бувають навесні та восени. Якщо температура повітря додатна, а температура ґрунту від’ємна, це заморозки на ґрунті. За умови від’ємної температури повітря фіксуються приморозки у повітрі.

За походженням приморозки бувають трьох типів: радіаційні, адвективні та радіаційно-адвективні. Радіаційні приморозки виникають унаслідок сильного охолодження приземного шару повітря при інтенсивному ефективному випромінюванні. Адвективні приморозки зумовлені істотним охолодженням нижньої частини теплої повітряної маси при її приході на значно холоднішу земну поверхню. У третьому типі обидві причини поєднуються.

З’ясування причин приморозків дозволяє обґрунтувати способи боротьби з ними. Як боротися з заморозками: а) задимлення зменшує Іеф., оскільки часточки диму затримують випромінюване земною поверхнею, бо мають альбедо таке ж велике як найщільніші хмари. Дощувальні установки дають аналогічний ефект за рахунок зменшення прозорості атмосфери за рахунок збільшення вологості повітря. Для затримки тепла біля земної поверхні також використовують поліетиленові плівки.