Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнар маркетинг .docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
375.1 Кб
Скачать

Індивідуальні науково- практичні завдання для студентів

Під час вивчення дисципліни “Міжнародний маркетинг” студенти виконують індивідуальні завдання за основними темами.

Індивідуальне завдання виконується шляхом вирішення ситуаційних завдань. Викладач завчасно формує групи студентів, які будуть працювати над однією проблемою. У позааудиторний час кожен студент самостійно готує інформаційну базу для аналізу ситуацій (якщо необхідно, відвідує підприємство), здійснює аналіз ситуації і розробляє рекомендації щодо її вирішення. Після цього студенти доповідають на семінарі основні положення методики розв’язання ситуаційної задачі, обговорюють результати аналізу, запропоновані ними рекомендації щодо розв’язання, висновки. Завдання здається також у письмовій (друкованій) формі.

Зміст індивідуальних завдань та джерела їх інформаційного і методичного забезпечення наведені нижче.

Виконане завдання рецензується викладачем і оцінюється в 20 балів, виходячи з якості виконання, комплексності формування інформаційної бази, ступеня глибини аналізу ситуації, грунтовності висновків і рекомендацій.

Завдання 1

Проаналізуйте діяльність відомих вам ( на вибір) українських та зарубіжних фірм і спробуйте визначити, який тип міжнародного маркетингу вони застосовують. Результати досліджено та спостережень занесіть у наступну таблицю.

Таблиця

п/п

Тип міжнародного маркетингу

Українські фірми

Зарубіжні фірми

1.

Внутрішній

2.

Експортний

3.

Зовнішньоекономічний

4.

Транснаціональний

5.

Глобальний

6.

Імпортний

Питання для розгляду

В процесі аналізу визначити:

- основні сегменти та напрями, масштаби ринкової діяльності;

- стратегічні орієнтири діяльності;

- охарактеризувати конкурентне середовище та конкурентні пропозиції обраної для аналізу фірми;

- визначити та охарактеризувати напрями товарної, цінової, збутової, комунікаційної політики в закордонному ринковому середовищі;

- обґрунтувати пропозиції щодо вдосконалення маркетингової діяльності та подальшого розвитку ринкової діяльності.

Завдання 2

Проаналізувати зовнішньоторговельні операції підприємства ВАТ «Фармак», визначити принципи маркетингової діяльності. Охарактеризувати товарну, цінову, збутову, комунікаційну політику на основних закордонних ринках, стратегії діяльності. Визначити стратегічні орієнтири та спрогнозувати обсяги продаж.

Завдання 3

Проаналізувавши дані про маркетингову діяльність 20 найбільших транснаціональних корпорацій (ТНК) світу за 2000, 2005 та 2009 роки (табл. 1, 2, 3) дайте відповіді на наступні запитання:

1. Як і чому змінилося географічне та галузеве представництво компаній у списку Top 20 TNCs?

2. Які ТНК здійснили найбільший підйом у списку 2005-го року порівняно з 2000 та 2009-го року порівняно з 2005 і 2000 роками. Що могло бути причиною цього?

3. Сьогодні часто порівнюють економіки ТНК з економіками країн. Який показник діяльності ТНК доцільніше порівнювати з ВВП країн для отримання більш чіткого уявлення про економічні потужності об’єктів дослідження?

4. Визначте основоположні принципи маркетингової діяльності та підходи до формування маркетингового комплексу досліджуваних ТНК.

5. Визначте основні стратегічні напрямки маркетингової діяльності компаній, що досліджуються.

Таблиця 1