Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнар маркетинг .docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
375.1 Кб
Скачать

Тема 3. Характеристика і класифікація суб’єктів міжнародного маркетингу

Класифікація фірм за відповідними ознаками дає змогу отримати повну уяву про організаційно-правовий стан фірми, характер і масштаби її діяльності, позицію та місце на світових ринках. Класифікація фірм за видами господарської діяльності правовим статусом, характером власності належністю капіталу і формою контролю сферою діяльності. Транснаціональні корпорації, глобальні компанії, експортери, імпортери. Картелі, синдикати, трести, концерни, фінансові групи в системі міжнародного маркетингу. Офшорні компанії в системі міжнародного маркетингу.

Тема 4. Маркетингові організації на світових ринках

Класифікація маркетингових організацій на світових ринках.

4.1 Міжнародні маркетингові організації. Європейське співтовариство громадської думки і маркетингових досліджень (ЄСОМАР). Європейська маркетингова асоціація фахівців галузей промисловості (ЄВАФ).

4.2 Національні маркетингові організації. США: Американська маркетингова асоціація Велика Британія: Асоціація фахівців з маркетингових досліджень у промисловості (ІМПА). Товариство дослідників ринку (МСР). Інститут маркетингу Японія: Японська асоціація маркетингу (ЯМА) Індія: Інститут маркетингу і управління (ІМУ).

Особливості діяльності маркетингових компаній в Україні.

Тема 5. Система інформаційного забезпечення в міжнародному маркетингу

5.1 Методи та засоби збору і обробки інформації у міжнародному маркетингу. Спостереження: принципи його проведення. Опитування: критерії його розподілення. Експеримент: пробна та контрольна група експерименту типи експерименту. Обмеження (панель): основні ознаки проведення. Обробка даних: формування масиву даних, їх корегування та використання багатомірного статистичного аналізу.

5.2 Умови організаційної побудови інформаційної системи в міжнародному маркетингу: Перелік джерел інформації, що характеризує зовнішній ринок висновки та рекомендації на предмет інформаційної насиченості максимальне поєднання можливостей підприємства із запитами зовнішнього ринку організація контролю за виконання маркетингових програм та їх корегування при надходженні нової інформації.

5.3 Джерела інформації в міжнародному маркетингу. Первинні (“польові”) та вторинні (“кабінетні”) джерела інформації. Перехідні статистичні видання: міжнародні статистичні серії національні статистичні видання галузеві видання фірмові довідники (каталоги). Спеціальні періодичні видання комерційного, економічного та наукового характеру. Бази даних: внутрішні і зовнішні технічні типи зовнішніх баз даних типізація зовнішніх баз даних за змістом зарубіжні бази.

Тема 6. Міжнародні маркетингові дослідження

6.1 Особливості і мета міжнародних маркетингових досліджень. Цілі та завдання міжнародних маркетингових досліджень. Умови для проведення міжнародних маркетингових досліджень. Суб’єкти виконавці міжнародних маркетингових досліджень. Шляхи використання та запровадження результатів міжнародних маркетингових досліджень.

6.2 Стадії процесу та зміст міжнародних маркетингових досліджень. Специфіка міжнародних маркетингових досліджень на окремих етапах діяльності підприємства чи організації: етап формування цілей та плану дослідження етап виконання науково-дослідних робіт етап виконання розробок продукції та технології етап промислового виробництва та реалізації продукції етап виходу продукції на зовнішній ринок.

6.3 Технологія міжнародних маркетингових досліджень. Порядок збору і аналіз інформації зміст міжнародного маркетингового дослідження: аналіз ринку дослідження споживачів дослідження товару дослідження конкурентів дослідження правових аспектів торгівлі на даному ринку.

6.4 Методичні засоби виконання міжнародних маркетингових досліджень. Кабінетні та польові методи дослідження. Інтуітивні методи дослідження: індивідуальні експертні оцінки колективні експертні оцінки. Формалізовані методи дослідження: аналіз часових рядів статистичні моделі матричні та сіткові (мереживі) моделі комплексні методи прогнозування.