Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю до тем 1 – 3 розділу 1

  1. Охарактеризуйте склад атмосфери та вплив різних геосфер на його формування та підтримання.

  2. Доведіть, що без атмосфери природні умови нашої планети були б іншими, ніж зараз.

  3. Доведіть, що без атмосфери біологічне існування людей та господарська діяльність людського суспільства були б неможливими.

  4. Висвітліть надходження сонячної радіації на верхню межу атмосфери та її якісне й кількісне перетворення в атмосфері.

  5. Охарактеризуйте географічний розподіл сумарної сонячної радіації за рік.

  6. Поясніть парниковий ефект атмосфери Землі на основі природних чинників.

  7. Обґрунтуйте природно-антропогенний характер сучасного посилення парникового ефекту атмосфери та спрогнозуйте множину його географічних наслідків.

  8. Охарактеризуйте радіаційний баланс земної поверхні (рівняння, чинники) та вкажіть основні закономірності його географічного розподілу.

  9. Поясніть послідовність та характер перетворень сонячної радіації на Землі на основі схеми теплового балансу.

  10. Що спільного та відмінного у тепловому балансі водної та суходільної поверхонь нашої планети.

  11. Обґрунтуйте визначальний вплив теплового балансу на формування температур повітря: а) на різних широтах; б) над материками та океанами на одній широті.

1.4. Термічний режим земної поверхні та приземного шару повітря

1.4.1. Способи теплопередачі від земної поверхні в атмосферу та в ґрунт

Тепло передається від земної поверхні до атмосфери не лише через 1) ефективне випромінювання, а також в результаті: 2) молекулярної теплопровідності ; 3) поглинання тепла при випаровуванні з поверхні та виділення його при конденсації вологи в повітрі; 4) конвективним переміщенням нагрітого повітря, 5) турбулентністю термічного та механічного генезису. Спосіб молекулярної теплопровідності грає дуже незначну роль для нагрівання атмосфери. Третій із указаних способів, тобто на основі агрегатних перетворень води, є одним із найзначніших, хоча він і локалізований переважно над водними та вологими поверхнями. Турбулентні рухи здійснюють перемішування шляхом хаотичних невпорядкованих рухів окремих мас повітря. Теплова конвекція – це впорядковане перенесення окремих об’ємів повітря у вертикальному напрямку, що виникає у результаті сильного нагрівання атмосфери. Конвекція та турбулентність не прив’язані до окремих видів земної поверхні. Особливо значну роль вони відіграють у низьких широтах цілорічно, а в помірних - улітку та восени. Зазвичай, поєднуються кілька способів теплопередачі.

1.4.2. Солярні температури повітря

Якби земна поверхня була однорідною, а атмосфера та гідросфера непорушними, то розподіл тепла по поверхні Землі визначався б лише приходом сонячної радіації. При цьому температура поступово зменшувалася б від екватора до полюсів, залишаючись однаково на кожній паралелі. Температури, які залежать лише від надходження сонячної радіації, називають солярними. На екваторі вони становлять +390, на полюсах -440, а на широті Полтави (500 пн.ш.) – (-60). Середньорічні середньоширотні температури суттєво відрізняються від солярних. На екваторі це показник +26,70 , на північному полюсі -190С, на південному полюсі -350, а на Полтавщині - +5,40. Солярні температури є умовними. Їх використання спричинене необхідністю з’ясування та унаочнення головної закономірності розподілу температур повітря на Землі. Відмінність солярних температур від реальних зумовлюється тим, що солярні температури залежать лише від одного чинника, а реальні температури повітря формуються під дією комплексу чинників.