Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

3.3.3. Азональна ланка атмосферної циркуляції

Мусони – це повітряні течії (або вітри) які два рази на рік змінюють напрямок майже на протилежний (зима-літо). . Мусонна циркуляція охоп­лює Індостан, Індокитай, Південний Китай, Індонезію, Індійський океан до Мадагаскару і Північної Австралії, субекваторіальну і Східну Африку (тро­пічні мусони).

Виділяють тропічні та позатропічні мусони. Мусонна циркуляція у позатропічних широтах обумовлена тепловою машиною другого роду (за В. В. Шулейкіним) і відбувається між ділянками океанів і материків, розташованими на одних широтах. Улітку материки нагріваються сильніше, тому над ними формується низький тиск. Океанічна поверхня прохолодніша й над нею переважає високий тиск. Повітря переміщується з високого тиску на низький, тобто влітку вітри дмуть з океану на материк. Узимку все відбувається навпаки, оскільки материки стають холоднішими, ніж океанічна поверхня.

Географічний розподіл позатропічних мусонів. Там, де є інтенсивна циклонічна діяль­ність (Європа і Північний Захід Америки), мусони відсутні. У помірному по­ясі мусони проявляються біля східних узбереж материків (позатропічні мусо­ни). Улітку над нагрітою Азією виникає понижений тиск, а над Тихим океа­ном дещо на північ зміщується Гавайський максимум. Узимку над материком формується стійкий Азіатський максимум, а в Тихому океані (північна час­тина) − Алеутський мінімум. Баричні градієнти між ними достатні для ви­никнення мусонів. Найбільш типові позатропічні мусони спостерігаються на Далекому Сході, у Північному і Східному Китаї, в Кореї та Японії.

Погода мусону залежить від його напряму і сезону. Літній мусон приносить на материк насичене вологою повітря з-над океану, рясні дощі, хмар­ну погоду, має південний і південно-східний напрямок у північній півкулі. Зимовий мусон перено­сить до океану холодне континентальне повітря з материка, яке обумов­лює малохмарну і суху погоду, має північний і північно-західний напрямок у північній півкулі. Позатропічні мусони зумовлюють формування специфічного мусонного клімату на східних узбережжях материків у субтропічних, помірних та субполярних ишротах.

Тропічні (екваторіальні) мусони зумовлені сезонним відмінностями в нагріванні й охолодженні північної та південної півкуль. Це спричинює зміщення баричного поля Землі (субтропічних максимумів і еква­торіального мінімуму). Особливо потужні тропічні мусони спостерігаються в басейні Індійського океану, де сезонні зміни температури півкуль підсилю­ються впливом великого материка Євразія, який у північній півкулі прогрітий улітку і охолоджений узимку.

Тропічні мусони пов’язані з неоднаковим нагріванням двох півкуль. Північна півкуля тепліша, тому екваторіальна депресія у липні зміщується у північну півкулю, в районі Африки та Азії до 20о пн.ш. Улітку від 0 до 200 пн.ш. вітри мають південно-західний напрямок (це літній мусон, дощовий). У південній півкулі на цих широтах в Індійському океані у цей час зимовий мусон, що співпадає з пасатом. Він має південно-східний напрямок.

У січні екваторіальна депресія зміщується до 5о пд. ш., а в районі Індійського океану біля о. Мадагаскар та Австралії - до 20о пд. ш. У південній півкулі в цих районах літній південно-східний мусон. У північній півкулі зимовий мусон співпадає з пасатом. Арабські та індійські купці користувалися мусоном, щоб із зимовим мусоном відпливти, а з літнім мусоном повернутися назад для своїх торгових справ. Літній мусон зумовлює специфічну погоду: протягом 3-4 місяців безперервно ллє сильний дощ, все сире, затоплене, катастрофічні повені та паводки. Під час зимового мусону – сухо, природа завмирає.