Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнар маркетинг .docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
375.1 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ І БУДІВНИЦТВА УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Проректор з науково-педагогічної

роботи____________ Т.В. Іванова

"___"____________2010р.

НАВЧАЛЬНА РОБОЧА ПРОГРАМА

З ДИСЦИПЛІНИ

Міжнародний маркетинг”

Для студентів спеціальності

8.050206

Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

УХВАЛЕНО:

На засіданні кафедри менеджменту

зовнішньоекономічної діяльності

Протокол №_____ від ____________р. Завідувач кафедри

______________ проф. Невелєв О.М.

Погоджено:

Зав. навчально –

методичним відділом _______ Л.Ю. Бородінова

Київ – 2010 р.

/ Уклад.: к.е.н., доц. Іваненко В.В.

- К.: АМУ. – 162 с.

ВСТУП

В сучасних умовах розвитку міжнародних економічних відносин, що характеризується жорсткою конкуренцією виробників на внутрішніх та світових товарних ринках, дедалі складнішими та диверсифікованішими технологіями виробництва, інформаційною насиченістю, ефективність підприємницької діяльності залежить від організації міжнародного маркетингу. Причому, маркетингові аспекти підприємницької діяльності українських підприємств значно актуалізуються завдяки розвитку інтерграційних процесів.

Прийняті останнім часом в Україні закони та інші нормативно-правові акти відкривають простір для прояву господарської ініціативи, але вони потребують від підприємств та організацій розробки самостійних рішень в новій для них сфері міжнародного маркетингу. В цю сферу залучено на сьогоднішній день значна кількість працівників (державних та приватних підприємств), які не мають достатнього рівня спеціальних знань та практичних навичок. З іншого боку, методологічні матеріали, що стосуються міжнародного маркетингу, на жаль, зосереджені в багатьох розрізнених джерелах і не завжди охоплюють комплексні проблеми міжнародної маркетингової діяльності.

У даному навчальному курсі зроблена спроба комплексного висвітлення питань, пов’язаних із організацією міжнародного маркетингу та проведення маркетингових досліджень зовнішніх ринків. Міжнародний маркетинг визначається нами як практичний засіб для ведення підприємницької діяльності, пов’язаної із виробництвом, комерцією, інноваціними та інвестиціними процесами на світових ринках. Виходячи із цілей даного курсу таке визначення може бути прийнятним, оскільки воно відноситься до більш широкої концепції міжнародного бізнесу, яка у свою чергу входить у систему теорії управління.

Навчальний курс “Міжнародний маркетинг” є однією з базових дисциплін у професійній підготовці фахівців з менеджменту ЗЕД. Метою вивчення дисципліни є формування у слухачів уявлення про те, що міжнародний маркетинг є інструментом досягнення економічних цілей підприємств та організації в їх підприємницькій, і в першу чергу зовнішньоекономічній діяльності. Викладання курсу ведеться у послідовності, що визначається технологією процесу маркетингової діяльності. Розглядаються основні положення, які є ключовими для поняття концепції сучасного міжнародного маркетингу як цілісної дисципліни.

Мета і завдання курсу

Мета курсу “Міжнародний маркетинг” – надати студентам комплекс знань про сучасну концепцію міжнародного маркетингу, про специфіку проведення маркетингових дослідження на закордонних ринках, механізми та інструменти використання комплексу маркетингу в діяльності підприємств (організацій) на закордонних ринках.

Даний курс охоплює коло питань щодо сутності та стратегій міжнародного маркетингу впливу факторів зовнішнього середовища на роботу підприємств на зовнішніх ринках щодо шляхів виходу фірми на зовнішні ринки комплексу міжнародного маркетингу з точки зору стандартизованого, не стандартизованого та комплексного підходів.

Завдання курсу

Завданням курсу “міжнародний маркетинг” є системний виклад фундаментальних прийомів і принципів міжнародного маркетингу, серед яких: дослідження середовища міжнародного маркетингу методика проведення міжнародного маркетингового дослідження та збору маркетингової інформації на закордонних ринках підходи до вибору зарубіжних ринків, сегментації ринків та обґрунтування стратегій виходу на них формування комплексу міжнародного маркетингу (товарна, цінова, збутова політика, маркетингові комунікації) організація аналіз і контроль маркетингової діяльності на закордонних ринках, управління міжнародним маркетингом.

Студенти повинні вміти самостійно вирішувати практичні ситуації, конкретні задачі, та приймати маркетингові рішення, виходячи із конкретних обставин, під час роботи на закордонних ринках.

В процесі вивчення курсу студенти повинні користуватись (крім лекційного матеріалу) спеціальною літературою, діючим законодавством, інструкціями та практичними матеріалами діяльності підприємств.

Програма курсу включає вузлові питання міжнародного маркетингу, список рекомендованої літератури. По кожній темі передбачається проведення аудиторних занять: лекції, практичні заняття, а також самостійна робота студентів та індивідуальна робота з викладачем.

Під час практичних занять передбачається відпрацьовувати конкретні ситуації, що постали перед окремими підприємствами та обгрунтовувати шляхи їх вирішення з точки зору спеціалістів міжнародного маркетингу.

Самостійна робота проводиться паралельно з вивченням тем на аудиторних заняттях. Звіт по цій роботі проходить у формі виступів на семінарах з окремих питань у формі наукових доповідей, тестування, індивідуальних консультацій, диспутів.

Значна увага повинна приділятись вивченню нормативних актів, що регулюють зовнішнюекономічну діяльність, підручників та монографій вітчизняних і зарубіжних фахівців, огляду спеціальних видань та періодичної преси.

Викладання матеріалу дисципліни передбачає знання студентами базових концепцій мікро- та макроекономіки, менеджменту, маркетингу, системи знань в сфері зовнішньоекономічної діяльності, міжнародних економічних відносин. Програмою курсу передбачено здачу заліку.

Навчально-тематичний план дисципліни “Міжнародний маркетинг”

для студентів спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

денної форми навчання

Заг.кількість годин – 108

Ауд –36, лекцій –18, практ. – 18

Самост. та індивідуальна роботи –72

з/п

Назва теми

Всього годин

Лекції

Практ. семіна-рські

СРС

Інд. р.с.

Модуль 1. Теоретико-методологічні основи міжнародного маркетингу і організація маркетингових досліджень на закордонних ринках

1

Теоретико-методологічні аспекти міжнародного маркетингу

7

1

1

4

1

2

Середовище міжнародного маркетингу

13

2

2

8

1

3

Характеристика і класифікація суб’єктів міжнародного маркетингу

5

-

1

4

4

Маркетингові організації на світових ринках

3

-

1

2

5

Система інформаційного забезпечення в міжнародному маркетингу

6

1

1

4

6

Міжнародні маркетингові дослідження

8

2

1

4

1

7

Комплексний аналіз, сегментація і вибір закордонних ринків

9

2

2

4

1

Модуль 2. Теоретико-методичні та практичні підходи до формування міжнародної маркетингової програми

8

Стратегії міжнародного маркетингу та міжнародне маркетингове планування

8

2

1

4

1

9

Підходи до формування міжнародного маркетингового комплексу

5

1

1

3

10

Товарна політика на зовнішніх ринках

7

1

1

4

1

11

Міжнародне ціноутворення та цінова політика на зовнішніх ринках

7

1

1

4

1

12

Напрями збутової політики на закордонних ринках

7

1

1

3

1

13

Міжнародні маркетингові комунікації

6

1

1

4

1

14

Управління конкурентоспроможністю (товару фірми) на закордонних ринках

6

1

1

3

1

15

Аналіз та оцінка ризиків в міжнародному маркетингу

6

1

1

3

1

16

Управління в міжнародному маркетингу. Огранізація та контроль маркетингової діяльності.

5

1

1

3

Всього:

108

18

18

61

11

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН