Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.2. Продукти конденсації та сублімації в атмосфері

2.2.1. Поняття про конденсацію та сублімацію і їх продукти

Конденсація - це перехід водяної пари в рідкий стан. Сублімація - це перехід водяної пари в твердий стан, проминаючи рідку фазу.

Ці процеси можуть відбуватися лише в насиченому повітрі (Е = е), тобто фактична пружність повинна збільшуватися до величини максимальної пружності або температура має знизитися до точки роси. В природних умовах, зазвичай, конденсація і сублімація обумовлені зниженням температури до точки роси. Якщо атмосфера ідеальна (суха і чиста), то навіть якщо фактична пружність більша за максимальну у 6-8 разів, конденсація не відбувалася б. Проте в атмосфері завжди багато ядер конденсації і тому конденсація неодмінно відбувається , якщо е = Е.

Зниження температури повітря нижче точки роси можливо внаслідок:

  1. Охолодження діяльної поверхні шляхом випромінювання та послідуючого охолодження нижнього шару атмосфери.

  2. Адвекції і контакту теплого повітря з холодною діяльною поверхнею.

  3. Змішування двох мас повітря, які містять близьку до насичення кількість водяної пари, але мають різну t°.

  4. Адіабатичного підняття повітря.

Ядра конденсації - це часточки солей та кислот із морської води, частинки ґрунту, гірських порід, органічних речовин, мікроорганізми, космічний та вулканічний пил. Над океаном в 1 см3 міститься 600 - 800 ядер конденсації, а над промисловими районами - до декількох мільйонів.

2.2.2. Наземні гідрометеори

Якщо конденсація або сублімація водяної пари відбувається на земній поверхні або на наземних предметах, утворюються наземні гідрометеори. До наземних гідрометеорів відносяться: роса, іній, паморозь зерниста, паморозь кристалічна, ожеледь, ожеледиця, рідкий наліт, твердий наліт.

Роса - крапельки води, які іноді зливаються. Утворюється часто вночі (або ввечері) на землі або рослинах, коли земна поверхня охолоджена нижче точки роси в результаті ефективного випромінювання.

Іній - білий кристалічний осад. Утворюється в тих же умовах, що й роса, але при t° поверхні нижче 0°. Найчастіше іній можна побачити вночі та ввечері, а взимку і вдень на горизонтальних або слабо нахилених площинах, на дротах. Приморозки на ґрунті, зазвичай, супроводжуються інеєм .

Найбільш сприятливі умови для утворення роси або інею - ясні та малохмарні ночі, штиль або слабкий вітер у місцевостях з підвищеною вологістю повітря восени. За ніч при сприятливих умовах роси може утворитися у кількості 0,1 -- 0,3мм шару води. За рік цей показник може сягнути 10 - 50мм вологи. У холодних тропічних пустелях західних узбереж материків рослини й тварини одержують вологу лише за рахунок роси.

Паморозь зерниста - сніговидний осад матово-білого кольору, утворений в результаті намерзання на предмети переохолоджених крапель туману при t° -2°, - 7° на навітряній стороні на гілках дерев, дротах, тобто на вертикальних поверхнях. Найбільш сприятливі умови для утворення цієї паморозі в горах при натіканні шаруватих хмар. Іноді утворюється шар паморозі товщиною 1 м.

Кристалічна паморозь - білий осад із кристалів льоду тонкої структури. Утворюється в результаті сублімації водяної пари, що надходить у повітря при випаровуванні крапель туману. На деревах антенах - пухнасті гірлянди, які легко осипаються коли гілочку колихнути. В фільмах так показують чарівне царство Діда Мороза.

Ожеледь - шар прозорого або мутного льоду на поверхні землі при випадінні та замерзанні переохолодженого дощу або мжички, якщо температура поверхні нижча 0°.

Ожеледиця - тоненький шар льоду при випаданні не переохолоджених крапель дощу на земну поверхню з t нижче 0°. Ожеледиця швидко тане й найчастіше спостерігається уранці або вночі.

Дані про маси паморозі та ожеледиці широко використовуються при проектуванні ліній зв’язку, електропередач, тому що кристалічна паморозь викликає затухання високочастотних телеграфних сигналів, тощо .

Найбільш загрозливе явище - ожеледь. Додаткове навантаження на дроти спричинює їхнє обривання та скручування. Важливо правильно розрахувати навантаження. Якщо воно занижене, можливі аварії. Дроти високовольтних ліній підігрівають. Окремий випадок ожеледі чи ожеледиці - обледеніння літаків та морських суден. Якщо на висоті літак влітає в переохолоджену хмару, можливі аварії. Обледеніння морських суден найбільш характерне для полярних районів. Кораблі можуть перевернутися й навіть затонути.

Рідкий наліт – це водяний осад на вертикальних поверхнях із навітряного боку. Він утворюється, коли після помірних холодів приходить тепле вологе повітря. Воно охолоджується й конденсується на вертикальних поверхнях, що мають t° вищу 0°.

Твердий наліт. Якщо після сильних морозів відбувається різке потепління, на вертикальних поверхнях з t° нижче 0° утворюється твердий наліт - напівпрозорий шар льоду з навітряного боку. Він буває на масивних кам’яних стовпах, колонах, стінах кам’яних будівель, гілках дерев, тощо при хмарній погоді.